Login za korisnike

Jackie

‘Jackie‘, nobelovke Elfriede Jelinek, četvrti je dio ciklusa Drama princeza, kojeg čini niz kratkih tekstova skupnog naziva ‘Djevojka i smrt’ što je parafraza slavnog gudačkog kvarteta Franza Schuberta.

***

U 'Dramama princeza' Elfriede Jelinek kroz pandan Shakespeareovom ciklusu kraljeva, evocira sudbinu i ulogu žene kroz slavne ženske figure, od Snjeguljice i Trnoružice do Sylvie Plath i Lady Diane.

Prva tri dramoleta iz tog ciklusa, Sneguljicu, Trnoružicu i Rozamundu, Ivica Buljan postavio je na sceni kazališta u Kranju, 2006. godine, a četvrti – ‚Jackie‘ nastaje u koprodukciji Novog kazališta Zagreb, Mini teatera Ljubljana, Zagrebačkog kazališta mladih i Art radionice Lazareti Dubrovnik.

Jackie’ je dekonstrukcija jednog od najvećih mitova zapadnog društva, onog o Jackie Kennedy Onassis. Tekst povezuje biografske elemente, medijski diskurs o Kennedyjevima i teoriju odjeće kako ju je Roland Barthes izložio u eseju Sustav mode. Prema njegovu modelu, Jackie se pokazuje u tri vida: stvarna (građanska osoba Jacqueline Bouvier), slika (fotografirana Jackie i Jackie modna ikona) te tekstualna Jackie (kakvom je prikazuju međunarodni mediji). Jackie tako postaje mnogostruka osoba koja napušta ulogu za ulogom, a nikada ne pronalazi stvarni identitet.

Kako kaže službena najava: S jednostavnošću i znatiželjom, Jelinek se pita što bi rekla Jackie Kennedy da je govorila, dugo govorila, da smo je čuli kako govori samoj sebi. Na kraju monologa, znat ćemo sve o njoj i u tome ćemo biti prvi. Elfriede Jelinek je uhvatila trenutak svijeta u kojem živimo, pervertirani kenedizam, 'propast propasti', euforičnu vladavinu slika, nove organizacijske oblike s početka XXI. stoljeća.

autorski tim
Snježana Rodekprevoditelj
Zlatko Wurzbergdramaturg
Matija Ferlinkoreograf
Luka Barbićskladatelj
Aleksandar Saša Antićskladatelj
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
Slaven Toljscenograf
Elfriede JelinekElfriede Jelinektekst

izvođači
Matija Ferlin
Senka Bulić

Odgovori