Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Retrospektiva Toma Gotovca u New Yorku

Retrospektiva Toma Gotovca u New Yorku

22. svibnja u galeriji Alexander Gray Associates u New Yorku bit će otvorena izložba 'Javno i intimno', na kojoj će se predstaviti više od pet desetljeća rada hrvatskog multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca.
Share on facebook
Share on twitter

Galerija Tomislava Gotovca najavljuje kao prethodnika umjetničkih performansa na ovim prostorima i ključnu osobu za razvoj avangarde u istočnoj Europi šezdesetih i sedamdesetih godina.

"Njegov rad, realiziran u mediju filma te vizualnih i izvedbenih umjetnosti, snažno je obilježio našu sredinu i stekao široki krug štovatelja. Iz današnje perspektive jasno se vidi da je njegov umjetnički rad u mnogim aspektima prethodio važnim umjetničkim pravcima na internacionalnoj sceni, kao što je strukturalistički film ili body art", stoji u priopćenju galerije.

Osim foto-radova, izložba pruža uvid u Gotovčevu filmsku djelatnost i predstavlja izbor kolaža nastalih šezdesetih i sedamdesetih, a zaokružena je izborom tiskanih materijala (novina, pozivnica, razglednica, kataloga) koje su umjetniku pružali nove mogućnosti kreativnog djelovanja.

Kronološki je pokriveno dugo vremensko razdoblje umjetnikovog djelovanja, od najranijih akcija izvedenih početkom šezdesetih do radova s kraja umjetnikovog opusa nastalih 2008. Akcije izvedene u Zagrebu, na Sljemenu (Udisanje zraka, 1962.) i, nešto kasnije, u Beogradu (Ruke, Kofer, 1964.), zabilježene u formi foto-sekvenci, rani su primjeri upotrebe tijela u umjetničkom stvaralaštvu.

Izložba, čiji je kustos Žarko Vijatović, organizirana je u suradnji Instituta Tomislav Gotovac i Galerie Frank Elbaz iz Pariza, a projekcije filmova u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Bit će otvorena do 21. lipnja, a Gotovčevi radovi uskoro će biti predstavljen na samostalnoj izložbi u galeriji Michaela Stock u Beču te na više skupnih izložbi i projekcija od Washingtona i Rio de Janeiroa do Nimesa

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE