Login za korisnike

Proces

25. po redu Muzički biennale Zagreb zatvorit će autorski projekt Šipuš-Zurovac, inspiriran slavnim djelom Franza Kafke.

***

Posljednji kazališni događaj ovogodišnjeg MBZ-a održat će se na sceni zagrebačkog HNK s baletnim ansamblom HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, a radi se o projektu koji su skladatelj Berislav Šipuš, inače i umjetnički voditelj 25. MBZa,  i koreograf Staša Zurovac odlučili napraviti na temelju romana Proces Franza Kafke, što zapravo uopće ne čudi ako se prisjetimo da je tema ovogodišnjeg MBZ-a– 'umjetnost i politika'.

Ono što je autore privuklo Kafki jest, kako sami kažu, njegova tematizacija borbe s otuđenošću i usađenog osjećaja krivnje, za kojeg smatraju da je osobito prisutan i u današnjem stanju društva, kojeg karakterizira represija i kontrola političkog i društvenog aparata. No 'proces' za njih također označava, najjednostavnije rečeno, proces stvaranja u potpunoj suradnji, prije svega između dvije institucije poput HNK Rijeka i MBZ.

Strukturno, balet Šipuša i Zurovca se sastoji od niza situacija koje, inicirane glazbom, propitkuju različita duševna stanja kroz različite pokrete, kako izvođača tako i same publike.

Režiju potpisuje također Staša Zurovac, a dirigentsku je palicu preuzeo bugarski dirigent
Dian Tchobanov.


Odgovori