Search
Close this search box.

Posljednji dani mira

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Povratak Ivana Vidića na domaće scene rezultat je narudžbe umjetničke organizacije RUPER.
autorski tim funkcija
Danijel Popovićproducent
Elvis Butkovićoblikovatelj svjetla
Josip Maršićskladatelj
Ivan Vidićautor teksta
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Petra Hrašćanecsuradnik za scenski pokret
Stefano Katunarscenograf

Drama Posljednji dani mira je nastala je na narudžbu Umjetničke organizacije Ruždjak i Perković (RUPER), a njezinom se praizvedbom autor Ivan Vidić vraća u Teatar ITD u kojem je karijeru i započeo još davne 1993. godine.

Kako kaže redateljica, Dora Ruždjak Podolski:

„Posljednji dani mira“, drama jednog od najvećih hrvatskih pisaca srednje generacije Ivana Vidića , relativizira odnos istine i laži,  zahtijevajući gotovo bunuelovsko tretiranje prostora i vremena, u čijem procjepu se naziru nagovještaji postapokalipse i potreba za novim uspostavljanjem ravnoteže i smisla. Maštovit, strastven, domišljat, beskompromisan, ironičan i uzbudljiv, Vidićev predložak ocrtava raspadnuti svijet u junakinjama i oko njih , čitavo vrijeme poigravajući se gledateljevim očištem te upućujući publiku  na aktivno sudjelovanje u dramskoj igri i razotkrivanju slojeva zbiljskog i usanjanog. Duboko zadirući u kompleksnu prirodu ženske duše, ovaj komad nastavlja se na Vidićevo iskristalizirano i profilirano tkanje ženskih lica, kakvo nailazimo u „Velikoj Tildi“ i „Groznici“.

Radnja je drame, pak, slijedeća:

Na idiličnom mjestu pokraj mora, sa zaleđem od gustog zelenila, nalazi se osamljena kuća s restoranom. Gazdarica, žena srednjih godina, oglasila je da traži sezonsku radnicu, konobaricu, i na njen oglas se javila mlada djevojka. Gazdarica i konobarica su na prvi pogled zadovoljne jedna drugom, dobro se slažu i sasvim su si ugodno društvo. Ljeto je, početak turističke sezone, ali nema gostiju, u njihov restoran ne dolazi nitko. Razlog leži u tome što je restoran smješten na zabačenom, posve nepristupačnom mjestu – nalazi se u srcu gotovo neprohodnog labirinta. Gazdarica je učinila gotovo sve da bi mjesto na kojem se nalazi ostalo potpuno nepristupačno; konobarica, savladavši tajanstveni labirint odmah po dolasku, stigla je ovdje da bi dobila odgovore na pitanja koja je progone gotovo čitav život. Njihove naravi, prošlost i priče koje pripovijedaju jedna drugoj, razotkrivaju pravu prirodu labirinta u kojem se nalaze. Njihove sudbine su povezane – tu su da se zajedno odupru zvijeri u labirintu, opasnostima koje prijete njihovim dušama i da zajedno pronađu izlaz.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE