Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Život je laž s očaravajućom - Priča o Branku Pejnoviću' Ljube Pauzina i Miroslav Pijace, 'Samoborske vitrine' Mladena Rutića i 'Izjavljivanje ljubavi' Daniila Harmsa premijerni su naslovi tjedna.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 03. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Ljubo Pauzin i Miroslav Pijaca: TRI PJESME O RASTOKAMA
Redatelji: Ljubo Pauzin i Miroslav Pijaca,  tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Branko Pejnović, KUD „Korana“
Premijerno emitirano: 04.03.2015.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Smiljana Šunde. BIJELI MAŠKARI NA PELJEŠCU
Urednik: Hrvoje Ivanković
Premijerno emitirano: 29.07.2003.
Obnova bijelih maškara, starog pokladnog običaja u Putnikovićima na poluotoku Pelješcu, razveselila je čitavo selo: od djece preko mladih do gotovo nepokretnih staraca, koje njihovi ukućani donose na mjesta gdje bijeli maškari plešu svoj ritualni ples. U nedjelju uoči Poklada 12 mladića obučenih u bijelo (šestorica su obučena u mušku, šestorica u žensku odjeću) obilaze sve zaseoke u Putnikovićima. Kreću se poput sunca – od istoka prema zapadu. U svakom zaseoku plešu i sviraju u mješnicu i lijericu. Bijele maškare od polaska prati sve veća i veća kolona veselih i razdraganih znatiželjnika, pa na kraju u općem veselju u središtu sela sudjeluju svi žitelji Putnikovića. Dokumentarna radiodrama Smiljane Šunde "Bijeli maškari na Pelješcu" svjedočanstvo je o tom događaju, a premijerno je emitirana 2003. godine.

SUBOTA, 04. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miroslav Pijaca i Jasna Mesarić: KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – TIJELO ISUSOVO
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 24. 12. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Darko Tralić: GORANOVCI
Redatelj: Darko Tralić, tonmajstori: Ivica Kasumović i Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 09.12.2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Vladimir Stojsavljević: KRONIKA NESTAJANJA
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Lana Deban,
urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Darko Milas, Anja Šovagović Despot, Petar Cirn, Maja Katić, Livio Badurina, Bojan Navojec, Milan Pleština, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Ozren Grabarić, Vedran Živolić, Rakan Rushaidat, Mirta Zečević, Tvrtko Jurić.
Premijerno emitirano: 18.02.2012.
Povijesna drama koja se pronicljivo bavi okolnostima i uzrocima pogibije Petra Zrinskog i Krste Frankopana nastavak je, u smislu povijesnog slijeda, Stojsavljevićeve drame „Nikola VII“. I „Kroniku nestajanja“ kao i „Nikolu“ karakterizira jaki političko trilerski napon, majstorsko psihološko nijansiranje obiteljskih i političkih odnosa među suparnicima ili političkim partnerima, odlično i uvjerljivo portretiranje karaktera. Radijska adaptacija pokušava sve vrline Stojsavljevićeva predloška ispratiti, ali i prilagoditi retoričnost drame bržoj montaži u kojoj se zvuk nameće kao važan nositelj značenja. Redatelj Mislav Brečić okupio je vrsnu ekipu glumaca. U glavnim ulogama Darko MIlas kao Petar Zrinski i Anja Šovagović Despot kao Katarina Zrinska.

NEDJELJA, 05. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miroslav Pijaca i Jasna Mesarić: KAKO JE POSTAO I OPSTAO SVIJET
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 06.04.2011.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
Lada Martinac Kralj: VUKOVČAR
Redateljica: Stephanije Jamnicky tonmajstor: Zoran Sajko, glazbeni urednik Žarko Joksimović, urednica: Nives Madunić Barišić
Glume: Frano Mašković, Sanja Drakulić, Nancy Abdel Sahi, Nataša Kopeč, Vedran Živolić, Slavko Juraga, Natalija Đorđević i Katica Poplašen.
Premijerno emitirano: 18.05.2014.
Kažu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada! Je li to doista tako? Može li vuk rođen u divljini i odrastao u čoporu postati pas i to ovčar? Hoće li se u susretu s čoporom prikloniti vučjoj prirodi ili će prijateljstvo pobijediti nagone?
Dirljiva priča, nastala prema crtici iz novina, na nenametljiv  način govori nam o mogućnosti da promijenimo  sebe i da svojom voljom utječemo ne samo na vanjske događaje ne go i navlastito ponašanje. Donijeti odluku i provesti je u djelo najvažnija je misao ovog igrokaza za djecu svih uzrasta.
Tekst je napisan za lutkarsko kazalište, a nagrađen je drugom nagradom za dramski tekst na Natječaju „Mali Marulić“ u Splitu 2014. godine.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Mislav Hudoletnjak: INTERMEZZO
Redatelj: Dejan Šorak; tonmajstor: Josip Jemrešić, glazbeni suradnik; Branka Janjanin, urednica Nives Madunić Barišić.
Glume: Vjera Žagar Nardelli, Boris Buzančić, Helana Buljan; Branka Cvitković, Sven Lasta , Ivo Rogulja, Biserka Ipša, Slavko Brankov.
Premijerno emitirano: 28.03.1984.
Nedjeljno jutro, gospodin ministar, gospođa ministrova supruga, gospođica Silva ministrova tajnica, a s druge gospodin general, njegov sin i otac te gospođica Stela služavka  u posjetu su grofici Hermini. Grofica kani prodati dvorac u kojemu živi jer seli na more.
Sjajna glumačka ekipa osigurava sjajnu zabavu uz poneko  iznenađenje

PONEDJELJAK, 06. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Miroslav Pijaca i Jasna Mesarić: LEGROMANTI NA DUBROVAČKOJ PREMIJERI
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 25.04.2012.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
Miroslav Volf: ZRCALO SIJEĆANJA
Urednica: Maja Gregl
Premijerno emitirano:19.05.2014.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET REDATELJA I GLUMCA IVICE ŠIMIĆA
Muzička suradnica: Vesna Šir, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Ivica Šimić, Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 04.11.2005.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Lada Martinac Kralj: OŠTEĆENJA
Redatelj: Mladen Rutić, muzički suradnik: Davor Rocco, tonmajstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Sunčana Zelenika, Zvonimir Zoričić, Goran Grgić, Slavica Jukić, Marina Nemet, Pero Juričić, Martina Kovačević Drakulić.
Premijerno emitirano: 23.09.2002.
U Njemačkoj, daleko od zaglušujućih bubnjeva rata koji odjekuju njenom zemljom,  Marija, središnji lik drame "Oštećenja", Lade Martinac Kralj, pokušava pronaći mir i izbavljenje, no umjesto toga ulazi u jednu od najkompleksnijih bitaka svoga života. Suočena s licemjerjem "humanitaraca" koji pokušavaju ovladati njenim životom, Marija se bori i s njim i sa sjenkama vlastite prošlosti; s emocijama koje je postupno, počinju preplavljivati vodeći je tragičnom kraju. Specifična po svojoj, radiodramskom izrazu osobito prilagođenoj, dramaturgiji "Oštećenja" Lade Martinac Kralj istodobno su snažna intimna drama i drama jednog vremena, ispunjenog užasom, razaranjima i revitalizacijom svih humanih vrijednosti.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Miroslav Pijaca i Jasna Mesarić: KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – TIJELO ISUSOVO
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 24. 12. 2013.

UTORAK, 07. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Jaroslav Hašek: MOLBA ZA POVIŠICU PLAĆE
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mirta Zečević, Zoran Gogić, Frane Perišin, Filip Križan.
Premijerno emitirano: 01. 03. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Ljubo Pauzin i Miroslav Pijaca: ŽIVOT JE LAŽ S OČARAVAJUĆOM TUGOM – PRIČA O BRANKU PEJNOVIĆU
Urednik: Ljubo Pauzin
Premijera
Naslov ovog dokumentarca je stih Sergeja Jesenjina, ponajviše zato što je Branko Pejnović recitirao i još uvijek recitira njegove stihove (objavio je i CD na kojem je zabilježen njegov recital Jesenjina koji je svojevremeno održao u “Kerempuhu”). Pejnović, rođeni Slunjanin, je pjesnik, recitator i kulturni animator koji je svojim djelovanjima stvorio nezaobilazno mjesto u hrvatskoj kulturi. Zadnji 35 godina njezina života prijateljevao je s velikom hrvatskom pjesnikinjom Vesnom Parun i bio nešto poput njezina osobnog tajnika, pa i nakladnika. Prijateljevao je s pjesnicima Ratkom Zvrkom, Miroslavom Antićem, Dobrišom Cesarićem, Enesom Kiševićem, glumcima Zlatkom Crnkovićem i Darkom Čurdom i mnogim drugima, a organizirao na stotine nastupa, recitala, koncerata i promocija.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Miroslav Krleža: HRVATSKA RAPSODIJA
Redatelj: Petar Vujačić; ton majstor: Miro Pijaca; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Franjo Kuhar, Biserka Ipša, Jelena Miholjević, Žarko Savić, Borko Perić, Nikša Butijer, Alen Šalinović, Darko Milas, Željko Duvnjak, Zvonimir Zoričić
Premijerno emitirano: 29.04.2014.
U lipnju 2914 u cijeloj Europi obilježio se početak Prvog svjetskog rata, „rata koji će okončati sve ratove“ kako su mu znali „tepati“. O tom ratu, krvavom i blatnom, ispresijecanom interesima dva velika saveza, te na koncu ratu s 40 milijuna žrtava što ga je svrstalo u prvi rat globalnih razmjera, u našoj je književnosti najviše i, naravno, najironičnije pisao Miroslav Krleža koji je i sam bio gurnut na njegova bojišta.
Ekspresionističku jednočinku „Hrvatska rapsodija“ Krleža piše 1918, dakle, na kraju rata stavljajući u jedan vlak razne predstavnike umornog, obespravljenog i na frontovima potrošenog naroda. U vagonu se tiskaju vojnici koji odlaze na front ili se s njega kao invalidi vraćaju, oni koji traže obitelji, oni koji ne mogu spasiti djecu, oni koji su gladni, oni koji se ne nadaju, oni koji uzaludno debatiraju… Krležin vlak, kako protječu kratki prizori po vagonu, sve više ubrzava i ne uspijeva ga spasiti ni pojava Hrvatskog genija, spasitelja o kojem Krleža traga u i drugim svojim ekspresionističkim komadima. Iako je ovaj tekst repertoarno postavljen u odnosu na obilježavanje povijesnog datuma, ima nažalost dovoljno dodirnih točaka s Hrvatskom 2014., pa ga se dā interpretirati iz suvremenog rakursa, dok ga njegova glazbena struktura preporuča za radiofonsko čitanje.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Mladen Rutić: SAMOBORSKE VITRINE 1 – VITRINA GOSPOĐE ĐURĐE VUKOVIĆ
Redatelj: Mladen Rutić, glazbeni suradnik: Maro Market, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Premijera

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Ana Đokić Pongrašić: PRISLUŠKIVANJE
Režija: Darko Tralić, urednica: Željka Turčinović
Glume: Marija Kohn, Mila Elegović, Nada Subotić, Slavko Brankov.
Premijerno emitiranje: 28.11.2003.
"Prisluškivanje" je najnovija radio-napetica mlade hrvatske književnice Ane Đokić Pongrašić. Glavni likovi ovog krimića su dvije sestre – starice koje žive zajedno i u čije se susjedstvo useljavaju nepoznati i neobični ljudi.
Prateći za njih sumnjivo ponašanje tih novih susjeda starice rekonstruiraju svoje živote razotkrivajući jedno nikad otkriveno umorstvo koje je počinila jedna od njih...

SRIJEDA, 08. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Jaroslav Hašek: TRAGEDIJA TRGOVCA
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mirta Zečević, Zoran Gogić, Frane Perišin, Filip Križan.
Premijerno emitirano: 15. 02. 2013.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Mladen Rutić: SAMOBORSKE VITRINE 2 – Vitrina gospodina Slavka Lovasića
Urednica. Željka Turčinović.
Premijera

ČETVRTAK, 09. travanj

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Daniil Harms. IZJAVLJIVANJE LJUBAVI, DANAS SE ŽENIM, NIŠTA ZANIMLJIVO
Redateljica: Stephanie Jamnicky, prijevod. Irena Lukšić, glazbeni suradnik: Adriana Kramnarić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Frano Mašković, Ozren Grabarić, Biserka Ipša, Marija Kolb.
Premijera

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
Sergi Belbel: MOBITEL
Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod: Đive Zuber; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Nina Violić, Ivana Roščić, Urša Raukar, Živko Anočić.
Premijerno emitirano: 20. 02. 2014.
Sergi Belbel najizvođeniji je i najnagrađivaniji suvremeni katalonski dramski pisac, ali i jedan od najuvaženijih kazališnih redatelja u cijeloj Španjolskoj. U svojoj satiričnoj drami Mobitel on do apsurda dovodi zavisnost modernog čovjeka od digitalne tehnologije te se tekst uglavnom sastoji od monologa izgovorenih u mikrofone mobitela. Četiri dramska lica – dominantna majka i nesposobni sin te nesretna srednjovječna žena i frustrirana kći – oličenje su histeričnih i emotivno osakaćenih predstavnika današnjeg kapitalističkog svijeta. Dvije majke preživjele su teroristički napad na aerodrom i igrom slučaja smještene su u isti hotel, što izaziva lavinu nepredvidivih događanja, zapleta i uzajamnog ispreplitanja sudbina svih dramskih lica.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI