Naslovnica > PREDSTAVE > Sestra Angelica / Gianni Schicchi

Sestra Angelica / Gianni Schicchi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dva od tri dijela poznata Puccinijeva triptiha možete pronaći na daskama HNK u Splitu.
autorski tim funkcija
Fabio Sparvoliredatelj
Mirjana Zelićšaptač
Neven Radakovićzborovođa
Giacomo Pucciniskladatelj
Elza Tudor Gančevićinspicijent
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Tetjana Borčagivskakorepetitor
Vera Pavasovićkorepetitor
Julian Nechitakoncertmajstor
Ozren Bakotićasistent redatelja
Ivan Repušićdirigent
Mario Lekoasistent kostimografa
Vesna Režićscenograf
izvođači uloge
Ana LiceSestra Genovieffa / Nella, Gherardova žena
Antonija TeskeraZamjenica predstojnice
Barbara SumićUčiteljica novakinja
Božena Svalina-ŠtefanecSestra Angelica
Božo ŽupićBetto, Buosov šurjak
Darijo TvrdićBuoso Donati
Davorka HorvatPredstojnica samostana / Ciesca, Marcova žena
Dijana Kurobasanovakinja
Dinko LupiSimone, Buosov bratić
Giorgio SurianSchicchi
Irena ParlovSestra bolničarka
Jadran BariškovićGuccio, ličilac
Jelena BrnadićSestra Dolcina
Jelena Čilašnovakinja
Kiril ManolovSchicchi
Lea Ančićsestra laikinja
Maja Spaija TomasSestra Osmina
Marijo KrnićPinellino, postolar
Mate AkrapNotar
Orkestar Opere HNK Split
Snježana Katićsakupljačica milodara
Sonja Runjesakupljačica milodara
Špiro BobanGherardo, Buosov nećak
Stipe BakićGherardino, Gherardov sin
Sveto Matošić KomnenovićGherardo, Buosov nećak
Tamara Franetović - FelbingerLauretta, Schicchijeva kći
Tea Slavicasestra laikinja
Terezija KusanovićZita, zvana Stara
Tomislav MužekRinuccio, Zitin nećak
Tonči BanovSpineloccio, liječnik
Valentina FijačkoSestra Angelica
Vinko MaroevićMarco, Simoneov sin
Žana Marendić BučevićKneginja, Angelikina teta
Zbor Opere HNK Split

Kad je Puccini osmišljavao svoj triptih, fabulu za 'Plašt' već je imao, a Giovacchino Forzano, dramski pisac i redatelj, koji će kasnije postati poznat upravo kao libretist drugih dviju, ponudio mu je priče za 'Sestru Angelicu' i 'Giannija Schicchija'. Danas se često izvode bez Puccinijevog libretističkog doprinosa, tj. kao dvije jednočinke, dok su izvedbe cjelopkupnog 'Triptiha' manje učestale.

'Sestra Angelica' se bavi skupinom časnih sestara u samostanu, koje jedne večeri, sjedivši pored groba jedne preminule sestre razgovaraju o tome što bi možda još samo jednom željele vidjeti ili iskusiti. I dok jedna tvrdi da je svaka požuda grijeh, druga tvrdi da bi htjela ukusan ručak, a treća tvrdi da bi voljela vidjeti janjad kako pase na livadi. Sestra Angelica tvrdi da ne bi željela ništa. I dok je druge sestre kasnije potajno ogovaraju da laže jer svi znaju da želi da joj se javi njezina bogata obitelj s kojom se nije čula već godinama, stiže vijest da je pred samostanom raskošna kočija. Angelica postaje nervozna jer sumnja da je to kočija njezine obitelji, i u pravu je. Njezina teta došla joj je najaviti da je Angelicina sestra udaje i da Angelica mora potpisati pristanak da se odriče cijelog svog nasljedstva. Angelica pristaje no govori da jedino čega se ne može odreći je sjećanje na svoga sina kojeg se odrekla. Teta joj govori da je njezin sin već odavno umro od gripe. Shrvana viješću, Angelica priprema otrov i pije ga, no shvativši u tom trenu da čini grijeh počne se moliti Djevici Mariji koja joj se u obliku vizije pojavljuje i vodi je k njezinom sinu.

Vjerojatno najpopularnija od trojke, 'Gianni Schicchi', temelji se na referenci iz Danteova Pakla, gdje je glavni lik završio zbog lažnog predstavljanja i varanja obitelji pokojnog Buosa Donatija. Mainstream publici će biti poznata po ariji O babbino caro, koju Lauretta pjeva svom ocu Gianniju, moleći da joj dopusti da se uda za mladog Rinuccia.

Buoso Donati je tek umro, a njegova obitelj je željna saznati što je ostavio u oporuci, iako se već po cijelom gradu priča da će sve ostaviti crkvi. Rinuccio nalazi oporuku, ali ne dopušta ikome da je vidi dok obitelj ne pristane na njegov uvjet – a taj je da mu dopuste da se vjenča s Laurettom, kćerkom Giannia Schicchia, omraženog novopridošlice Firence. Zita, njegova teta, pristaje na dogovor, no odmah ga kasnije i poništava, saznavši da sve ono što su mislili da piše u oporuci i jest istina.

Lauretta moli svga oca da joj dopusti vjenčanje s Rinucciom, no Schicchi odbija, nezadovoljan načinom kojim se Donatijeva obitelj odnsi prema njemu. No, naravno, smišlja plan koji predstavlja Donatijevoj obitelji. Prije nego što se vijest o Donatijevoj smrti proširi, on će imitirati Donatijev glas iz kreveta, promijeniti oporuku, ostaviti sebi veliki dio, ostaviti i obitelji veliki dio, te usrećiti Laurettu i Rinuccia dopuštenjem za brak!

No, kada bilježnik konačno dođe zapisati novu oporuku, Schicchi, imitirajući Donatija ostavlja sve – sebi! Donatijeva obitelj prognano odlazi i vlastite kuće, a Rinuccio i Lauretta sretno završavaju jedno drugom u zagrljaju!

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE