Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Dokumentarna radio drama 'Poplava' jedini je premijerni naslov tjedna čijim repriznim programom dominira Mislav Brečić.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 11. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
VESNA PARUN: „TI KOJA IMAŠ RUKE NEVINIJE“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Alma Prica, Biserka Ipša, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 17. 07. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
NIKICA KLOBUČAR: „BESKUĆNIK“
Ton majstor: Srđan Nogić; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 09. 02. 2010.
Dokumentarna radio drama Nikice Klobučara „Beskućnik“ prati životnu priču Josipa Šegote, koji je objavio memoarsku knjigu „Beskućnik“, o vlastitom životu i snalaženju na zagrebačkim ulicama. Dokumentarna drama prati nastojanje čovjeka, koji je pao na „dno“, da se ponovno uzdigne i vrati u normalnost svakodnevice.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - BADMINTON“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

SUBOTA, 12. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LJUBO PAUZIN: „VERA MORRIS“
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 19. 02. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
BRUNO MARGETIĆ: „PISAC ILI ČITATELJ“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Enes Kišević, Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 03. 02. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
„LOPUDSKA SIROTICA“
(Prema dubrovačkoj usmenoj tradiciji, te motivima romana „Marija s Lopuda“ Luja Adamovića, pripovijesti „Malgeritha Spolatina i redovnik Teodoro“ Gian Francesca Straparole, te pjesničkog djela Đura Ferića „Periegesis orae ragusinae“)
Redateljica: Biserka Vučković; dramatizacija: Hrvoje Ivanković; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša-Milanov; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Matija Prskalo, Nataša Dangubić, Vanja Drach, Kruno Šarić, Maro Martinović, Nikša Kušelj, Hrvoje Sebastijan, Đorđe Kukuljica, Robert Bošković, Linda Begonja, Rakan Rushaidat.
Premijerno emitirano: 30. 09. 2000.
Na pustom otočiću živio je svećenik o čijoj iznenadnoj i tajnovitoj smrti istragu vode vatikanski istražitelji. To je okvir priče u koji je smještena dramska balada o zabranjenoj ljubavi djevojke s Lopuda i svećenika. Svojedobno spašen u velikoj morskoj oluji, svećenik prizdravlja u njezinoj i njene braće kući gdje se između njih rađa silovita i iskrena ljubav. Svake noći potajno, nošena snagom ljubavi ona pliva do svoga dragoga…
Epilog ove tragične sudbine poslušajte u radio drami koja je nagrađena Grand Prix Marulićem na radijskom festivalu «Starim tekstovima u pohode» na Hvaru 2001. godine.

23,25 - 24,00; HR III
ARS ACUSTICA
STEPHANIE JAMNICKY - ADRIANA KRAMARIĆ - MARIJA PEČNIK-KVESIĆ: „SUZE U SUZAH, PLAČ U PLAČU“
Urednica: Adriana Kramarić

NEDJELJA, 13. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LJUBO PAUZIN: „MIRIS KUHINJE“
Ton majstori: Delka Lambaša Milanov i Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 17. 01. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
MILIVOJ MATOŠEC: „NOĆ BIJEGA“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Krešimir Osman i Anka Savić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Sven Lasta, Ivo Kadić, Ranko Tihomirović, Marko Čopor.
Premijerno emitirano: 12. 07. 1998.
Re-make teksta iz 1966. godine koji je vjerojatno bio jedna od skica za budući Matošecov roman “Strah u ulici Lipa”. U toploj ljetnoj noći u jednom podrumu susreću se dva bjegunca – bjegunac pred lošim školskim ocjenama i odgovornošću, te bjegunac pred osamljenošću staračkog doma. Iskričav dijalog, pravi dramski zaplet, duboka emotivnost – sve u svemu Milivoj Matošec, klasika dječje literature.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
VESNA PARUN: „LIJENI MEDO“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Linda Begonja, Marko Makovičić, Sven Medvešek, Željko Duvnjak.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
STANISLAV PEJKOVIĆ: „JUBAV NA ŠKOJU“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Perišin, Katja Zubčić, Sanja Milardović, Matija Prskalo, Dunja Sepčić.
Premijerno emitirano: 30. 09. 2012.
U školi na otoku samo je jedan učenik, Paško, i za njega svake školske godine s kopna stiže nova učiteljica. Što je tomu razlog poslušajte u toploj, optimističnoj i u kasno-ljeto razuzdanoj komediji „Jubav na škoju“ Stanislava Pejkovića.

PONEDJELJAK, 14. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MLADEN RUTIĆ: „SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 1. - MILAN ŽEGARAC PEHARNIK“
Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano u lipnju 2013.
U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
VIŠNJA STAHULJAK: „POTRES“
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Maja Gregl.
Glume: Franjo Kuhar, Vinko Kraljević, Žarko Savić, Dora Lipovčan, Biserka Fatur, Otokar Levaj, Nedim Prohić, Željko Šestić.
Premijerno emitirano u lipnju 2010.
Romani poznate hrvatske književnice Višnje Stahuljak gotovo su svi dosad prezentirani na Dramskom programu Hrvatskog radija; najnoviji autoričin roman „Potres“ fragmentarizirana je skica o stanovnicima Rastoka, tj. o generaciji mlinara obitelji Žalac i onima iz te obitelji koji su nastanjeni u Zagrebu, a u krasnu i nevinu prirodu Rastoka i Plitvičkih jezera rado navraćaju. Razvedenu priču o generaciji nekad imućnih seljaka-mlinara te njihovim izdancima autorica prati putem obiteljskih mijena i kontekstualnih promjena života u Lici, a sve se fabularno ambijentira u katastrofički obzor potresa koji ubrzo pogađa „bijeli grad Zagreb“… Dvije nepogode narušavaju nekadašnji sklad čovjeka u prirodi: dezintegracija poznate mlinarske obitelji i nekadašnji miran grad Zagreb…

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET REDATELJA I GLUMCA BORISA BAKALA
Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 20. 02. 2009.
Boris Bakal jedan je od onih rijetkih kazališnih stvaratelja u Hrvatskoj čije je umjetničko traženje u samoj srži njegova bića, te ga, naravno, odvodi na mnogobrojna putovanja i lutanja ne samo u estetskom, već i u zemljopisnom, pa i povijesnom smislu. Njegovi su umjetnički projekti uvijek granični, ne samo u formativnom smislu miješanja umjetničkih izraza, već i u njihovu sukusu koji se austerovski poigrava poimanjem ne/vidljivih barijera umjetnosti i života. Taj je nekadašnji student glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti već zarana osjetio ne samo redateljski, već u punom smislu riječi autorski poriv stvaranja kazališta, što ga je odvelo u kazališna istraživanja u mnogobrojne zemlje diljem Europe, Amerike i Afrike. Danas je u Hrvatskoj vjerojatno najpoznatiji kao jedan od osnivača Bacača sjenki, neprofitne međunarodne umjetničke i produkcijske platforme za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja je svojom trilogijom Proces grad osvojila mnoge nagrade na značajnim međunarodnim kazališnim festivalima.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
SANJA LOVRENČIĆ: „ŽENA SA ZMAJEM“
Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša-Milanov; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Anja Šovagović-Despot, Slavica Knežević, Vedran Mlikota, Boris Svrtan, Pjer Meničanin, Hrvoje Zalar, Ksenija Marinković, Zvonimir Zoričić, Mario Mirković, Franjo Dijak, Ivana Boban, Boris Miholjević.
Premijerno emitirano: 14. 01. 2002.
Vukući mrtvoga zmaja Žena prolazi kroz pustinju. Na svom putu naići će na raznorazne kreature: svaka od njih simbolizira neki svjetonazor, neko duhovno ozračje, neko stanje svijesti... I svaka od njih pokušava, izravno ili neizravno, usmjeriti njen daljnji put. No, da bi se odlučila kuda će, Žena prvo mora odlučiti što će sa svojim zmajem. Sadržaj je to zabavne alegorijske radiodramske igra Sanje Lovrenčić “Žena sa zmajem”, što ju je redateljica Vedrana Vrhovnik realizirala u strip maniru, otvarajući put za niz duhovitih glumačkih interpretacija.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ - 1. dio
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath.
Premijerno emitirano: 04. 02. 2013.
Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

UTORAK, 15. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MLADEN RUTIĆ: „SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 2. - FRANJO OSLAKOVIĆ: MEDIČAR I CVJEĆAR“
Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano u lipnju 2013.
U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
JOSIP KRUNIĆ - LJUBO PAUZIN - ANAMARIJA ŠTORGA: „POPLAVA“
Ton majstor: Hrvoje Hanzec; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijera
Ova dokumentarna radio drama govori o poplavi koja je 17. svibnja 2014. zadesila Slavoniju. Josip Krunić iz Podgajaca, dugogodišnji profesor osnovne škole u Gunji i mentor i voditelj multimedijalne grupe Studio kreativnih ideja Gunja je netom nakon što se voda povukla pratio župnika iz Rajevog sela u obilasku poplavljenih područja te snimao sve na što su naišli. Od tih snimaka i razgovora s Jasminkom Gluvaković iz Gunje, te dodatnih snimaka poplave i razgovora sa žrtvama ove velike nedaće nastala je ova emisija.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
LUIGI PIRANDELLO: „ČOVJEK, ZVIJER I VRLINA“
Redatelj: Darko Tralić; adaptacija: Iva Gruić; glazbena urednica: Branka Janjanin-Magdalenić; ton majstor: Krešimir Osman; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Ivica Vidović, Kruno Šarić, Asja Potočnjak, Inge Appelt, Vedran Mlikota, Slavko Brankov, Hrvoje Zalar, Nenad Cvetko.
Premijerno emitirano: 28. 11. 1993.
Klasično uprizorenje jedne od najigranijih Pirandellovih drama u režiji Darka Tralića i adaptaciji Ive Gruić.
Pirandellov tragični humorizam koji se napaja iluzornošću realnosti i realnošću subjektivnih iluzija u ovoj radio dramskoj obradi nalazi izvorište u glumačkoj igri Ivice Vidovića, Krune Šarića i Asje Potočnjak.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ - 2. dio
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Dijana Vidušin.
Premijerno emitirano: 05. 02. 2013.
Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
HERBERT GEORGE WELLS: „ČOVJEK KOJI JE UMIO IZVODITI ČUDA“
Redatelj: Dejan Šorak; prijevod: Giga Gračan; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Marko Makovičić, Pjer Meničanin, Žarko Savić, Otokar Levaj, Vinko Kraljević.
Premijerno emitirano: 25. 03. 2014.

SRIJEDA, 16. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MLADEN RUTIĆ: „SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 3. - IZ PORODIČNOG ALBUMA GOSPOĐE VERE PRELČEC“
Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano u lipnju 2013.
U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ - 3. dio
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath.
Premijerno emitirano: 06. 02. 2013.
Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

ČETVRTAK, 17. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MLADEN RUTIĆ: „SAMOBORSKE RAZGLEDNICE 4. - RENATA KRUHAN - TRADICIJA I INOVACIJA“
Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano u lipnju 2013.
U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
MISLAV BREČIĆ: „ISPOČETKA“
Dramatizacija i režija: Ranka Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Katarina Bistrović Darvaš.
Premijerno emitirano: 18. 04. 2013.
Iznimno zanimljiva i kompleksna struktura dramskog teksta Ispočetka priziva utjecaje Pirandella, Becketta ili pak Schimmelpfenniga, no iznad svega ona, kako na razini sadržaja, tako i na razini forme progovara o rasutosti identiteta današnjega svijeta. Nukleus teksta jest obitelj na kojoj se lome ne samo raznorazne histerije tako tipične za suvremeni način života, već i vječna egzistencijalna, čak ontološka propitivanja. Svako je dramsko lice duboko uvjetovano određenom pričom koju ne može otpustiti, a kroz te se priče propituju razne univerzalne, a opet posve aktualne teme: od nemogućnosti življenja u sadašnjem trenutku, preko mogućnosti oprosta i kretanja iznova, duboke žudnje za potpunim uranjanjem u svijet sna, pa sve do mogućnosti revolucionarnog djelovanja u svijetu vođenom pohlepom i profitom. Ono na što nas, međutim, ovaj tekst poziva jest da na trenutak zastanemo i osjetimo što se zbiva kada samo bivamo i dišemo.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ - 4. dio
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Dijak, Dijana Vidušin.
Premijerno emitirano: 07. 02. 2013.
Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE