Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Audicija u Maloj sceni

Audicija u Maloj sceni

Kazalište Mala scena i kolektiv SKROZ raspisuju audiciju za novu predstavu namijenjenu djeci od 7 godina na više – ‘Ne, ti ne! ili o drukčijatosti’.

Audiciji mogu pristupiti profesionalni glumci u dobi od 21 do 40 godina, s izraženom muzikalnošću, osjećajem za ritam i pokret te spremnošću na istraživački rad.

Za audiciju je potrebno pripremiti etidu na temu igre u trajanju do 3 minute.

Audicija će se održati u kazalištu Mala scena u ponedjeljak, 13. listopada  2014. u 16.00 sati

Premijera se predviđa za 14. veljače 2015.

Pokusi traju od 25. studenoga do 1. prosinca 2014. godine, te od 7. siječnja 2015. do premijere.

Prijavite se u priloženom formularu.

***

O predstavi:

 

SKROZ & Kristina Gavran: "Ne, ti ne! ili o drukčijatosti"

tekst: Kristina Gavran

redateljica: Nora Krstulović

glazba & oblikovanje zvuka: Vedran Peternel

scenski pokret: SKROZ

scenograf: Mauricio Ferlin

kostimografkinja: Hana Letica

likovno oblikovanje: Zita Nakić-Vojnović i Klasja Habjan

producentica: Vitomira Lončar

pomoćnica producentice: Tatjana Lisac

 

NE, TI NE ili o drukčijatosti

 

Sva se djeca vole igrati. Postoje brojna mjesta za igru, različite vrste igara, i svatko ima svoju najdražu. Gumi-gumi, školice, Crne kraljice, graničara, nogometa, tapkanja, igrati se možemo na igralištu, ali i u autu, šatoru, u tatinom uredu ili krevetu na kat. No, što kad se neka djeca ne mogu ili ne smiju igrati? Je li pravo na igru pravo svakog djeteta? Što kad je netko isključen samo zato što je malo drugačiji? Kad mu kažu: "Ne, ti ne!"

Niko, Tea i Ruben se dosađuju, a to ni jedno dijete ne voli. Suprotno od dosade je igranje. Zato kreću smišljati igre, no kako naći igru u koju će svi biti uključeni? Neka neobična pravila, za koje nitko ne zna tko ih je pisao, kažu da se cure ne mogu igrati gusara, stranci ne smiju na naše igralište, a oni bolesni moraju ostati doma. Je li to doista tako, i kako će Niko, Tea i Ruben naći rješenje? Trebaju li igre imati pravila i smiju li se ona nerazumljiva pravila koja se nikome ne sviđaju mijenjati? "NE, TI NE ili o drukčijatosti" je priča o Rubenu, koji nije odavde, jede čudnu hranu, a njegovi roditelji govore nepoznatim jezikom, to je i priča o djevojčici Tei koja ne voli rozu boju i super igra graničara, i naposljetku, ovo je priča o Teinom starijem bratu Niki, koji ima neobičnu nevidljivu bolest.

Tea je mlađa sestra, Niko je stariji brat. Kažu da stariji brat mora brinuti o mlađoj sestri, još kažu da cure uvijek plaču, a da se dečki samo tuku. No, Tea i Niko nisu kao svi ostali i ne slušaju što drugi kažu. Tea, iako mlađa, brine o svom starijem bratu kojeg zovedrukčijasti, pojam koji je sama smislila kako bi objasnila zašto njezin brat ponekad prazno gleda pred sebe, zašto mu smeta svjetlost, kakve to čudne zum-zum igrice igra njegov mozak, zašto ponekad sam od sebe pada na pod i trese se, te zatim spava svoj zimski san kao medo. Niku ponekad zezaju, ne daju mu da igra graničara i kažu da je nenormalan, ali Tea zna da je biti drukčijasti posve normalno i da smo svi mi malodrukčijasti na svoj način.

Uz to, ovo je priča o doktoru Brki koji ima odgovore na sva pitanja i frče svoje brčiće, o mami koja ne nosi cipele na visoku petu i tati koji glanca cipele svako jutro, o Vinku čiji je tata otišao, ali zato ima novi mobitel, o Marku koji hoda na rukama i Lani koja može letjeti ušima.

Kad se sve skupa zbroji i oduzme, ovo i nije neka priča jer nema početak i kraj, a vrhunac priče je najviša osoba u razredu. Ovo je zapravo jedna ne-priča, ovo je igra, kazalište.

 

Postoji jedna stara pjesmica Kvarteta 4M čiji refren glasi ovako:

Idem i ja.

Ne, ti ne.

A zašto ne?

Zato jer ne.

Ne znam za vas, ali mi ne prihvaćamo odgovor "Zato jer ne." nego ga želimo dobro ispitati.

 Kristina Gavran

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE