Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Perforacije, jučer – danas – sutra

Perforacije, jučer – danas – sutra

Što se nudilo jučer, a što danas i sutra na festivalu Perforacije 2010? Evo pa provjerite...
Share on facebook
Share on twitter

Jučer su u 20h 'pored sata', mjesta na kojem se već desetljećima sastaju zagrebački parovi i ugovaraju sastanci, Vlasta Delimar i Milana Boića izveli hommage Tomu Gotovcu.

S visine od 12 metara glasovi performera orili su se čitavim trgom dok su izgovarali slova imena velikog hrvatskog izvedbenog umjetnika koji je zadužio svoju sredinu i suvremenike svojim čistim i beskompromisnim nastupom.

Performans naslovljen Osjećaj 1, Gibanje 1 (Sjećanje na Toma) dio je programa festivala Perforacije, a u sklopu kojeg danas možete pogledati premijeru nove predstave BADco i čitavu noć performansa

BADco. izvedbena skupina s plesom Poluinterpretacije ili kako objasniti suvremeni ples nemrtvom zecu ispituje temeljna načela kompozicijskog mišljenja u plesu u relaciji s glazbom.  Kako predavanje o suvremenom plesu moe biti zanimljivo koristeći pritom velikog crnog zeca, pogledajte na hrvatskoj premijeri u kinu Mosor u četvrtak u 21 sat.

Noć performansa jedinstven je izvedbeni event i sasvim posebna noć Perforacija. U noći s četvrtka 21. na petak 22. listopada s početkom u 22 sata u najalternativnijem zagrebačkom prostoru, Mediki, biti će predstavljen svojevrstan presjek hrvatske performativne scene u rasponu od 7 izvedbi što već afirmiranih umjetnika što onih koji to tek trebaju postati uz podršku makedonskih svestranih umjetnika. Tematski i izvedbeno raznoliki performansi pokrivaju ekološke i društvene problematike, povijesne i aktualne stvarne i apokrifne zgode, te zajedno stvaraju nesvakidašnji doživljaj izvedbene umjetnosti koja graniči sa spektaklom.

U Noći performansa moći će se pogledati najpoznatiji hrvatski i mladi makedonski performeri i njihove neobične kreacije; Željko Zorica izvodi Misu za Jamesa Leeja, nastalu na temelju novinskog članka. Očekuju vas pokušaj Slavena Tolja da se zacrveni pred publikom. Ekološke teme i motiv odgovornosti čovječanstva isprepliću se u izvedbenom prvijencu Luke Dragića koji lajtmotivom vode dovodi pod tuš nekoliko hrvatskih glumačkih zvijezdi, dok Labrovićeva metafora evolucije na trkaćoj traci na duhovit i izravan način povezuje ideju modernog zdravlja s razvojem ekološke krize, a Daniel Šurjan razmatra što je uopće organski uzgoj. Makedonski dvojac osvrće se na tragičan događaj iz 1934. Jovanovski rekonstruira svoju verziju krvave noći bitolske povijesti kada je koktelom otrovano nekoliko stotina Bitoljana, a potom Josifovski na neobičnim instrumentima olistaklofonima izvodi rekvijem za preminule. Noć performansa izvrsna je prilika za hvatanje konaca s recentnom hrvatskom i regionalnom produkcijom. - a još k tomu i mladi umjetnici iz galerije Jogurt u Medici spremaju za 4 dana odgovor na Noć performansa.

Sutra zagrebački dio festivala završava sa Sanjom Mitrović i doku-performansomWill you ever be happy again? u 20h u ZKL-u.  Sanja Mitrović je nedavno dobila BNG Nieuwe Theatre nagradu za reiju upravo za predstavu kojiom gostuje na festivalu. Perforacije završavaju ovaj vikend u Dubrovniku.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI