Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Ulay tuži Marinu Abramović

Ulay tuži Marinu Abramović

Nakon medijskog spora s hip-hop mogulom po imenu Jay Z, Marina Abramović zaradila je tužbu bivšeg umjetničkog i ljubavnog partnera Ulayja.
Share on facebook
Share on twitter

Marina Abramović, jedna od najutjecajnijih umjetnica performansa, značajan dio svoje karijere provela je u umjetničkom i ljubavnom partnerstvu s  Frankom Uweom Laysiepenom, poznatijem pod umjetničkim imenom Ulay, kojeg smo nedavno imali prilike vidjeti i na Motovun Film Festivalu, gdje je promovirao dokumentarac o vlastitoj borbi s tumorom pod naslovom Projekt: Rak. 

Iako je istom tom prilikom odbio komentirati posljednje umjetničke akcije Abramović, na sudu u Amsterdamu podigao je tužbu protiv Abramović tvrdeći da ona sustavno briše njegovo ime sa zajedničkih radova, i njihovom zajedničkom radu tako daje drugačije značenje. Abramović je, u stilu svojih posljednjih performansa, odgovorila šutnjom, odnosno putem odvjetnika, odbacivši Ulayjeve tvrdnje kao klevete.

Između ostalog, Ulay tvrdi kako je jedan od najpopularnijih performansa Abramović u posljednje vrijeme, The Artist is Present, izveden u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti (MOMA), tek djelomično izmijenjena verzija njihovog zajedničkog performansa Nightsea Crossing, tijekom kojeg je umjesto posjetitelja galerije preko puta Abramović satima sjedio - Ulay. Razvoju čitavog problema pridonio je, priznaje, i sam Ulay, budući da je u načelu prema problemu autorskog prava - indiferentan.

Veza Abramović i Ulayja završila je 1988. performansom The Lovers, tijekom kojeg su prehodali polovinu dužine Kineskog zida kako bi se sreli i posljednji put zagrlili. Ulay tvrdi da je nakon toga prodao svoju arhivu Abramović, uz dogovor kako petina prihoda pripada njemu. Dio tužbe odnosi se i na taj dogovor - Ulay tvrdi da dobiva manji iznos od petine, ali i da mu Abramović nije dopustila da vlastite radove koristi u monografiji Ulay on Ulay. Abramović pak tvrdi da bi on trebao dobivati tek petinu od trećine ukupnog iznosa koji njoj pripada, što će reći da se radi o iznosu od 6%.

Kako će završiti ova umjetničko-ljubavnička i pravna zavrzlama, saznat ćemo krajem mjeseca, kad će se u Amsterdamu održati prvo ročište.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI