Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 7. Mali Marulić – nagrade i program

7. Mali Marulić – nagrade i program

Od 7. do 10. travnja u Splitu će se održati 7. Festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić. Na svečanom otvaranju biti će dodijeljene i nagrade za najbolji novi dramski tekst za djecu i mlade, a evo tko su dobitnici...
Share on facebook
Share on twitter

Festival je utemeljen 2008. godine s ciljem poticanja kazališne produkcije za djecu temeljene na hrvatskom tekstu. Sastavni dio Festivala je Natječaj za dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu, a najbolji tekstovi pristigli na natječaj se nagrađuju novčano s namjerom poticanja pisaca na pisanje za dječje i lutkarsko kazalište.

Festivalske predstave izvodit će se na pozornicama Gradskog kazališta lutaka, Gradskog kazališta mladih i Hrvatskog narodnog kazališta.

Nastupit će ukupno 7 kazališta s 10 naslova u izboru urednice programa Nenni Delmestre , a bit će odigrano 14 izvedbi. Od pratećih programa, u splitskim osnovnim školama bit će održane Slušaonice radio- igre za djecu u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija, a studenti glume Umjetničke akademije u Splitu čitat će nove tekstove nagrađene na Natječaju za 2013.

Do 10.1. 2014. na Natječaj je pristiglo 17 tekstova, a stručni žiri Natječaja u sastavu: Tomislav Zajec, dramatičar, pjesnik, romanopisac, Goran Golovko, redatelj i Olja Lozica, dramatičarka i redateljica, odlučio je nagraditi četiri teksta:

1. nagrada:

'LEGENDA O VJETROPIRKI', Igora Knižeka

2. nagrada:

'VUKOVČAR', Lade Martinac Kralj

3. nagradu dijele:

'KORUPTIVITIS U MIŠOGRADU', Kristine Gavran

'MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK', Olje Savičević Ivančević.

OBRAZLOŽENJA NAGRADA: 

„Legenda o Vjetropirki“ je dramski tekst koji poetskim diskursom govori o ljudskoj pohlepi. Upozorava na opterećenost stjecanjem materijalnog bogatstva, što može ugroziti prave ljudske vrijednosti kao što su – dobrota, ljubav, sloga i zajedništvo. Zbog specifične strukture te načina na koji je sama priča razrađena, kombinacijom klasičnih dijaloških scena i pripovjedno-poetskih elemenata, „Legendu o Vjetropirki“ teško je već pri samom čitanju ne doživjeti kao potencijalno intrigantan izvedbeni materijal.

„Vukovčar“ je dramski tekst pisan za lutkarsko kazalište koji na jednostavan i duhovit način – ponajprije zbog plastično izgrađenih karaktera pastira, ovčica i netipičnog vuka – govori o važnosti i bogatstvu koje stječemo prihvaćajući različitosti oko sebe, a pri tom ne upada u zamku pukog dociranja i moraliziranja.

„Koruptivitis u Mišogradu“ je dramski komad koji se bavi sličnom temom kao i „Legenda o Vjetropirki“, dakle problemom ljudske pohlepe. U ovom se slučaju ta problematika razvija u nešto drugačijem smjeru, fokusirajući se na problem korupcije kao posljedice pohlepe. Koristeći miševe kao glavne aktere ovog komada pisac uspijeva, na djeci pristupačan način, upozoriti na sve opasnosti korupcije.

„Moj prijatelj Mačkodlak“ je dramski tekst koji tematizira strah od nepoznatog povezan s predrasudama. Glavni lik ove drame je djevojčica Jelica, koja, našavši se u novom i nepoznatom okruženju, na neuobičajen način postaje prijateljica s još neuobičajenijim bićem, tzv. čudovištem Mačkodlakom. Kroz zanimljivu strukturu, kombiniranjem klasičnih dijaloških scena i pjesama, ovaj dramski tekst prenosi poruku o prihvaćanju različitosti i štetnom djelovanju predrasuda

Autorima će nagrade biti dodijeljene prvog dana Festivala, u programu svečanog otvaranja.

 

U natjecateljskom dijelu programa, splitska publika će od 7. do 10. 4. imati priliku vidjeti 9 predstava u izboru Nenni Delmestre:

1. Ana Đokić: VITEZ ŽELJEZNOG SRCA , Lutkovno gledališče Maribor

2. Petra Radin: SEDMI KONTINENT, HNK u Šibeniku

3. Autorski projekt Ivice Boban i glumaca: JA I MOJI OSJEĆAJI, Gradsko kazalište Žar ptica, Zagreb

4. Magdalena Lupi Alvir : PEPELJUGA, Gradsko kazalište lutaka Rijeka

5. Olja Lozica: DIVAN DAN, Kazalište Marina Držića, Dubrovnik

6. Lada Martinac Kralj (prema priči Želimira Hercigonje): POBUNA U POSTOLARSKOJ RADIONICI, Gradsko kazalište lutaka Split

7. Ksenija Zec i Saša Božić: GLAZBATORIJ, Gradsko kazalište lutaka Split

8. Jelena Vukmirica Makovičić i Marko Makovičić: JATIONOMI, Kazalište Mala scena, Zagreb

9. Ivan Kristijan Majić i Jelena Radan: OVDJE U GRADU, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Stručni žiri Festivala u sastavu Jelena Kovačić, dramaturginja, Tomislav Zajec, dramatičar, romanopisac, pjesnik, Jelena Sitar Cvetko, dramaturginja, redateljica, Ozren Bakotić, scenograf i Jasen Boko, dramaturg i dramski pisac, odlučivat će o nagradama za najbolja ostvarenja i dodijeliti ih zadnjeg dana Festivala.

Osim 9 predstava u natjecateljskom dijelu programa, bit će izvedena i predstava PEC IVO, izvan konkurencije, u spomen i sjećanje na njenu autoricu i dugogodišnju ravnateljicu GKL-a Split Zdenku Mišuru, na čiju je inicijativu Mali Marulić utemeljen 2008. godine.

Festival se organizira pod pokroviteljstvom Grada Splita i Ministarstva kulture RH.

Detaljan program festivala po danima dostupni su na stranicama GKL-a Split.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI