Naslovnica > PREDSTAVE > Gulliver

Gulliver

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Produkcija u kojoj GUlliver pita što bi Europa u svom idealnom obliku trebala biti?

Gulliverova putovanja Jonathana Swifta omiljeno su dječje štivo, iako je knjiga prvotno namijenjena odraslima kao britka satira britanskog društva 18. stoljeća i parodija putopisnog žanra koji je bio u svom uzletu uslijed kolonizacije i geografskih otkrića. Gulliverova putovanja obuhvaćaju četiri knjige, a najpoznatija je svakako ona prva, u kojoj Guliver dolazi u zemlju smiješnih malih ljudi - Liliput. Detaljna istraživanja konteksta u kojem su nastala Gulliverova putovanja otkrila su kako su ona svojevrsni antipod Robinsonu Crusoeu Daniela Defoea, a osim kritike upućene europskim vladama i religijskim podjelama, ovaj fikcionalni putopis bavi se i filozofskim pitanjem o prirođenosti zla ljudskom rodu i odnosom starog i novog svijeta.

Prvo izdanje Gulliverovih putovanja Swift je potajno poslao izdavaču, koji je bio prisiljen citirati dijelove s izravnim političkim aluzijama, ali i dodati poneku riječ hvale za kraljevsku obitelj. Swiftova knjiga bila je izrazito utjecajna, smatra se jednim od bestsellera 18. stoljeća u Engleskoj, ali i šire - Voltaire je pod utjecajem Swifta napisao jednu kratku priču, a Dostojevski se referira na njega u svojim Bijesovima.

Ova produkcija, koja bi trebala biti  najavljuje novu perspektivu Guliverovih putovanja, duboko povezanu s našom svakodnevnicom:

U trenutku kad je sudbina Europe sve neizvjesnija, ostavimo malo mjesta i za optimizam. A taj optimizam predstavlja upravo Gulliver koji će nam u ovoj predstavi pomoći da zamislimo što bi Europa u svom idealnom obliku trebala biti – prostor miroljubive i kreativne koegzistencije različitosti.

U tom tonu, Talijanska drama najavljuje predstavu i kao putovanje prema integraciji naroda - predstavu režira gošća iz Srbije, Anđelka Nikolić, a u predstavi igra talijansko-slovenska podjela. Adaptaciju potpisuju Serena di Blasio i Valentina Rivelli, a radi se o koprodukciji Talijanske drame s Gledališčem Koper. Zanimljivo je da je posljednju kazališnu inscenaciju Guliverovih putovanja u Hrvatskoj režirao upravo - Oliver Frljić u Zagrebačkom kazalištu mladih, dok se ovog puta taj naslov našao na repertoaru njegovog kazališta.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter