Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Nagrade 2. Gumbekovih dana

Nagrade 2. Gumbekovih dana

Drugo izdanje festivala posvećenog cabaretu završeno je na Svjetski dan kazališta, podjelom nagrada za najbolja glumačka ostvarenja, najbolju predstavu u cjelini i onu za poseban doprinos cabaretu.
Share on facebook
Share on twitter

2. Gumbekovi dani trajali su od 13. do 27. ožujk, a tijekom istih Histrionski dom je u spomen na  Mladena Crnobrnju Gumbeka (1939. - 2000.) ugostio 12 domaćih i stranih predstava cabaretske forme.

Festivalske nagrade dobili su :

-          Za najbolji cabaret -Rona Žulj - Miran Kurspahić, Carstvo radosti , Teatar &TD

-          Za najbolju žensku uloguDesislava Minčeva , Margarit Minkov - Petar Todorov, Nakinđurena koka, Bugarska

-          Za najbolju mušku ulogu - Siniša Ružić, Glavom kroz zid

-          Za izniman doprinos oživljavanju cabareta - Fadil Hadžić

A evo i i službenih obrazloženja žirija u sastavu BRANKA CVITKOVIĆ - glumica, BRANKO VUKŠIĆ - novinar te BRANKO BABAC - glas publike:

Prava glumica postaje prirodna tek na pozornici. Ova koju smo mi nagradili na pozornici je - kokoš. Točnije: glumi kokoš. Uvjerljivo do prirodnosti. Nakon predstave nam je priznala da joj - kada odigra tri predstave za redom - treba nekoliko sati da izađe iz kokoši. Maestralna je. U predstavi „Nakinđurena koka" pokazuje s kakvom lakoćom punokrvna glumica može ni iz čega napraviti scensku čaroliju. U kojoj su uživala i djeca i odrasli. Nagradu za najbolju žensku ulogu - u predstavi „Nakinđurena kika" Margarit Minkov i Petra Todorova, u režiji Petra Todorova - dobila je DESISLAVA MINČEVA iz Bugarske.

Čitajući u programskoj knjižici Festivala Ružićeve razloge zašto je napisao tekst predstave „Glavom kroz zid", može se steći utisak da se autor ispričava što nije bio pretenciozan. A kakav je bio? Zabavan i šarmantan.

Znao je koga pozvati u goste, što govoriti i pjevati i što je najvažnije, kada stati.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je SINIŠA RUŽIĆ.

„Carstvo radosti" Teatra ITD, Rone Žulj i redatelja Mirana Kurspahića ima čemu poučiti i djecu i odrasle. Najkraće, a sve, ipak, rečeno: autori istovremeno educiraju i ironiziraju...

Nagradu za najbolju predstavu dobilo je „CARSTVO RADOSTI" Teatra &TD iz Zagreba.

Znate li koji je filmski režiser napisao više od šezdesetak komedija? Koji je pisac snimio više od dvadeset dugometražnih filmova? Tko je pokrenuo školu crtanog filma u Zagrebu? Znate li tko je režirao 1952. godine crtani film „Začarani dvorac u Dudincima"? Koji je akademski slikar objavio 23 knjige? Tko je bio glavni urednik političkog tjednika „Vjesnik u srijedu" s nakladom od 300.000 primjeraka? Je li poznati časopis „Telegram" ikada vodio slikar i kako se on zove? Tko je osnivač filmskog festivala u Puli? Je li urednik VUS-a osnovao Satiričko kazalište „Jazavac", današnji „Kerempuh"? Čije su se komedije izvodile u više od 80 domaćih i inozemnih kazališta?   A tko je bio utemeljitelj i urednik humorističkog lista „Kerempuh" koji se prodao u (je li to moguće?!) 180 tisuća primjeraka? Tko se krije iza plodnog autora Zorana Zeca? Je li ikad intendant zagrebačkog HNK bio filmski redatelj? Tko je šezdesetih godina prošloga stoljeća, ili, točnije: prije 45 godina, vratio na zagrebačku scenu - cabaret? Da su Vam ta pitanja postavljena u „Milijunašu", zaradili biste milijun kuna sa samo jednim jedinim odgovorom: FADIL HADŽIĆ! Nagradu za izniman doprinos oživljavanju cabareta dobio je gospodin Fadil Hadžić, koji je 1964. godine pokrenuo cabaret s glumcima Ivom Serdarom, Dragom Bahunom i, naravno, Mladenom Crnobrnjom Gumbekom, u čiju se čast i održava ovaj festival cabareta.


ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI