Search
Close this search box.

Festa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Obiteljski odnosi često su apsurdni i u pravom životu, a kako to izgleda na sceni dok traje 'Festa', pogledajte u Kazalištu Marina Držića.
autorski tim funkcija
Spiro Scimoneautor teksta
Višnja Irisasistent kostimografa
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Lina Vengoecheaasistent redatelja
Nenni Delmestreredatelj
Danica Dedijerkostimograf
izvođači uloge
Edi JertecSin
Ivica BarišićOtac
Izmira BrautovićMajka

Spiro Scimone sicilijanski je glumac, redatelj, dramski pisac i scenarist, a 'Festa' je prvi njegov tekst koji se igra u Hrvatskoj. Redateljica Nenni Delmestre odabrala ga je jer se u njemu, kaže, 'lako prepoznaju situacije iz vlastite ili neke druge vam poznate obitelji’.

‘Festa’ se bavi situacijama koje se događaju unutar jedne obitelji, a dovedene su do apsurda, gdje se kod Scimonea prepoznaje utjecaj Becketta, Ionesca i Pintera. Baš kao i kod navedenih autora, tema je izostanak komunikacije koja se iscrpljuje u svakodnevnim banalnostima.

Iste, međutim, a radi se o prizemnim pitanjima tipa ‘koliko ima soli u salati’ ili ‘hoće li se u špagete usuti crveni ili crni papar’, uspijevaju dovesti obitelj na rub očaja i gurnuti u svađu, jer iako se radi o arhetipskim situacijama bez puno psihologizacije, likovi su mediteranski kolerični, lako planu, a u sljedećem se trenutku ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

Sukobljavaju se uglavnom otac i sin, otac koji predstavlja generaciju koja odumire, a sin onu koja nasljeđuje bez pretjerane sućuti, dok se majka pojavljuje kao čuvarica rutine, čiji je zadatak održati obiteljske odnose upravo onakvima kakvi jesu, i kakvi, koliko god apsurdno, funkcioniraju.

Majku, oca i sina igraju Izmira Brautović, Ivica Barišić i Edi Jertec, a predstavu možete pogledati na daskama dubrovačkog Kazališta Marina Držića.

One Response

  1. Mala ispravka. To nije prva predstava Spira Scimonea koja se igra u Hrvatskoj, već na hrvatskom. Isti tekst je već bio izveden u sklopu 2. FFRIK!-a (2005.) i u izvedbi kazališta Alibi s Korzike.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE