Sezona 2014/2015: GKL Rijeka

Prenosimo najave premijernih naslova kako ih je oglasilo Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

***

Hugh Lofting – Matko Botić: Doktor Dolittle

Hugh Lofting svoju je pripovijest o čudnovatom doktoru Dolittleu pisao iz rovova prvog svjetskog rata, odlučan da bijegom u utopističku iluziju napravi odmak od surove stvarnosti koja ga je okruživala.
U doba diktature kapitala i masmedijskih agresija, Loftingov Dolittle sa svojim antimaterijalističkim stavom i bezgraničnom empatijom izgleda kao gost iz paralelnog svemira, a njegova priča duhoviti je podsjetnik da je u stvarnom svijetu nešto definitivno pošlo u krivom smjeru. Doktor Dolittle na nepretenciozan i primamljiv način zainteresiran je za humanističke vrijednosti, obranjene kroz metaforičku storiju o brizi prema životinjama – na kraju krajeva, ljubav prema drugom, slabijem i drukčijem jedna je od najvažnijih tema koju kazalište za djecu danas uopće može obrađivati.
Redatelj: Zoran Mužić
Sudjeluju: Zlatko Vicić, Almira Štifanić, Karin Fröhlich, Goran Zelić, David Petrović, Alex Đaković,
Božena Delaš i Andrea Špindel
Premijera 25. rujna 2014.

Autorski projekt Serđa Dlačića: Glagoljica

Predstava koja će se baviti glagoljičkim pismom duboko utkanim u korijene našega kulturnog, povijesnog i društvenog identiteta, problematizirat će potragu za samim sobom. Današnjim je generacijama glagoljica začudno i pomalo zaboravljeno pismo, a cijeli spektar suvremene komunikacije, usmene, pisane i cyber, istiskuje tradiciju i temelje na kojima smo izrasli. Svako biće, malo ili veliko, traga za samim sobom i svojim razlogom postojanja pa tako i glagoljička slova moraju među novim i modernim slovima, znakovima i kraticama pronaći svoje mjesto pod suncem. Inspiracija za priču i predstavu o glagoljici potječe od slavnoga Shela Silversteina i njegovog djela „Komadić koji nedostaje susreće veliko O“. Kroz našu predstavu ispričat ćemo priču kako je jedno staro i važno pismo pronašlo svoje mjesto, kako pod suncem, tako i u našim srcima.

premijera: veljača 2015.

 

Velid Đekić: Trsatski zmaj

U doba poplave super-junaka, na televiziji, u stripovima, video igricama i svim ostalim mogućim medijima, GKL Rijeka oživjet će jednog super-junaka iz riječke mitološke povijesti. Priča je to izašla iz pera poznatog riječkog publiciste i novinara, Velida Đekića, a govori o zmaju koji je prema legendi obitavao na Trsatskoj gradini i čuvao grad od napasnika. Najveća neprijateljica mu je ogromna hobotnica koja se znala pojavljivati u Mrtvom kanalu i terorizirati stanovnike. Uvijek aktualna i univerzalna tema borbe između dobra i zla smještena u riječko područje bit će zanimljiva svima jer govori o problemima prisutnima u svijetu u svako vrijeme. Bit će bliska i najmanjim gledateljima koji će kroz zabavnu priču i bajkoviti prikaz naučiti nešto o riječkoj prošlosti s porukom da dobro na kraju uvijek pobjeđuje.

Autori predstave: Alex Đaković i David Petrović
premijera: ožujak 2015.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.