Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

U novom radijskom tjednu premijerno poslušajte 'Bunjevački blues' Tomislava Žigmanova i 'Sound Cinema' braće Sinkauz, ali i brojne reprize - od 'Valova' W.Woolf do 'Bijelog' D. Mihanovića.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 30. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL – drugi dio
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica. Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 18.12.2012.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
Miroslav Feldman: ZEC
Redatelj: Dragoljub Švarc, dramaturg: Veselko Tenžera, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Božidar Smiljanić, Drago Krča, Ivo Rogulja, Zvonimir Rogoz, Ivo Šubić.
Premijerno emitirano. 09.04.1976.

SUBOTA, 31. siječnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL – treći dio
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica. Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 19.12.2012.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
Nina Mitrović: FINI DEČKO
Redatelj: Mislav Brečić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Dubravko Robić, urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Ozren Grabarić
Premijerno emitirano: 30.12.2013.

18,05 - 18,55; HRI
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
Tomislav Žigmanov: BUNJEVAČKI BLUES – večer prva (premijera)
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; dramatizator: Vlatko Dulić; skladatelj. Pere Ištvančić; glazbeni urednik: Maro Market; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac Kralj
Glume: Vlatko Dulić, Nina Erka Svrtan, Dražen Bratulić, Ivana Buljan Legati, Suzana Nikolić.
Premijera
Autor ove radio drame, nastale prema kazališnoj dramatizaciji njegove proze Prid svitom, hrvatski je pisac i publicist koji živi i radi u Subotici. Žigmanov je jedan od onih rijetkih intelektualaca čiji angažman ljudski i intelektualni, rasvjetljava tmine kako povijesnih bespuća, tako i egoističnu neosjetljivost suvremenosti koja olako zanemaruje sve što nije u momentalnoj žiži političkog i društvenog interesa. Žigmanovljev je angažman upregnut u ideju očuvanja dostojnog statusa Hrvata u Vojvodini i zaustavljanja odnarođivanja ove nacionalne manjine. Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, pokretač i urednik bitnih časopisa i leksikona (Lekisikon pudunavskih Hrvata-Bunjevaca i Šokaca), te filozof , ujedno je i pjesnik, pa je naslov Bunjevački blues, dramatizator Vlatko Dulić „posudio“ od njegove istoimene zbirke pjesama. Naslov itekako odgovara jednoj od tematskih okosnica komada.
U dugoj zimskoj noći pod toplom perinom stari se bračni par sjeća sudbina ljudi (a i obitelji) kojih više nema. Tome i Lojzika smiješni u svojoj starosti sućutni su u sjećanju. U blues tonalitetu redaju se između njihovog dijaloga monolozi-ispovijedi lica koja tek žive u uspomenama. Svaka od ispovijedi ujedno je i slika jednog povijesnog trenutka u kojem su različiti ratovi i poraća, te politika poigrali ljudskim sudbinama, sažvakali ih i ispljunuli. Prekrasna bunjevačka ikavica posebna je vrijednost, kako ovog komada nastalog prema kazališnoj dramatizaciji i predstavi, tako i proze koja je naravno mnogo obimnija. I govor i detaljiziranje u opisivanju običaja, mješavina različitih vremena sugestivno nas prenosi u bunjevački svijet i neuralgične povijesne razdjelnice.
Dramatizator je iz knjige izabrao sedam sudbina, a mi smo ih onda podijelili u dva dijela, to jest dvije večeri.
U prvoj večeri Tome i Lojzika se sjećaju sudbine Vranje, Mande i Eme. Tri sudbine, tri različita života, pa tako i tri različita kraja, slušaju se ipak s utjehom smisla.

23,25 - 24,00; HR III
ARS ACUSTICA
Alen i Nenad Sinkauz: SOUND CINEMA - premijera
Urednica: Evelina Turković

NEDJELJA, 01. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL – četvrti dio
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica. Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 20.12.2012.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
CVRČAK – prema priči CVRČAK BOŽJI TUCAK Jagode Truhelke
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Helena Buljan, Darko Milas, Dražen Bratulić, Frano Mašković, Vanda Winter, Dora Polić Vitez, Tomislav Krstanović.
Premijerno emitirano: 09. 02. 2014.
Svima poznata bajka o cvrčku i mravu ima različite varijante, ali u svakoj cvrčak je predstavljen kao neradnik koji kada dođe zima samo milošću mrava pronalazi spas.
Jagoda Truhelka, rođena prije točno 150 godina, književnica i učiteljica, spaja u svome djelu umjetnost s edukacijom. Upravo iz ovoga očišta izrasta i njezino razumijevanje kojim cvrčka promatra kao umjetnika koji i ne može živjeti drugačije. Jer kada bi poput mrava mislio na egzistenciju ne bi mu ostalo prostora za umjetnost. Romantičarski obojen stav da samo potpuna sloboda može osigurati vrhunsku umjetnost daje ovom cvrčku legitimitet.
U današnje vrijeme materijalno je uvelike nadraslo ovakva romantična razmišljanja. Umjetnost je predmetom trgovine, vrijednost umjetnosti mjeri se novcem pa stoga malo prisjećanja na iskonsku zadaću umjetnosti nije na odmet.
Cvrčak svira i time cijelo proljeće i ljeto zabavlja sve oko sebe. Zato ima pravo na ljubav, pažnju i krov nad glavom i kada dođe zima. Osobitost ove radio igre je i interpretacija Cvrčka: on je lik koji govori isključivo glazbom i to violinskom u izvedbi violinistice Vlatke Peljhan.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
Jaroslav Hašek: ŽALOSNA SUDBINA GOSPODINA BLAŽEJA
Redatelj: Jakša Zlodre, glazbeni suradnik: Adriana Kramarić, tonmajstor: Miroslav Pijaca, urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Boris Miholjević, Marija Kohn, Rakan Rushaidat
Premijerno emitirano: 10.12.2006.
Izbori su uvijek gadna stvar za običnoga građanina: dilema izići na izbore ili ne izići, dati glas ovome ili onome, zatrpanost predizbornim plakatima, manifestacijama, izjavama, obećanjima i potkupljivanjima doista mogu čovjeka izludjeti. Gospodinu Blažeju, tipičnom junaku iz Hašekovih ponajboljih humoreski, to se doista i dogodilo. Agitatori su navalili na njegovu kuću, stranke su ga stavile na svoju listu bez pitanja, čak je i njegov pokojni djed postao nositeljem jedne izborne liste…
Satiričan i ludičan, suvremeno režiran, Hašek u ovoj radijskoj prilagodbi odlično oslikava i našu političku svakodnevicu.

PONEDJELJAK, 02. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica. Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 21.12.2012.

09,30 – 9,55; HR III
RADIO ROMAN
Joža Horvat: CIGULI MIGULI 1. dio
Režija i adaptacija: Dubravko Torjanac, urednica Maja Gregl
Premijerno emitirano: 08.04.1991.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMICE NEVE ROŠIĆ
Muzička suradnica: Branka Janjanin Magdalenić, tonmajstorica: Anka Savić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glumi: Neva Rošić
Premijerno emitirano: 02.06.1995.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
Ivan Vidić: GLASOVI
Redatelj: Ivan Vidić, muzički suradnik: Davor Rocco, tonmajstorica: Anka Savić, urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: marko Torjanac, Matija Prskalo, Sunčana Zelenika, Pjer Meničanin, Igor Mešin, Barbara Rocco, Branimir Vidić, Maja Rožman.
Premijerno emitirano: 01.03.1992.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Katja Šimunić: PISMA CAMILLE CLAUDEL – peti dio
Redateljica: Katja Šimunić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Fajdić, Boris Bakal.
Premijerno emitirano: 21.12.2012.

UTORAK, 03. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Darko Tralić: ROĐENJE GAJETE
Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 03. 12. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
Jasna Mesarić i Marija Pećnik Kvesić: KARTOGRAFIJA POTOPLJENOG SVIJETA
Redateljice: Jasna Mesarić i Marija Pećnik Kvesić
Autorice su s pjesnikom Milom Stojićem i njegovom suprugom, glumicom Hasijom Borić, hodajući Sarajevom, iscrtale svojevrsnu “Kartografiju potopljenog svijeta”, svijeta  koji je netragom nestao pometen nedavnim ratom, ali izgnaničkim godinama koje su Hasija i Mile prisilno proveli u Beču Urednik je Ljubo Pauzin.

18,00 – 19,00; HR III
RADIO DRAMA
Dubravko Mihanović: BIJELO
Redateljica: Biserka Vučković, muzička suradnica: Vesna Šir, tonmajstor: Zoran Sajko, urednica: Lada Martinac Kralj.
Glume: Josip Marotti, Franjo Dijak.
Premijerno emitirano: 29.10.1998.
Radio-drama D. Mihanovića “Bijelo” pripremljena je kao minimalistički dramski dijalog dva lica, Majstora i Malog, koji liče jedan stan i nastoje uspostaviti kakvu takvu komunikaciju. Polazeći od općih tema, nogometa, obiteljskih nevolja, osjećaja malodušnosti, junaci polagano jednostavnim i škrtim riječima obilježavaju prostor svog svijeta. Unutar nastajućeg dramskog dijaloga pratimo sazrijevanje i neku jednostavnu bliskost junaka, koji nastoje proniknuti i dublje slojeve značenja od onih koji su im zadani.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Bruno Margetić: KAKO JE NASTAO SVEMIR
Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Krešimir Mikić, Nilim Matula.
Premijerno emitirano: 02.07.2014.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
Mladen Kopjar: VRAŽJI POSTOLAR
Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Katja Šimunić
Glume: Asja Jovanović, Nina Erak Svrtan, Jelena  Miholjević, Goran Grgić, Darko Milas i Žarko Potočnjak.
Premijerno emitirano: 13. 12. 2011.
Zagrebački postolar, ljubimac žena, a i sâm sklon ljubakanju, pronađen je mrtav u svojoj radnji. Istražitelj Mrzlec upoznaje susjedstvo postolareve radnje koje pomalo podsjeća na atmosferu iz čuvenog filma Tko pjeva, zlo ne misli s bitnom razlikom da se ovdje ne radi samo o preljubu nego i o umorstvu, a i doba nije baš nostalgično nego – realistično današnje.

SRIJEDA, 04. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Darko Tralić: SJEĆANJE NA KOMIŽU
Redatelja: Darko Tralić, tonmajstori: Miroslav Pijaca i krešimir Osman, urednica. Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 10.12.2014.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
Bruno Margetić: TORBA VREMENA
Redateljica: Jasna Mesarić, glazbena suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstorica. Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Vilim Matula, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Ivana Krizmanić.
Premijerno emitirano: 31.07.2014.

ČETVRTAK, 05. veljače

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
Darko Tralić: KAKO GAJETA ODLAZI U RAJ
Ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 01. 12. 2014.

18,00 - 19,00; HRIII
RADIO ATELJE
Virginia Woolf: VALOVI
Redateljica: Biserka Vučković, prijevod: Sanja Lovrenčić, dramatizacija: Sanja Lovrenčić, muzička suradnica: Adriana Kramarić, tonmajstor: Vito Gospodnetić, urednica: Željka Turčinović.
Glume: Goran Grgić, Alma Prica, Marko Torjanac, Doris Šarić Kukuljica, Boris Mirković, Sunčana Zelenika.
Premijerno emitirano: 17.10.1994.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI