55. MESS

55. Internacionalni teatarski festival održat će se od 2. do 11. listopada u Sarajevu, a otvorit će ga velebna produkcija Katie Mitchell u Zetri!
Share on facebook
Share on twitter

55. internacionalni teatarski festival MESS kao perjanicu svog programa ističe predstavu Katie Mitchell Forbidden Zone, čiji tekst potpisuje Duncan Macmillan (baš kao i tekst predstave Pluća koju ćemo gledati na ovogodišnjem FSK), a video Leo Warner, s kojim je Mitchell surađivala i na zagrebačkoj publici omiljenoj Gospođici Juliji.  Predstava je nastala u koprodukciji Salzburških igara i europske mreže festivala PROSPERO 2014. godine u sklopu obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata. Sastavni dio predstave su tekstovi Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Mary Borden, Emme Goldman i Virginije Woolf, a sama predstava donosi priču o kemičarki Clari Immerwahr koja je počinila samoubojstvo nakon što je njen suprug Fritz Haber izmislio otrovni plin koji se koristio za masovna ubojstva u Prvom svjetskom ratu. Najambiciozniji projekt Katie Mitchell do sad bit će prikazan u sarajevskoj olimpijskoj dvorani Zetra.

The Paper Cinema, britanska skupina osnovana 2004. godina izvodi jedinstven spoj animacije, glazbe, filma i kazališta koje gledatelja vode kroz različite priče. Na MESS-u će izvesti svoju predstavu The Paper Cinema's Odyssey premijerno izvedenu u proljeće 2012. koja je na međunarodnoj turneji otkad je bila izabrana u British Council Showcase na Edinburgh Fringeu 2013. Britanska kritika hvali njihovu poeziju svakodnevnice, a kako predstava izgleda ipak će najbolje predočiti video materijal.

Common Ground berlinskog teatra Maxim Gorki autorski je projekt Yael Ronene i ansambla predstave, sastavljenog uglavnom od izvođača s prostora bivše Jugoslavije, konkretno iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Prijedora. Temeljni dio rada na predstavi bilo je zajedničko putovanje u Bosnu, susreti sa stručnjacima i članovima obitelji protagonista, a kazalište u ovom slučaju postaje siguran prostor za rasprave o krivnji, kajanju, zaboravljanju i opraštanju. Prije Sarajeva, predstava će proći test regionalne publike na ovogodišnjem BITEF-u.

Meksička kompanija Vaca 35 Teatro en Grupo nastupa s predstavom podužeg i informativnog naslova – Sve što treba jednoj sjajnoj glumici je sjajna drama i želja za uspjehom. Radi se o amblematskom radu ove skupine i predstavi s kojom je Vaca 35 postala prva meksička skupina na turneji u Španjolskoj.

Kada pomislim da ćemo ostariti skupa predstava je francuske skupine Les chiens de Navarre. Kompanija koja je dugo bila jedna od perjanica francuske alternativne kazališne scene, lani je proslavila deset godina postojanja, što se poklopilo i s iznimno povećanim interesom široke javnosti za njihov rad, pa su danas zapravo mainstream zvijezde u vlastitoj domovini usprkos činjenici da su mizerno financirani iz javnih fondova. Duhoviti serijski improvizatori skloni provokaciji, naročito političkoj, iznimno su školovani, a imaju i zanimljiv način funckioniranja - svi članovi kompanije jednako su plaćeni bez obzira na ulogu ili zadatak u pojedinoj predstavi.

Predstava s kojom dolaze u Sarajevo bavi se pojmom utjehe i pokušajem pomirenja sa samim sobom.

RULE™ nizozemske umjetnice Emke Idema predstavlja prostor ispreplitanja kazališta, vizualne umjetnosti, sociologije i gaminga. Emke Idema promišlja kazalište kao mikro-društvo, igralište ideja i društveni laboratorij u kojem gledatelj bira svoje gledište. RULE™ premijerno je izveden 2013. godine, najavljen je kao igra u kojoj sudjeluje i sama publika, a bavi se nevjerojatno aktualnim pitanjima poput sljedećeg : Biste li pružili dobrodošlicu strancu u svojoj kući? Kako se ponaša prevoditelj u uredu za imigrante?

Bela Pinter domaćoj je publici poznat s Festivala malih scena, na kojem se ovaj mladi mađarski redatelj s nezavisne scene predstavio 2009. godine. Na MESS dolazi sa projektom Naše tajne kojim se referira na suvremenu mađarsku politiku, a zahvaljujući ovoj predstavi neki su mađarski kritičari napisali kako bi upravo kompanija Bele Pintera najviše zaslužila naziv nacionalne kompanije.

MESS će predstaviti i svoje koprodukcije, ali i predstavu koju je njegov direktor režirao u Sarajevskom ratnom teatru. Brašno u venama Igora Štiksa u režiji Borisa Liješevića, koji je režirao i adaptaciju njegove Elijahove stolice, premijerno je izvedena ovog proljeća, a u službenoj konkurenciji je i Životinjska farma Dine Mustafića u produkciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

VH-Brasno-u-venama-28

MESS je ove godine prvi put ušao u veliku koprodukciju s Teatrom Ulysses, čija će zajednička Antigona – 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički također zaigrati na samom festivalu.

antigona

U službenom programu je i diplomska predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti nastala u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom – Williamsov Tramvaj zvan žudnja koji se igra u repertoaru SARTR-a u sklopu programa Teatarski opservatorij. Druga ispitna predstava koja je ušla na repertoar nekog kazališta jest Povratak Harolda Pintera u režiji Mirka Radonjića koja dolazi iz Crnogorskog narodnog pozorišta u Podgorici, a realizirana je u suradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti iz Cetinja.

Susret  Nine Mitrović u režiji pokojnog Primoža Beblera na MESS dolazi iz Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica. Drama nagrađena Nagradom za dramsko djelo „Marin Držić“ praizvedena je u Sloveniji, a Mitrović se u istom kazalištu predstavila i svojom dramom Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti.

Dječji program MESS-a uglavnom su ispunile lutkarske predstave. Lutkarsko kazalište Mostar gostovat će s dvije predstave – Zmaj i princeza (koju ćete moći vidjeti i na 48. PIF-u) i Ljepotica i zvijer, a treća lutkarska predstava stiže iz slovačke Žiline – Radoznalo slonče.

Hrvatsko kazalište će, uz koprodukcijsku Antigonu, na MESS-u biti predstavljeno dvjema zagrebačkim produkcijama – ZKM-ovom (Pret)posljednjom pandom ili statikom Dine Pešuta u režiji Saše Božića i autorskim projektom Matije Ferlina - Mi smo kraljevi a ne ljudi, njegovim HNK-ovskim debijem, koji će tjedan dana prije MESS-a biti odigran i u službenoj konkurenciji BITEF-a. Matija Ferlin bit će zastupljen i svojim solom Sad sam lucky, kojim je već proputovao dobar dio Europe.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI