Search
Close this search box.

Gulliver

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Produkcija u kojoj GUlliver pita što bi Europa u svom idealnom obliku trebala biti?
autorski tim funkcija
Anđelka Nikolićredatelj
Serena di Blasioadaptacija
Valentina Rivelliadaptacija

Gulliverova putovanja Jonathana Swifta omiljeno su dječje štivo, iako je knjiga prvotno namijenjena odraslima kao britka satira britanskog društva 18. stoljeća i parodija putopisnog žanra koji je bio u svom uzletu uslijed kolonizacije i geografskih otkrića. Gulliverova putovanja obuhvaćaju četiri knjige, a najpoznatija je svakako ona prva, u kojoj Guliver dolazi u zemlju smiješnih malih ljudi - Liliput. Detaljna istraživanja konteksta u kojem su nastala Gulliverova putovanja otkrila su kako su ona svojevrsni antipod Robinsonu Crusoeu Daniela Defoea, a osim kritike upućene europskim vladama i religijskim podjelama, ovaj fikcionalni putopis bavi se i filozofskim pitanjem o prirođenosti zla ljudskom rodu i odnosom starog i novog svijeta.

Prvo izdanje Gulliverovih putovanja Swift je potajno poslao izdavaču, koji je bio prisiljen citirati dijelove s izravnim političkim aluzijama, ali i dodati poneku riječ hvale za kraljevsku obitelj. Swiftova knjiga bila je izrazito utjecajna, smatra se jednim od bestsellera 18. stoljeća u Engleskoj, ali i šire - Voltaire je pod utjecajem Swifta napisao jednu kratku priču, a Dostojevski se referira na njega u svojim Bijesovima.

Ova produkcija, koja bi trebala biti  najavljuje novu perspektivu Guliverovih putovanja, duboko povezanu s našom svakodnevnicom:

U trenutku kad je sudbina Europe sve neizvjesnija, ostavimo malo mjesta i za optimizam. A taj optimizam predstavlja upravo Gulliver koji će nam u ovoj predstavi pomoći da zamislimo što bi Europa u svom idealnom obliku trebala biti – prostor miroljubive i kreativne koegzistencije različitosti.

U tom tonu, Talijanska drama najavljuje predstavu i kao putovanje prema integraciji naroda - predstavu režira gošća iz Srbije, Anđelka Nikolić, a u predstavi igra talijansko-slovenska podjela. Adaptaciju potpisuju Serena di Blasio i Valentina Rivelli, a radi se o koprodukciji Talijanske drame s Gledališčem Koper. Zanimljivo je da je posljednju kazališnu inscenaciju Guliverovih putovanja u Hrvatskoj režirao upravo - Oliver Frljić u Zagrebačkom kazalištu mladih, dok se ovog puta taj naslov našao na repertoaru njegovog kazališta.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE