Naslovnica > PREDSTAVE > Razbojnici

Razbojnici

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Za prvu premijeru u svojoj prvoj sezoni na čelu HNK Zagreb, Dubravka Vrgoč odabrala je prvu Schillerovu dramu. Režira - Vito Taufer.

Prva i ujedno najpoznatija drama Friedricha Schillera praizvedena je 13. siječnja  1782. u  Mannheimu, kad je autoru bilo tek 22 godine. Postala je instant-hit, a kasnije je Verdi prema njoj skladao i svoju operu I masnadieri.

Nastala pri kraju Sturm und Drang razdoblja, za mnoge je teoretičare ključna u razvoju europske melodrame, a Schiller u njoj granice osobnih sloboda suprotstavlja onim zakonskima, propitujući psihologiju moći, muževnost i osnovne razlike između dobra i zla.

Drama se temelji na sukobu između dva brata. Mlađi brat Franz Moor oklevetao je starijega brata Karla pred bolesnim ocem. Otac se odriče starijega sina, a mlađemu želi namijeniti dvorac i imanje. Zbog nezadovoljstva  i nanesene nepravde Karl postaje razbojnički vođa. Franz želi još više ubrzati očevu smrt  i zavesti Karlovu djevojku Amaliju, no Karl se zaželi obiteljskog doma,  te prerušen boravi u dvorcu. Za vrijeme svoga boravka uoči što Franz radi, te  uz pomoć svojih razbojnika razriješi situaciju...

Na domaćim repertaoarima Razbojnici već dugo nisu viđeni. Posljednja izvedba i to ne izvornog, nego radikalno tumačenog teksta, zbila se 2008., a bila je riječ o gostujućoj produkciji  na sceni ZeKaeMa, u mandatu Dubravke Vrgoč.

Isti naslov prva je premijera u njezinoj inaoguralnoj sezoni na čelu HNK Zagreb, a režira je Vito Taufer.

 

One Response

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE