Naslovnica > PREDSTAVE > Mala sirena sa sretnim završetkom

Mala sirena sa sretnim završetkom

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O krupnim i sitnim ribama, u moru i na kopnu u adaptaciji Sanje Nikčević i režiji Joška Juvančića.
autorski tim funkcija
Sanja Nikčevićautor teksta
Đurđa Kunejkoreograf
Hans Christian Andersenautor predloška
Dražen Dundovićoblikovatelj svjetla
Mate Matišićskladatelj
Vesna Balabanićautor lutaka
Vesna Balabanićscenograf
Joško Juvančićredatelj

Den lille havfrue ili Mala sirena bajka je Hansa Christiana Andersena prvi put objavljena 1837. godine. Kako joj i naslov kaže, glavna je junakinja priče mala sirena koja se iz ljubavi prema čovječjem princu odluči odreći svog identiteta ne bi li dobila ljudsku dušu.

Najčešće tumačena kao bolna i okrutna himna o odrastanju i/ili sazrijevanju, doživjela je brojne adaptacije u različite medije, ali ujedno i postala simbolom Copenhagena. Naime, 1909. godine, Carl Jacobsen, sin jednog od najmoćnijih gradskih industrijalaca oduševljen baletom nastalim po Andersenovoj priči, naručio je od kipara Edwarda Eriksena skulpturu Male sirene. Skulptura je javnosti predstavljena 23. kolovoza 1913. i postavljena u gradskoj luci Langelinie, a model za nju bila je kipareva supruga. Odnonda do danas Mala sirena preživjela je nekoliko grubih vandalstava, pa čak bila i prenošena na jednu od EXPO izložbi, no uvijek je vraćana na izvorni postament, te se s vremenom pretvorila u jednu od glavnih gradskih atrakcija. 

U Zagrebačkom kazalištu lutaka obradu Andersenova izvornika povjerili su Sanji Nikčević , a kako je već i vidljivo iz naziva predstave, njezin je tekst veliki otklon od predloška, jer umjesto žrtve, koja će biti nagrađena tek na onome svijetu, ova nova sirena pronalazi ispunjenje i sretan završetak (ili novi početak).

U njezinoj verziji, na dvoru morskoga kralja svima je samo do vitka stasa, a Mala Sirena malo je punija. Kao i tolike djevojčice na pragu zrelosti, i ona bi učinila sve da bude prihvaćena, a čula je da ljudi na kopnu vole krupne ribe, pa je odlučila okušati sreću na kopnenome dvoru.

Joško Juvančić, redatelj, pojašnjava da je izazov u režiji bila modernizacija teme i otklon od predloška, a da se ipak zadrži Andersenova bajkovitost. „Kako djeca ne bi u suzama izlazila iz kazališta, izmijenili smo završetak te tome prilagodili redateljska rješenja“, kaže Juvančić, te dodaje kako ovakav završetak zapravo ponovno približava Andersenovu bajku narodnoj pripovijesti, koja svojim afirmativnim svjetonazorom ohrabruje djecu na putu odrastanja.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE