Naslovnica > VIJESTI > INFO > Tjedni pregled repertoara [25. – 31. 5. 2015.]

Tjedni pregled repertoara [25. – 31. 5. 2015.]

Ovotjedna kazališna ponuda ne obiluje toliko premijerama, no zato nudi početak 32. Tjedna suvremenog plesa.
Share on facebook
Share on twitter

I dok je prošli tjedan na domaće repertoare stiglo šest premijera, a odvjijao se i 22. Festival glumca, ovog tjedna nas očekuje puno manji broj premijernih naslova, no i jedna velika poslastica - počinje Tjedan suvremenog plesa.

Krenimo redom…

U četvrtak, 28. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih pogledajte premijeru predstave Elza hoda kroz zidove. Radi se o adaptaciji romana Unterstadt Ivane Šojat Kuči koju je za ovu priliku napisala sama autorica. Premda govori o životu Nijemaca tijekom 20. stoljeća u Hrvatskoj, autorski tim naglašava da je ‘dramski tekst i danas aktualan jer prikazuje sudbine običnih ljudi u srazu totalitarnih ideologija’. Opširnije o predstavi pročitajte ovdje.

U petak, 29. svibnja, u Zagrebu započinje 32. Tjedan suvremenog plesa koji traje do 20. lipnja. Prodaja ulaznica krenula je danas u prostoru Zagrebačkog plesnog centra, a u programu su zasad definirane samo predstave hrvatske selekcije.

Prvi dan u 19 sati u kinu SC možete pogledati predstavu Crtač koja je nastala u nizu susreta BADco. s likovnim umjetnikom Sinišom Ilićem, piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom i studentima plesa Danske nacionalne škole za kazalište i suvremeni ples koji su stažirali u BADco. Crtač je u ateljeu prepunom predmeta s ograničenom funkcijom u kojem izvođači, između ostataka i zajedno s njima, koreografiju posvećuju susretu s odrazom, pokušaju da izdrže ovisnost o vlastitoj slici…

Isti dan na terasi Zagrebačkog plesnog centra čeka vas Koreografska fantazija br. 1 Marjane Krajač. Radi se o ‘koreografiji o koreografiji’ u kojem Krajač preispituje značenje tog pojma. Ovaj njezin rad iz 2013. godine istovremeno je izvedba, studija, zapis u vremenu i prostoru, a više o njemu možete pročitati ovdje.

Također u petak, ali u Zagrebačkom kazalištu mladih predstavit će se Zagrebački plesni ansambl s plesnom predstavom Rekvijem za Z. koja je premijerno izvedena u lipnju 2014. godine. Koreografkinja Snježana Abramović Milković pozabavila se prolaznošću koju je pokušala i postaviti na scenu, a plesači u predstavi traže odgovore na pitanja o vlastiti i tuđim nestalnostima, nestajanjima, odlascima, nemoćima… Više saznajte ovdje.

Subota, 30. svibanj, na Tjednu suvremenog plesa donosi tri predstave. Prvi je projekt Matije Ferlina iz 2009. godine Sad sam / Almost 6 kojeg će predstaviti u ZPC-u u 19 sati. Radi se o jednoj u nizu predstava ‘Sad sam’, o solo nastupu u kojem Matija Ferlin želi istražiti um djeteta koji nije uvjetovan ničim, čak ni vlastitim postojanjem. Više informacija pronađite ovdje.

U subotu možete pogledati i reprizu predstave Marjane Krajač, a treća u nizu na TSP-u je Pokret-ač, predstava Studija za suvremeni ples u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld. ‘Ono što je pokrenuto i stalno se kreće u ovoj predstavi mutirajuće je autorstvo nas kao grupe, prilikom čega primjenom i promjenom različitih pristupa i sustava rada zajednički oblikujemo sve vidove predstave’, napisala je autorica, a više o tome saznajte ovdje.

Nedjelja, 31. svibnja, na Tjednu suvremenog plesa donosi Lunu Malekovu, izvedbeno-izložbeni projekt Martine Nevistić koji je ‘sinonim za drugi svijet, drugu dimenziju, svijet mašte i svijet snova isprepleten različitim granama umjetnosti’, te predstavu Ti, dojmljiv plesni duet kroz koji se pred publikom odvija intimna priča koja ispituje i komunicira ljudsku bliskost, život i njegov ciklus, autora Aleksandre Mišić i Ognjena Vučinića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI