Naslovnica > VIJESTI > INFO > 54. MESS

54. MESS

Središnja tema 54. izdanja teatarskog festivala MESS je “Budućnost prošlosti“, a 25 predstava iz 18 država će ove godine vidjeti publika u Sarajevu, Zenici, Visokom i Goraždu. [VIDEO-PREGLED]
Share on facebook
Share on twitter

Najavljujući program 54. MESS-a, umjetnička direktorica Festivala, Selma Spahić, istakla je da ovim tematskim fokusom MESS doprinosi obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, nudeći kroz selektirane predstave različite perspektive na iste povijesne  događaje.

U okviru OFF MESS programa održat će se interaktivni projekt Azre Akšamija, Margarethe Makovec, Antona Lederera i Lejle Hodžić naslovljen Kolekcija budućeg naslijeđa koji ima za cilj kreiranje umjetničke zbirke koja će ostati budućim generacijama.

“Projekat započinjemo panel diskusijom koja će se 19. septembra održati u SARTR-u, kojom želimo animirati građane da se uključe u ovu akciju i doniraju neke predmete koji će ući u kolekciju budućeg nasljeđa“, naglasila je jedna od nositeljica projekta, umjetnica Lejla Hodžić.

MESS će u Sarajevu otvoriti predstava Front u režiji Luka Percevala, a koja - znakovito, samo par dana ranije zatvara beogradski BITEF, o čemu smo vam pisali ovdje.

FRONTPolyphonie nach „Im Westen nichts Neues" von Erich Maria Remarque, „Le Feu" von Henri Barbusse und ZeitdokumentenUraufführung am 22. März 2014 im Thalia Theater

Na programu festivala su i dvije praizvedbe - produkcija Balkanski rekvijem u režiji Stevana Bodrože, kojom počinje festivalski program u Zenici, te na samom koncu MESS-a, Samo za Sarajevo, u režiji Jana Lauwersa.

Iz Češke pak stiže Divadlo Na zábradlí s lani premijerno izvedenom predstavom Buržoazija u režiji Jana Mikulášeka, zapravo hommagem Luisu Buñuelu i Jean-Claudeu Carrièreu, a koji je izveden i na prošlom salzburškom festivalu.

Iz Italije stiže Pontedera Teatro s predstavom Ti! Svi su dobrodošli, u režiji Roberta Baccija, a koja je inspirirana romanom Amerika Franza Kafke.

...kao i eksperimentalna kompanija Collectico Cinetico s projektom <dob>, ali i stari festivalski znanac, Paolo Magelli s Porodičnim pričama Biljane Srbljanović što ih je još 2011. postavio u kazalištu kojem je na čelu, Teatru Metastasio u Pratu.

Na programu je, naravno, i drugi tekst iste autorice Mali mi je ovaj grob, premijerno izveden prošle sezone u koprodukciji MESS-a i Teatra Ulysses, a u režiji Dina Mustafića.

Uz Ulysess, hrvatske će kazališne snage na MESS-u predstavljati i projekt Bojno polje sjećanja, međunarodna koprodukcija u kojoj sudjeluje i ZKM, a čiji jedan segment potpisuju Anica Tomić i Jelena Kovačić, te predstava Genijalni genije Kazališta lutaka Zadar, a u režiji Tamare Kučinović.

Studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu izvest će pak tekst Ivora Martinića Drama o Mirjani i ovima oko nje, a mentor je tog projekta Ervin Bravo.

Narodno pozorište Republike Srpske izvest će predstavu Četrnaesta, autorski projekt Ane Đorđević, a koji se bavi sarajevskim atentatom. Ili kako sama autorica kaže:

"...borbom oko plena između moćnika nevidljivih iz rakursa nas koji smo ovde, nevidljivih i iz rakursa ugla Apelovog keja i Ulice Franje Josifa, gde je bila prodavnica Morisa Šilera, pred kojom je 28. juna 1914. stajao Gavrilo Princip, i gde se greškom zaustavio automobil prestolonaslednika Franje Ferdinanda."

Sama izbornica festivala predstavit će se pak tripartitnom domaćom koprodukcijom angažiranog dokumentarnog teatra, predstavom Skupština, o kojoj smo vam već pisali .

Regiju će u festivalskom programu predstavljati još i Čarobnjak Narodnog pozorišta iz Sombora, a u režiji Borisa Liješevića, a za koju je u lipnju dobio laskavu titulu najboljeg redatelja u Srbiji, o čemu smo vam pisali ovdje.

András Urbán stiže pak s brojnim nagradama 59. Sterijog pozorja ovjenčanom Koštanom, a u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.

Teatro Petra iz daleke Kolumbije predstavit će se s čak dvije predstave, Utoba kita Sara kaže, od kojih je potonja - eklpozivna društvena kritika - ovjenčana samim laudama kritike u domovini.

Plesna predstava Ha! stiže iz Maroka, a njezina koreografkinja Bouchra Ouizguen nova je miljenica svjetskih  festivalskih krugova i suorganizatorica Recontres Chorégraphiques u Marrakechu.

U završnici festivala bit će pak prikazna španjolska predstava Moje veliko djelo (Ambiciozni projekat) autora i redatelja Davida Espinose, a kojom demonstrira predstavu kakvu bi napravio kad bi na raspolaganju imao neograničen budžet.

Novi cirirkus predstavljat će velike finske zvijezde te discipline, kompanija WHS s čijim je radom ovdašnju publiku u više navrata upoznavao Festival novog cirkusa. U Sarajevu će se predstaviti projektom Odlazak, o kompliciranim muško-ženskim odnosima.

...i konačno iz Japana, iznimno hvaljeni mladi pisac i redatelj Takahiro Fujita stiže s projektom Točke, linija i kocka.Svijet i ostali u kocki koja sija.

Festivalske ulaznice u prodaji su od danas.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE