Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva iza scene

All Strings Attached – pioniri europskog lutkarstva iza scene

Umjetnički projekt kojem je cilj očuvanje i promocija lutkarstva prvih trideset godina 20. stoljeća začet je u Italiji, a u njemu će predstavom vlastitih studenata sudjelovati i Umjetnička akademija u Osijeku.
Share on facebook
Share on twitter

Projekt All Strings Attached - pioniri europskog lutkarstva iza scene nastao je u sklopu programa Europske Unije Kreativna Europa, a spojit će lutkare iz četiri zemlje - nositelj projekta je talijanska općina Cividale dei Friuli (organizator domaćim kazalištarcima dobro poznatog Mittlefesta), a u njemu sudjeluje Lutkovno gledališče Ljubljana i kompanija Titeres Etcetera Granada iz Španjolske. Domaće snage zastupat će Umjetnička akademija u Osijeku, koja će u projekt uključiti studente glume i lutkarstva, jedinog studija specijaliziranog za lutkarsku umjetnost u Hrvata.

Cilj projekta je očuvanje i promocija tradicije lutkarstva prvih desetljeća 20. stoljeća, kad se lutkarstvo postupno afirmiralo kao samostalna umjetnička praksa koja nije nužno namijenjena za dječju zabavu. Projekt je usmjeren na tri važna lutkarska opusa, nastala u tri različite sredine u isto vrijeme.

Radi se o opusima talijanskog lutkara Vittorija Podreccija, oca profesionalnog slovenskog lutkarstva Milana Klemenčića (čije je lutke zagrebačka publika mogla vidjeti na 47. izdanju PIF-a) i važnom španjolskom lutkaru Hermenegildu Lanzu. Kroz projekt će se dijelovi njihovih opusa restaurirati i oblikovati u veliku izložbu, koja će zajedno s obnovljenim predstavama tih autora, seminarima i radionicama obići sudionike projekata, a u Osijek će stići u sklopu sedmog izdanja Lutkokaza, čije je šesto izdanje netom završilo.

Umjetnička akademija u Osijeku zadužena je da napravi poveznicu između bogate lutkarske tradicije i suvremenih izvedbenih praksi kroz predstavu suvremenog lutkarskog izričaja nastalu na temelju tri opusa i tri živopisne biografije pionira europskog lutkarstva. Predstava studenata Umjetničke akademije u Osijeku premijerno će biti izvedena u velikoj završnici projekta, najavljenoj za festival Mittlefest 2017. godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI