Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte 'Tragičnu smrt ekonomskog analitičara' Vedrane Klepice, a reprizno 'Jelku kod Ivanovih' u režiji Darka Rundeka, portret Vlatka Dulića i 'Fuge' Daše Drndić...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 23. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „MORALISTA“
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo, Dora Lipovčan.
Premijerno emitirano: 11. 03. 2014.
Lijepa Zagrepčanka imena Malvina udala se u provinciju za mjernika i kućevlasnika Krulca i zbog svojeg, navodno, oholog držanja prema sumještanima meta je njihovih stalnih napada, osobito najvećega moraliste među njima, mjesnog ravnatelja štedionice Golojuha. Ovaj će nagovoriti zdvojnoga muža da uhodi privlačnu suprugu, no rezultat će biti ipak – neočekivan. Humoresku „Moralista“ donosimo u povodu stote obljetnice smrti Antuna Gustava Matoša, velikog majstora malih formi.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
ALEKSANDAR VVEDENSKI: „JELKA KOD IVANOVIH“
Redatelj, adaptator i skladatelj: Darko Rundek; prijevod: Dubravka Ugrešić; glazbeni urednik: Mladen Magdalenić; ton majstor: Ivica Kasumović; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Danko Ljuština, Zlatko Crnković, Vitomira Lončar, Alma Prica, Božidar Boban, Sanda Hržić, Mladen Vasary, Sanda Fideršeg, Zdenka Heršak, Boris Buzančić, Mira Bosanac, Kruno Valentić, Milan Plećaš, Krešimir Zidarić, Vladimir Oblešćuk.
Premijerno emitirano u emisiji Mala scena: 30. 09. 1983.

SUBOTA, 24. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „JA PUCAM“
Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.
Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.
Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.

10,00 - 10,10; HR II
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „LETEĆI“
Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.
Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano: 27. 06. 2013.
Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
LUKIJAN: „IKAROMENIP ILI LETAČ IZNAD OBLAKA“
Redateljica: Jasna Mesarić, prijevod: dr.Marina Bricko; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Tomislav Martić, Siniša Ružić, Krešimir Mikić, Pero Juričić, Alen Šalinović, Nenad Cvetko, Ranko Tihomirović.
Premijerno emitirano u emisiji Fantastika u radio drami: 04. 12. 2013.
Tekst radio drame oslanja se na Lukijana i njegova Ikaromenipa, letača u nebo. Lukijan iz Samozate (125-180) bio je sirijski retoričar i satiričar koji je pisao na grčkom jeziku. U „Istinitim pripovijestima“ opisuje putovanje svemirom i ljudskim umom i tako anticipira suvremene znanstveno-fantastične teme kao što je putovanje na Mjesec i Veneru, vanzemaljski život i međuplanetarne ratove stoljeća prije Julesa Vernea i H. G. Wellsa. Može ga se smatrati ocem znanstvene fantastike. U satiričkom dijalogu „Ikaromenip“, usmjeren protiv filozofa, opisuje putovanje na Mjesec i Nebo. Menip, u potrazi za istinom, pričvrsti par krila i leti na Mjesec i dalje u nebo prema bogovima.

23,25 - 24,00; HR III
TRANSONICA
TONĆI BAKOTIN: „KONTEMPLACIJE O ZVUKU III
Urednica: Ljubica Letinić
Premijera

NEDJELJA, 25. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BRUNO MARGETIĆ: „RAZGOVOR S TIŠINOM“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 04. 02. 2014.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
MLADEN KOPJAR: „TRI BRATA SUNOVRATA“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik:Žarko Joksimović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Boris Svrtan, Slavica Knežević, Ana Kraljević, Franjo Kuhar, Jelena Miholjević, Antonijo Franić.
Premijerno emitirano: 05. 07. 2013.
Vlasništvo nad bunarom suza predmet je prepirke između vještice Magde i vile Jele. Jedan od trojice braće riješit će spor i pri tome naučiti pameti jednu kraljicu i svoja dva lakovjerna brata.
Radio igra Mladena Kopjara iskusnog radijskog autora i omiljenog književnika za djecu poigrava se nekim od stereotipa narodne priče, a na šaljiv i razigran način odgovara na vječita pitanja dobra i zla, mudrosti i lakovjernosti, precjenjivanja i svojih mogućnosti i svojih želja.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
MIROSLAV PENDELJ: „TOPLI MIRISNI NAPITAK“
Redatelj: Dražen Ferenčina; ton majstor: Krešimir Osman; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 28. 05. 2000.
“Topli mirisni napitak” je komedija o predrasudama, ljubomori i snalažljivosti pionira novoga doba. Kako je kava došla u Francusku, te kakve su bile prve reakcije na taj čudesni i danas toliko popularni napitak, saznat ćete u najnovijoj komediji već iskušanoga autora M. Pendelja.

PONEDJELJAK, 26. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BRUNO MARGETIĆ: „PISAC ILI ČITATELJ“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Enes Kišević, Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 03. 02. 2014.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
JOSIP MLAKIĆ: „PLANET FRIEDMAN“
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Ivan Vulić; ton majstor: Tomislav Šamec; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednik: Branko Maleš.
Glume: Zlatko Ožbolt, Jelena Miholjević, Maja Katić, Sven Mađarević, Nedim Prohić, Željko Šestić.
Premijerno emitirano u ožujku 2013.
Novi roman poznatog pisca J. Mlakića vrlo je ažurna literarna preslika današnje socio-političke situacije globalnog svijeta, korporacijske agresije i ponekih mjesta otpora. Borba „fridmanovaca“ i „kejnizijanaca“ za vlast po mišljenju autora ne ostavlja mnogo prostora za „malog čovjeka“ i njegov kvalitet života pa se u romanu ne zauzima izričito opredjeljenje, jer je humanum u korporacijskim nadmetanjima naprosto nužno ugrožen.
„Mi smo stvorili piramide straha „ – piščeva aluzija na terorizam – „a oni pohlepe“ (korporativni kapitalizam), kaže jedna zainteresirana strana u aktualnoj podjeli svijeta. Roman, uz aktualnu temu, vješto je pisan kombinacijom blage fantastike i krimića o svijetu kao korporacijskoj ekspozituri.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMCA VLATKA DULIĆA
Ton majstorica: Lana Gospodnetić; urednica: Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 30. 05. 2008.
Vlatko Dulić afirmirao se u Dramskom kazalištu Gavella gdje se tijekom sedamdesetih godina razvio u snažnu glumačku osobnost. Igrao je i izvan matičnoga kazališta (u Teatru &TD, HNK u Varaždinu), kao i na filmu (naročito u filmovima Zorana Tadića). Početkom 80-ih godina povukao je tada neobičan potez – otišao je u slobodnjake. Dugi je niz godina kao slobodnjak i dalje gostovao u nekad mu matičnoj Gavelli, no sve se više pojavljivao i na daskama Satiričnog kazališta Kerempuh, gdje je prije nekoliko godina ušao u angažman. Jedna od filmskih uloga po kojoj ga pamtimo posljednjih godina jest Blaž Gajski u jednom od najtiražnijih hrvatskih filmova – Brešanovom Kako je počeo rat na mom otoku.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
DAŠA DRNDIĆ: „FUGE“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Sreten Mokrović, Jelena Miholjević, Ksenija Pajić, Ozren Grabarić, Iskra Jirsak, Ana Begić, Sven Medvešek.
Premijera
Fuga je poremećaj izgubljenog sjećanja, dugotrajna amnezija pri kojoj nisu narušene čovjekove mentalne sposobnosti. Fuga ponekad potiče i bezglavi odlazak iz poznate okoline uslijed nesavladive, nekontrolirane potrebe za stvaranjem novog života, u novom okružju. Kroz krhotine priča prepunih naznaka, slutnji i biografskih nesigurnosti Daša Drndić u svojoj najnovijoj radio drami portretira dva takva slučaja; dva pokušaja bijega od životopisa i sudbina u kojima su njene akterice bile zarobljene.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - PIJANICA“
Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Iskra Jirsak, Milica Manojlović.
Premijerno emitirano: 09. 07. 2013.

UTORAK, 27. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „ČOVJEK U NEREDU“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Krešimir Mikić
Premijerno emitirano: 31. 12. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA)
MLADEN KUŠEC: „VIŠKI SUSRETI ILI DOMINA OPROST“
Ton majstor: Tomislav Šamec; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 04. 06. 2013.
Komiža i Vis 2013. godine bili su domaćini djeci i odraslima povodom stote obljetnice rođenja Ranka Marinkovića. Susret glumaca, djece, ribara i mještana u Komiži i Visu zabilježio je u Viškim susretima Mladen Kušec.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
BRANKO MALEŠ: „DEBELOJ FALI RIJEČ A I SVIMA NAMA“
Redatelj: Mario Kovač; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Vilim Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano: 28. 01. 2014.
Suvremeni hrvatski autor, Branko Maleš, pjesnik, prozaista, esejista i književni teoretičar, ovaj put nam se predstavlja dramskim pismom koje je natopljeno svim njegovim najupečatljivijim autorskim osobitostima. Intimna geografija glavnog lica (pisca samog) počiva na njegovom minucioznom promatranju života oko sebe, promatranju onoga što život čini trivijalnim, ali i što ga čini apsurdno-komičnim, melankoličnim i tragičnim. U atmosferi jednog zagrebačkog kafića kroz sjećanje na ljeto i jednu životnu priču otjelotvoruje se vrijeme koje curi, ljubav koja blijedi i poraz koji se ne vidi. No, u posljednjim replikama autor nas izaziva da i dalje otvaramo oči prema životu, a to čini svojim dobro poznatim lucidnim i inteligentnim stilom.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - UZGAJANJE TRAVE“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Damir Poljičak, Zoran Pribičević, Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 11. 07. 2013.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
IRIS SUPEK TAGLIAFERO: „PRVA…“
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Alma Prica, Biserka Fatur, Daria Lorenci, Nikša Kušelj, Slavko Juraga, Urša Raukar, Pia Šmalcelj.
Premijerno emitirano: 06. 01. 2006.
“PRVA...” je prva radio napetica ugledne hrvatske spisateljice Iris Supek. Između nekoliko dramskih linija koje se paralelno razvijaju na turističkom putovanju u Firencu, izdvaja se priča o sumnjivom samoubojstvu učiteljice engleskog Erice Magaš šezdesetih godina u Zagrebu.

SRIJEDA, 28. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „FINI DEČKO“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Ozren Grabarić
Premijerno emitirano: 30. 12. 2013.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - DUĆAN U DOMU“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Iskra Jirsak, Petar Cvirn.
Premijerno emitirano: 12. 07. 2013.

ČETVRTAK, 29. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BRUNO MARGETIĆ: „RADIO ISPOVIJED“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Žarko Potočnjak, Enes Kišević.
Premijerno emitirano: 18. 12. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
VEDRANA KLEPICA: „TRAGIČNA SMRT EKONOMSKOG ANALITIČARA“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Luka Petrušić, Boris Bakal, Iskra Jirsak, Daria Lorenci, Stanislav Kovačić.
Premijera

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE