Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled repertoara [18. – 24.5.2015.]

Tjedni pregled repertoara [18. – 24.5.2015.]

Ako ste dvoumili posjetiti li ovaj tjedan kazalište ili ne, imamo šest dobrih razloga - za!
Share on facebook
Share on twitter

Dok u Vukovaru, Vinkovcima, Iloku, Županji i Otoku traje 22. Festival glumca,  na reprtoare domaćih teatara stiže čak šest premijera. Od predstave na granici performansa i kazališta, preko klasične opere i komedije, do predstave za najmlađe, evo što novo možete pogledati.

Već u utorak, 19. svibnja, u Teatru &TD predstavit će se autor i redatelj Boris Kadin sa svojim novim performersko-kazališnim projektom Dedal 2.0 proizašlim iz natječaja LAB-a &TD 2014. koji jednom godišnje usvaja mlade umjetnike kako bi istraživali svoj rad. Dedal 2.0 govori o pitanjima slobode, slobodnih ljudi i interneta, a opširnije o predstavi pročitajte ovdje.

Nakon Tosce, Evgenija Onjegina, Carmen i Oedipusa Rexa, HNK Ivana pl. Zajca donosi peti premijerni operni naslov ove sezone - Don Giovannija. Radi se zapravo o prenošenju produkcije New Generation Opere iz Helsinkija koja je nastala još 2013. godine i u Rijeku stiže u koprodukciji s tom finskom kompanijom. Ulogu Don Giovannija redatelj Erik Söderblom povjerio je finskom tenoru Waltteriju Torikku koji će je dijeliti s našim mladim tenorom Leonom Košavićem. Premijera je zakazana za četvrtak, 21. svibnja, a detalje pročitajte na ovom linku.

HNK Osijek ove sezone u dramskom programu donosi četiri premijere, a podsljednja od njih, Sumnjivo lice, očekuje nas ovaj tjedan. Predstava prema tekstu Branislava Nušića premijerno će biti izvedena 22. svibnja, u petak, u režiji i adaptaciji Olje Đorđević. Radi se o komediji u kojoj Nušić ismijava i proziva korupciju i nepismenost provincijske vlasti, a koja je nastala pod snažnim utjecajem Gogoljevih tekstova te se zahvaljujući finom sarkazmu provučenim kroz likove lako aktualizira. Sve o predstavi pročitajte ovdje.

Dobro znanu priču o Don Quijoteu, najpoznatijem ‘vitezu’ u povijesti književnosti, u produkciji Kazališta Novi život  postavila je redateljica Ana Prolić. Njezin je Don Quijote ‘bistri vitez tužnog lica’, a avanture koje doživljava sa svojim slugom Sanchom Pansom i konjem Rocinanteom premijerno pogledajte u zagrebačkoj Vidri 22. svibnja u 20 sati. Više o predstavi pročitajte na ovom linku.

Za najmlađe ovaj tjedan premijeru ima Kazalište Virovitica. Glumac Draško Zidar režira predstavu Gospodin Mrak i tri bijela šeširića prema tekstu Silvije Šesto za koji je nagrađena Malim Marulićem. Priča o prihvaćanju pojedinaca koji se ‘ne uklapaju’ te o suočavanju s vlastitim strahovima i nesigurnostima oduševit će najmlađe u subotu, 23. svibnja, u 19 sati. Detalje saznajte na ovom linku.

Posljednju u nizu premijera ovaj tjedan donosi HNK Zagreb. Radi se o tragikomediji Daleka zemlja koja je ujedno i posljednja u nizu ovosezonskih dramskih premijera ovog zagrebačkog kazališta. Premda je Arthur Schnitzler dramu napisao još 1911. godine, u Hrvatskoj je prvi put postavljena tek 2001. godine u režiji Joška Juvančića, a ove je subote, 23. svibnja u 19 i 30 sati, imate prilike pogledati u režiji Anice Tomić. Više o predstavi pročitajte ovdje.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI