Naslovnica > PREDSTAVE > Tajbele i njezin demon

Tajbele i njezin demon

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ljubavna priča koja počinje magično završava tragično. U Rijeci pogledajte što je sve Tajbele radila sa svojim demonom.
autorski tim funkcija
Isaac Bashevis Singerautor teksta
Danica Dedijerkostimograf
Ljerka Hribarscenograf
Egon Savinredatelj
Egon Savinodabir glazbe
Dalibor Fugošićoblikovatelj svjetla
Edita Karađoleasistent redatelja
Edita Karađolejezični savjetnik

Drama nastala prema pripovjetci nobelovca Isaaca Bashevisa Singera objedinjuje u sebi komediju, erotičnost, ali i očaj i čežnju. Radnja je smještena u poljsko seoce Frampol oko 1880. Tajbele je lijepa i praznovjerna mlada žena koju je suprug napustio. Kako se ne zna gdje joj je suprug zabranjeno joj je da se ponovno uda. Zaljubljeni Alchonon smišlja lukav plan kako bi pridobio Tajbele da se uda za njega. Ušulja se noću u njezinu sobu i uvjeri je da je demon u ljudskom obličju. Tobožnji demon savjetuje Tajbele da se uda za Alchonona. Međutim, Tajbele se zaljubljuje u demona, Alchononov alter-ego, dok je za samog Alchonona nije briga. Ipak se udaje za njega, ali nesretni brak tragično završava kada seoski rabin javno raskrinka Alchononovu "demonsku" prijevaru.

Singer nam kroz svoje junake govori jezikom Šeherezade iz Tisuću i jedne noći ili jezikom nekog drevnog rabina iz Talmuda. Pored ljepote jezika Singe dramatično otkriva nepredvidive paradokse ženske čulnosti, te krvavu i nastranu tamu muškog libida i taštine. Elementi fantastičnosti i psihoanalize oblikuju poetski svijet izuzetno primamljiv za glumačku igru i privlačan za gledanje.

Isaac Bashevis Singer je rođen 1904. u Poljskoj, američki je državljanin, a piše na jidišu. U svojim je djelima premostio mnogo više no što stane u devedesetak godina ljudskoga života,  povezujući kulturu suvremenog SAD-a sa židovskom tradicijom. Njegov golemi književni opus od nekoliko velikih romana i kazališnih komada, bezbroj priča i mnoštva zapisa ostaje trajnom baštinom svjetske književnosti.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter