Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Posljednji nastavak 'Nekoliko dana kolovoza'i male forme Ivana Lovrenčića premijerno, a 'Jedan muškarac i jedna žena' i 'Prolazi sve' - reprizno, dio su radijskih naslova tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 18. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Nina Mitrović: JEDAN MUŠKARAC I JEDNA ŽENA
Redatelj: Mislav Brečić, glazbena urednica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Tomislav šamec, Urednica: Željka Turčinović
Glume: Jadranka Đokić, Ozren Grabarić
Premijerno emitirano: 08.03.2013.

09,30 - 09,55; HR III
RADIO ROMAN
Mirjana Dugandžija: NEKOLIKO DANA KOLOVOZA 5/5
Radio roman predstavlja  međusobno isprepletene priče iste osobe. Prva je priča žene koja u srednjim godinama nakon mučnog braka počinje vezu s oženjenim muškarcem. Druga je priča o novinarki unutar disfunkcionalne novinske redakcije i njezinim pokušajima da preživi u svojoj profesiji.Treća je priča građanske obitelji iz vremena socijalizma i potraga za obiteljskim identitetom, a sve one propituju odnos glavne junakinje prema njezinim najbližima, mami, tati i sinu, kroz razgovor s prijateljem psihijatrom, kako bi osvijestila i rasvijetlila sva svoja raspoloženja i stanja u kojima se našla kada je njezina, po svemu destruktivna, ljubavna veza već bila na kraju.
Redateljica: Katja Šimunić,  glazbeni urednik: Maro Market, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, dramatizacija: Katja Šimunić, urednica: Maja Gregl
Glume: Mila Elegović, Duško Modrinić, Vili Matula, Vedran Komerički
Premijera

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMICE ZDENKE HERŠAK
Glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstorica: Vita Gospodnetić, urednik: Hrvoje Ivanković
Sudjeluju:: Zdenka Heršak, Nives Madunić Barišić
Premijerno emitirano: 09.07.1999..

SUBOTA, 19. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ladislav Vindakijević: SAJMIŠNI KARUSEL
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 21. 10. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Branko Pejnović: VESNA PARUN- O MAGARCU
Redatelj: Ljubo Pauzin; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 18. 06. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Dubravko Mihanović: PROLAZI SVE
Sućutnost za probleme generacije, koju volimo zvati „treća dob“, daje emocionalno ozračje ovom dramskom tekstu. No, tema bitno nadilazi povod i dotiče se potrage za smislom životne formule čija je specifična težina veća što je neumitni kraj bliži. Tako Frana Rožić, glavna junakinja, tek po dolasku u starački dom odabire put povjerenja u druge koji joj onda osigurava mir u odlasku.
Komad je premijerno igran u Dramskom kazalištu „Gavella“ u režiji Olivera Frljića. Iako je dio glumačke podjele ponovljen, redatelj Brečić je potpuno drukčije raspodijelio glavne naglaske teksta. Njegova režija traži uporište u temi sućutnosti i odgovoru na pitanje o tome koliko čovjek može utjecati na vrstu svojega odlaska.
Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Franka Meštrović; tonmajstor: Tomislav Šamec; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume:Jelena  Miholjević, Boris Svrtan, Sven Medvešek, Bojan Navojec, Krešo Mikić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Nina Erak, Dijana Vidušin, Darija Lorenci, Mladen Vasary.
Premijerno emitirano: 30.6.2012.

NEDJELJA, 20. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ladislav Vindakijević: STIHA, STIHA (Ruža Pokolić)
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 02. 10. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Dragutin Domjanić/Stjepan Mihalić: PETRICA KEREMPUH I SPAMETNI OSEL
Manje je znana Domjanićeva «marionetna igra» Petrica Kerempuh i spametni osel, koja je premijerno izvedena 1920. u zagrebačkom Teatru marioneta, a 1921. objavljena je istoimena knjiga (zajedno s autorovom šaljivom poemom Mladost Petrice Kerempuha) koju je Domjanić potpisao pod pseudonimom Vujec Grga. U jedinom Domjanićevom dramskom tekstu izražena je visoka razina satiričnosti, kako karakterne tako i društvene, ali i izrazite političke. Drugo izdanje toga teksta uslijedilo je nakon više od 80 godina (Disput, 2005.).
U radijskoj adaptaciji poslužili smo se i pripovijetkom u Utrobi Medvednice Slavka Mihalića kao okvirom u kojem se događa radnja Domjanićeve igre. Petrica Kerempuh pada u ruke razbojnika i pripovijeda svoj život i zgode. Domjanićev kajkavski jezik i u ovoj je dramskoj igri došao do punog izražaja.
Redateljica Jasna Mesarić glazbena urednica : Adriana Kramarić, tonmajstorice: Marijana Begić i Marija Pećnik Kvesić,. glume: Vilim Matula, Biserka Ipša, Sven Šestak, Željko Königsknecht, Nenad Cvetko i Mladen Vasary;
Premijerno emitirano: 14. prosinac 2014.

23,00 – 23,30; HR II
PANOPTIKUM
Stanislav Pejković: JUNAK MILE
Kazališna predstava u mjesnoj gostionici, ima li što duhovitije? Kada lokalna ljepotica odluči izabrati neprijatelja za ljubavnika umjesto provjerenog narodnog junaka, predstava je dovedena u pitanje.Kada se uloge dijele prema količini pojedene janjetina sve doista prelazi okvire očekivanoga.  Još jedan komedija provjerenoga radijskog komediografa Stanislava Pejkovića zasigurno će zabaviti širok krug slušateljstva.
Redateljica: Vedrana Vrhovnik, tonmajstor: Delka Milanov, glazbeni urednik: Žarko Joksimović , glume: Nikša Butijer, Đimi Jurčec, Toni Gojanović, LJubomir Kapor i Srđana Šimunović.
Premijerno emitirano: 25.04.2004.

PONEDJELJAK, 21. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ladislav Vindakijević: ŽUPNIK ZAJEŠKI
Glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 01. 10. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Miljenko Jergović: RUTA TANNENBAUM 1/5
“Ruta Tannenbaum” roman je o dječjoj glumačkoj zvijezdi. Događa se u godinama pred 2. svjetski rat i u vremenu holokausta u Zagrebu. Priča govori o tome što se događa kada se mijenjaju modeli društvenog identiteta. Sredina je do obožavanja uznosila desetogodišnju djevojčicu, identificirala se s njom i s njezinim božanstvenim glumačkim darom, da bi u trenutku uspostave Nezavisne države Hrvatske dojučerašnji idol i društveni uzor postao samo jedna mala Židovka.
Režija: Darko Tralić , dramatizacija: Maja Gregl, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 23.07.2007.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Zvonimir Mrkonjić, Zlatko Pibernik: JEK ODJEKA
Redatelj: Matija Koletić, asistent redatelja: Berislav Šveb, Glazbeni urednik: Zlatko Pribernik, tonmajstor: Saša Friedrich, urednik: Hrvoje Ivanković
Glume: Drago Meštrović, Ratko Buljan, Sanda Langerholz, Veronika Kovačić, Jelena Gruić, Andrea Šarić, Ivica Katić, Davor Borčić, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Tomislav Stojković
Premijerno emitirano: 17.10.1975.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ivan Lovrenčić: SEDAM DANA PO BOSNI
Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, dramatizacija: Jasna Mesarić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Enes Kišević, Tomislav Martić, Vinko Kraljević
Premijera

UTORAK, 22. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Mislav Brečić: OKLADA 1.
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath.
Premijerno emitirano: 04. 02. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Miljenko Jergović: RUTA TANNENBAUM 2/5
“Ruta Tannenbaum” roman je o dječjoj glumačkoj zvijezdi. Događa se u godinama pred 2. svjetski rat i u vremenu holokausta u Zagrebu. Priča govori o tome što se događa kada se mijenjaju modeli društvenog identiteta. Sredina je do obožavanja uznosila desetogodišnju djevojčicu, identificirala se s njom i s njezinim božanstvenim glumačkim darom, da bi u trenutku uspostave Nezavisne države Hrvatske dojučerašnji idol i društveni uzor postao samo jedna mala Židovka.
Režija: Darko Tralić , dramatizacija: Maja Gregl, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 24.07.2007.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Lada Martinac Kralj i Miro Pijaca: PELAGOS,PELAGUS, PELAGOSA, PALAGRUŽA
Arheološka ekspedicija kreće na najudaljeniji otok u Jadranu, malenu hrid koja je u svoje slojeve pohranila milijune godina . Iz prašine zemlje na površinu isplivava povijest nudeći rebuse o načinu življenja kroz epohe. Nad sićušnom Palagružom lebdi i legenda o grčkom junaku Diomedu. Je li i Diomed dotaknuo ovaj otočić, a onda na njemu i skončao  svoj vojnički put? Odgovori se na Palagruži mogu dotaknuti u brojnim nalazima, ali opet ostaju tajnom kao što je tajnovito glasanje neobične ptice koja živi isključivo na ovom otočiću. Dok arheolozi traže odgovore, svjetioničari, jedini stanovnici otoka, love ribu onako kako su je nekada lovili stari Rimljani.
Tonmajstor: Miro Pijaca, urednik: Ljubo Pauzin
Premijerno emitirano: 26.11.2002.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Stefan Zweig: DVADESET I ČETIRI SATA U ŽIVOTU JEDNE ŽENE
Jedna od briljantnih pripovjedaka velikog Stefana Zweiga. Žena, koja više od dvadeset godina nosi u srcu događaj koji ju je obilježio za cijeli život, pripovijeda ga kao ispovijed  piscu kojeg sreće u ljetovalištu. Riječ je o susretu s mladim kockarom, točnije ovisnikom o kocki, kojem junakinja pomaže u trenutku kad želi sebi oduzeti život. Pripovijetka čudesno analizira svijet suspregnute strasti, te dramski moćno razvija fabulu.
U našoj radiodramskoj obradi komornost pripovijetke predstavljena je gustom intimnošću kojoj ne nedostaje napetosti. U glavnoj ulozi odlična Helena Buljan s kojom je redatelj Mislav Brečić uspio iznijansirati unutrašnje lomove bez pretjerano podignutih tenzija.
Prevoditelj: Vlatko Šarić; redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Franka Meštrović, ton majstor: Dubravko Robić, adaptirala i uredila: Lada Martinac Kralj;
Glume: Helena Buljan, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Mladen Vasary, Domagoj Janković, Tina Orlandini
Premijerno emitirano : 05. 05.2015.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ivan Lovrenčić: KRILATI KONJ NA BLIDINJU
Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, dramatizacija: Jasna Mesarić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Enes Kišević, Tomislav Martić, Vinko Kraljević
Premijera

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Arthur Conan Doyle: BOLESNIK POD LIJEČNIKOVIM KROVOM
Poznatu pripovijetku „Bolesnik pod liječnikovim krovom“ (u prijevodu Gige Gračan i dramatizaciji Mladena Kopjara) vrsna redateljica Ranka Mesarić pročitala je i zvučno uprizorila u - ženskom ključu. Detektivku Holmes glumi Darija Lorenci, doktoricu Watson Slavica Jukić, sposobnu, ali siromašnu doktoricu Trevelyan Katarina Bistrović Darvaš, a čuvenu razbojnicu Sutton Nada Subotić. Kako izgleda kada Londonom s kraja devetnaestog stoljeća u noćnu skitnju kreću Holmesova i Watsonova i kako raspliću jedno krajnje sumnjivo samoubojstvo poslušajte u ovoj elegantnoj, napetoj, ženskoj inačici A. C. Doyla.
Redateljica: Ranka Mesarić glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstori: Zoran Sajko i Katarina Barišić, dramatizacija: Mladen Kopjar, prijevod: Giga Gračan, urednica: Katja Šimunić
Glume: Daria Lorenci, Slavica Jukić, Katarina Bistrović Darvaš, Nada Subotić, Tvrtko Jurić, Filip Juričić
Premijerno emitirano: 6.4.2010.

SRIJEDA, 23. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Mislav Brečić: OKLADA 2.
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Dijana Vidušin.
Premijerno emitirano: 05. 02. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Miljenko Jergović: RUTA TANNENBAUM 3/5
“Ruta Tannenbaum” roman je o dječjoj glumačkoj zvijezdi. Događa se u godinama pred 2. svjetski rat i u vremenu holokausta u Zagrebu. Priča govori o tome što se događa kada se mijenjaju modeli društvenog identiteta. Sredina je do obožavanja uznosila desetogodišnju djevojčicu, identificirala se s njom i s njezinim božanstvenim glumačkim darom, da bi u trenutku uspostave Nezavisne države Hrvatske dojučerašnji idol i društveni uzor postao samo jedna mala Židovka.
Režija: Darko Tralić , dramatizacija: Maja Gregl, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 25.07.2007.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Ivan Lovrenčić: PUTOVI ŠTO TRAJU
Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena urednica: Franka Meštrović, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, dramatizacija: Jasna Mesarić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Enes Kišević, Tomislav Martić, Vinko Kraljević
Premijera

ČETVRTAK, 24. rujan

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Mislav Brečić: OKLADA 3.
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath.
Premijerno emitirano: 06. 02. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Miljenko Jergović: RUTA TANNENBAUM 4/5
“Ruta Tannenbaum” roman je o dječjoj glumačkoj zvijezdi. Događa se u godinama pred 2. svjetski rat i u vremenu holokausta u Zagrebu. Priča govori o tome što se događa kada se mijenjaju modeli društvenog identiteta. Sredina je do obožavanja uznosila desetogodišnju djevojčicu, identificirala se s njom i s njezinim božanstvenim glumačkim darom, da bi u trenutku uspostave Nezavisne države Hrvatske dojučerašnji idol i društveni uzor postao samo jedna mala Židovka.
Režija: Darko Tralić , dramatizacija: Maja Gregl, urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano: 25.07.2007.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Anatole France: TAIDA
Anatole France, jedan je od najvećih književnika francuske i europske književnosti. Anatole France svoj književni život započinje poezijom da bi potom napisao četiri romana koji će mu donijeti Nobelovu nagradu 1921. godine. Spomenimo te romane: “Crveni ljiljan”, “Otok pongvina”, “Pobuna anđela” i grandiozno njegovo djelo “Bogovi žeđaju” poradi kojeg je i švedski komitet za književnost i odlučio  dati mu tu prestižnu i vrhunsku nagradu za književno djelo.
U Franceov opus ulazi i velika novela “Taida” koju donosimo kao bogatu zvukom radiofonijsku igru.
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; prijevod i dramatizacija: Katja Šimunić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Asja Jovanović, Filip Nola, Sreten Mokrović, Dražen Šivak.
Premijerno emitirano: 08. 07. 2005.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI