Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Aska i vuk' Ive Andrića, male forme Jasminke Domaš premijerno, a 'Tukolovka' Damira Markovine i ine domaće radiodrame - reprizno, očekuju vas u Dramskom programu Hravtskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 24. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miljenko Jergović: KAŽEŠ ANĐEO - PREVARA
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Svrtan, Matija Prskalo.
Premijerno emitirano: 25. 02. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Miroslav Krleža: MICHELANGELO BUONAROTTI
Redatelj: Matija Koletić, glazbeni suradnik: Zlatko Pibernik, tonmajstor: Hrvoje Hegedušić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Božidar Boban, Zlatko Crnković, Adem Čejvan, Dragan Milivojević, Antonija Čutić, Helena Buljan, Ivo Rogulja, Marija Kohn, Vjenceslav Kapural, Joakim Matković, Joakim Matković, Gordan Pičuljan, Niko Pavlović.
Premijerno emitirano: 04.06.1974.

SUBOTA, 25. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miljenko Jergović: KAŽEŠ ANĐEO – RUŠENJE ZIDOVA
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Zoran Gogić, Frane Perišin.
Premijerno emitirano: 13. 02. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Borna Vujičić: PA MOŽE SE I TAKO REĆI - NEDUŽNI
Redateljica: Stephanie Jamnicky, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miro Pjaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dora Polić, Nataša Kopeč, Filip Križan, Tommislav Martić
Premjerno emitirano: 13.01.2015.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Vjenceslav Novak: FIŠKALOVA ISPOVIJED (2. dio)
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Joško Ševo, Marko Petrić, Marija Tadić, Tomislav Krstanović, Frano Mašković, Mladen Vasary, Jelena Miholjević, Antonio Franić, Dražen Bratulić.
Premijerno emitirano: 01.11.2014.
Dok je prvi dio „Fiškalove ispovijedi“ priča o životnim stradanjima mladog pomorca Marka, drugi dio govori o razlozima tog stradanja, to jest o pozadinskoj priči o kojoj nitko ništa ne zna osim odvjetnika Mattea koji je u toj priči protagonist. U posljednjim satima pred smrt ispovijeda se Popu Ivi otkrivajući tamnu stranu svojeg karaktera: nezajažljivost kad je stjecanje u pitanju, lukavost kad treba druge upotrijebiti da rade za njegove ciljeve, te okrutnost u odlukama. Propali odvjetnik u ispovijedi Popu Ivi priznaje krađu djeteta zbog koje je mladi Marko živio život prosjaka a ne onaj koji mu po porijeklu pripada. Kod pisca ova je ispovijed isprepletena s drugim vremenskim razinama koje u audio mediju nije moguće pratiti i zato smo je izdvojili kao potpunu i zasebnu cjelinu.
I ovaj dio pokazuje Vjenceslava Novaka kao majstora pripovijedanja, pisca realizma koji ima moć za vrsno portretiranje karaktera, osjetljivost za socijalni kontekst i psihologiju ljubavi i obitelji, a sve to uronjeno u senjski ambijent kojem je Novak svojim književnim djelom dao neizbrisivi spomen.

NEDJELJA, 26. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Nikica Klobučar: REMENI
Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 03. 04. 2013.
Dokumentarist Nikica Klobučar prati jednog Roma na tramvajskoj stanici na Remizi kako prodaje remene. Životopisna akustična slika života na ulicama Zagreba.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Ivo Andrić: Aska i vuk
Jezična prilagodba, dramatizacija i režija: Katja Šimunić, skladateljica: Ana Horvat, tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Jelena Miholjević, Dunja Fajdić, Vilim Matula, Urša Raukar.
Premijera
Jedna od najpoznatijih pripovijesti nobelovca Ive Andrića priča je o umjetosti i borbi za život, o odrastanju , povjerenju i snazi koja se rađa u  krajnjim životnim situacijama.
Aska je razigrana ovčica koja svijet doživljava kao plesnu pozornicu. Kada se nađe u šumi sama oči u oči sa starim olinjalim vukom ona započinje svoj „ples za život“.  Plešući šumom, improvizirajući i nadigravajući i samu sebe i svo dotadašnje iskustvo ona će uspjeti zavesti  vuka i spasiti vlastiti život.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Marc Twain: NOVČANICA OD MILIJUN FUNTI
Redateljica: Jasna Mesarić, dramatizacija:Jasna Mesarić, tonmajstor: Nedjeljka Lambaša Milanov, glazbeni urednik: Davor Rocco, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume:  Alen Šalinović, Ivan Lovriček, Natalija Đorđević, Pero Juričić, Vladimir Dulić i Žarko Savić.
Redateljica Jasna Mesarić dramatizirala je poznatu humoresku Marka Twaina o čovjeku koji se obogatio zahvaljujući okladi dvojice bogataša. Odrpancu s ulice dali su u posjed novčanicu od milijun funti sa zadatkom da mora preživjeti određeno vrijeme a da novčanicu ne razmijeni nego da je nakon mjesec dana vrati neoštećenu. Velika novčanica izaziva strahopoštovanje kod svih kojima je ponuđena te se svi odnose prema odrpancu kao da je ekcentričan bogataš. Uskoro se njegovo opće stanje popravlja – živi u hotelu, moderno se odijeva, jede u najboljim restoranima, zarađuje dva milijuna dolara na novčanim transakcijama i imageu koji je stvorio te se zaručuje s bogatašicom. Novčanica sve vrijeme nije razmijenjena niti potrošena, a oklada pokazuje da  je u konzervativnom društvu slika koju ljudi stvore o čovjeku njegov najveći životni kapital.

PONEDJELJAK, 27. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ivan Kozarac: BALADA
Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Glume: Nada Subotić, Darko Milas
Premijerno emitirano: 12. 02. 2013.
Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Rade Jarak: SOL 1/5
Redatelj: Petar Vujačić, adaptacija: Ana Đokić Pongrašić, urednica: Maja Gregl.
Premijerno emitirano: 15.12.– 19.12.2003.
Iako bi sve naizgled trebalo izvrsno funkcionirati – zaljubljeni par Igor i Naja, besplatni odmor, društvo Igorova zabavnoga prijatelja i njegove djevojke – stvari se s vremenom sve više pogoršavaju. Sve je više šutnje i svađe, sve manje komunikacije, svi su pomalo ogorčeni…

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMCA DAVORA JURAŠKA
Glazbena suradnica. Vesna Šir, tonmajstorica: Anka Savić, urednik Hrvoje Ivanković.
Glumi: Davor Jureško i Matko Botić.
Premijerno emitirano: 28.11.2008.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Damir Markovina: TUKOLOVKA
Redatelj: Mislav Brečić, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstor: Dubravko Robić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Ana Maras, Alen Šalinović, Duje Grubišić.
Premijerno emitirano: 22.12.2014.
Prije nego što ode u Italiju, u potragu za boljim životom, mladić iz Splita namjerava prodati svoju staru Vespu, no zahvaljujući toj transakciji upoznaje oca za kojeg je mislio da je poginuo u ratu te doznaje o sebi samome stvari koje će možda promijeniti njegov pogled na svijet u kojem živi. „Tukolovka“, gorko-duhovita drama glumca Damira Markovine uvrštena je u uži izbor na natječaju za Nagradu “Marin Držić“ 2013. godine

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Jasminka Domaš: Noćni vlak
Redatelj: Mislav Brečić, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstori: Lana Deban i Dubravko Robić., urednica: Željka Turčinović.
Glume: Krešimir Mikić, Bojan Navojec, Linda Begonja, Ozren Grabarić.
Premijera

UTORAK, 28. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ivan Kozarac: DA SE POVEZEMO
Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Nada Subotić, Darko Milas.
Premijerno emitirano: 22. 02. 2013.
Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Katja Šimunić: O UČENOM IGRAČU
Tonmajstorica: Marija Pećnik Kvesić, urednik: Ljubo Pauzin
Premijerno emitirano: 03.02.2009.
Dokumentarna radio-drama „O UČENOM IGRAČU“ zasnovana je  na ulomcima zvučnoga zapisa simpozija o djelu Milka Šparembleka, održanog 1. prosinca 2008. godine povodom njegova 80-og rođendana, u organizaciji Časopisa za plesnu umjetnost Kretanja, Hrvatskog centra ITI i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Plesni teoretičari i praktičari, teatrolozi i Šparemblekovi suradnici govoreći o koreografskom, redateljskom i dramaturškom umijeću  jednoga od najvećih naših plesnih umjetnika uspostavljaju zanimljiv i inovativan plesni diskurs, ovdje predstavljen u obliku zvučnoga kolaža koji postavlja pitanje: Zašto ples ne bi bio predmet znanstvene i umjetničke analize, zašto djelo Milka Šparembleka ne bi bilo ozbiljno analizirano kao dio naše najvrjednije umjetničke prošlosti i sadašnjosti?

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Leonid Andrejev: MISAO
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Luka Dragić, Marija Tadić, Sven Medvešek, Srđana Šimunović, Žarko Savić.
Premijerno emitirano:  31.12.2013.
Tanka je granica između biti lud i imati luđačku misao, zaključuje glavni junak Andrejevljeve pripovijetke „Misao“, liječnik Anton Ignatievič Keržencev. Prije je toga ubio svojeg prijatelja iz ljubomore prikazujući se kao poremećena osoba koja ne zna što radi da mu se onda kao takovome ne može suditi. Ipak, sud ga šalje na promatranje na psihijatrijski odjel gdje Keržencev počinje sumnjati da se misli i zamisli mogu kontrolirati.
Pripovijetka „Misao“ objedinjuje stilske i formalne značajke karakteristične za Andrejeva kao pisca. U njoj se krije raster od realističkog (gotovo novinskog izvješća), preko zaranjanja u ljudsku podsvijest do eskpresionističkih naznaka kojima se ocrtava rastrojstvo junaka, od čvrste fabulativne potke i analize nagona do ironičnog obrata.
Naša radijska obrada preuzima pak vizuru glavnog junaka. Cijela priča natopljena je Keržencevljevim rastrojstvom jer sva sjećanja koja ima proizilaze iz trenutka kad je njegov unutrašnji svijet već razdrobljen. Usložnjeno dramaturško čitanje za posljedicu ima i kompleksnu, u nekoliko planova razrađenu radiofonsku obradu koju s ton majstorom Zoranom Sajkom potpisuje Stephanie Jamnicky.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Jasminka Domaš: Tajna ljetne večeri
Redatelj: Mislav Brečić, glazbena suradnica: Franka Meštrović, tonmajstori: Lana Deban i Dubravko Robić., urednica: Željka Turčinović.
Glume: Krešimir Mikić, Bojan Navojec, Linda Begonja, Ozren Grabarić.
Premijera

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Koraljka Meštrović: SNOVI
Redatelj: Dejan Šorak, glazbeni suradnik: Žarko Joksimović, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Žarko Savić, Biserka Fatur, Nedim Prohić, Olga Pivac, Željko Šestić, Damir Šaban, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 24.06.2005.

SRIJEDA, 29. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ivan Kozarac: MILOVAO SAM
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 11.02.2013.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
A.G.Matoš: ISADORA DUNCAN
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 18. 03. 2014.
Za vrijeme svog boravka u Parizu 1903. Antun Gustav Matoš vidio je plesnu predstavu Isadore Duncan i smjesta prepoznao inovativnost i snagu plesačice/koreografkinje koja je revolucionirala plesnu umjetnost na početku 20. stoljeća. Iznimno zanimljivo svjedočenje o plesu Isadore Duncan uspostavlja Antuna Gustava Matoša, jednoga od rijetkih hrvatskih pisaca koji su toliko duboko proniknuli u plesnu umjetnost, i svojevrsnim plesnim kritičarem. Dragocjenim, dakle, i u području hrvatske plesne teorije, povijesti i kritike. Matoš o Isadori Duncan piše: „Ona pleše dušu. Spiritualizuje ples, divinizuje ljudsku ljepotu, i to je sasvim helenski. Pored nervoznog rictusa modernog baleta javila se želja za prirodnošću, intimnošću, iskrenošću, simbolizmom u plesu. Iz historijske, stare, mršave, svilene frou-frou leptirice baleta iščahuruje se ples budućnosti, ozbiljan, dubok, gol i skladan kao klasični kip“.

ČETVRTAK, 30. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Nikica Klobučar: BIJELO PLATNO TKEM
Ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 10. 01. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Zoran Brajković: MATILDA OD SILBE
Redatelj: Petar Vujačić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Glume: Borko Perić, Boris Miholjević, Davor Svedružić, Nikša Butijer, Biserka Ipša, Ivica Jončić, Ana Maras, Urša Raukar, Anđelko Petric, Alen Šalinović.
Premijerno emitirano: 20. 11. 2014.
Zoran Brajević zaposlen je kao ton-majstor na Hrvatskom Radiju, no posljednjih se godina sve uspješnije okušava i kao dramski pisac unutar Dramskog programa HR-a. Njegov novi dramski tekst ludički duhovito propituje pitanja odnosa vjere i institucije te se poigrava formom satire što u pojedinim prizorima klizi rubom farsičnosti no ipak zadržava vrlo ozbiljan unutarnji naboj.
Glavni lik Matilde od Silbe, od institucije crkve nepriznate svetice-zaštitnice, ima težak zadatak: svijetu objaviti njenu viziju. U ostvarenju te ideje, on će se sukobiti sa samim vrhom najpoznatije religijske institucije na svijetu i ponovno otvoriti tisućljetnu tematiku: odnos vjere i institucije koja tu vjeru službeno zastupa. Tko će mu pomoći, a tko će mu gotovo fanatično stati na put - poslušajte u četvrtak u 18 sati na 3. programu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE