Search
Close this search box.

Superspasiteljice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Politički angažman i akcijska komedija (bez pucanja!) u novoj predstavi Male scene, i to za djecu starosti 5+.
autorski tim funkcija
Pascale Platelautor teksta
Martina Mencer Saluzzoprevoditelj
Irena Ščurićautor videa
Marta Grbešićkostimograf
Ivica Šimićredatelj
Ivica Šimićizbor glazbe
Vitomira Lončarproducent
Dinka Jeričevićscenograf

Žanr politički angažiranih dječjih predstava vrlo je uobičajen za recentnu europsku dramsku produkciju, no u domaćem se teatru rijetko s njime susrećemo. Za postavljanje jedne takve predstave u kazalištu Mala scena zaslužan je njegov osnivač, redatelj Ivica Šimić. Radi se o drami za djecu prevedenoj kao Superspasiteljice, a koja kroz format moderne bajke progovara o problemima zatvorenosti pojedinih društvenih skupina prema novim članovima i potrebi istih tih skupina da rješavaju tuđe probleme.

Šimić će u najavi predstave povući jasnu paralelu s jednom od gorućih hrvatskih političkih preokupacija:

Nije li zatvorenost jedne male vrtićke grupe jednaka zatvorenosti Europske unije koja tako teško prima nove članove, kao što i djeca teško primaju nove članove u svoje redove!? I obrnuto: ne podsjećaju li nas ponekad igre koje odrasli vode u svijetu visoke politike na igre koje se odvijaju u našim vrtićima?

Uz pomoć razigranog humora, komad govori o preslikavanju svijeta odraslih na svijet djece, koji se bitno oslanja na čin igre kao čin preuzimanja uloga i odnosa koji vladaju među odraslima. Također, odašilje se i poruka koja, sasvim uobičajeno, tvrdi da u darivanju, prihvaćanju različitosti i ljubavi leži prilika za spas svijeta.

Autorica teksta je svestrana belgijska kazališna djelatnica (glumica, redateljica, spisateljica, plesačica…) Pascale Platel, inače sestra poznatog belgijskog koreografa suvremenog plesa Alaina Platela. Jedna je od predstavnica žanra angažiranog kazališta za djecu koji se bazira na premisi da djeci od samog početka treba svijet predstavljati onakvim kakav jest, bez lažnih iluzija, dok se kazalište prepoznaje kao medij najpogodniji za to zbog neposrednosti u komunikaciji i ulozi koju ima u odgoju djeteta.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE