Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Zagreb mijenja ravnatelje pet gradskih kazališta

Zagreb mijenja ravnatelje pet gradskih kazališta

Iako dnevni red idućeg zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine još uvijek nije dostupan javnosti, sasvim je izvjesno da će se na njemu naći odluke o razrješenju najmanje dva, a po svoj prilici čak pet ravnatelja zagrebačkih kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Skupština će, prema našim informacijama, zasjedati 10. travnja, a na njezinu će se dnevnom redu sasvim sigurno naći ostavka što ju je na mjesto ravnatelja Trešnje nedavno pod pritiskom potpunog izostanka rezultata dao Saša Anočić, o čemu smo pisali ovdje.

Na mjesto vršiteljice dužnosti bit će po svoj prilici imenovana glumica tog kazališta i sindikalna povjerenica, Višnja Babić. Grad je, kako smo pisali, već obavio razgovore (!) s nekim kandidatima za ravnateljsko mjesto, među kojima se spominju Dražen Ferenčina i Ivica Šimić, a nije za odbaciti ni dvoje kandiata koji na prošlom natječaju nisu uspjeli 'pobjediti' Anočića - Doru Ruždjak Podolski i Sašu Božića.

Istovremeno, sve su glasnija kuloarska šuškanja o tome kako je već dogovorena i smjena ravnatelja GDK Gavella, Darka Stazića. No kad smo te informacije pokušali provjeriti u Gavelli, uputili su nas - znakovito - na Gradsku skupštinu.

Kao najizgledniji kandidati za mjesto vršitelja dužnosti u Frankopanskoj spominju se Sonja Kovačić i Boris Svrtan. Svrtan je vjerojatno politički kandidat za mjesto ravnatelja, no v.d. će teško postati budući je zaposlen na zagrebačkoj ADU. No, aspiracije prema Gavelli navodno pokazuje i - Saša Broz.

S obzirom na dob, sa svojih su pozicija davno trebali otići i ravnatelji Komedije i Kerempuha, Niko Pavlović i Duško Ljuština. Potonji upravo danas obilježava 50 godina postojanja kazališta kojem je na čelu tri petine tog vremena, nakon čega će - kažu - u mirovinu, a potom izbora neće imati ni Pavlović.

O kandidatima za njihove nasljednike puno je nagađanja, no čini se da niti jedno ime zasad nije sigurno. Na natječaj u Komediji po svoj će se prilici javiti glumac te kuće Damir Lončar, ali apiranata na ravnateljsko mjesto tog najizdašnije financiranog komunalnog teatra u državi ima još sva sila.

Kad je pak Kerempuh u pitanju, sam je  Duško Ljuština davno javno iznio ime osobe koju bi volio vidjeti u svojoj fotelji, a to je - Željka Udovičić.

Na koncu, ovisno o rezultatima natječaja za izbor intendanta HNK u Zagrebu, moglo bi se isprazniti i ravanteljsko mjesto u ZKM. Ode li s njega Dubravka Vrgoč, idućeg će ravnatelja dočekati uređen teatar sa dogovorenim partenrstvima, suradnjama i gostovanjima za barem idućih godinu dana, pa je ova pozicija ujedno i najzanimljivija. Kao najizgledniji kandidati spominju se Snježana Abramović Milković, voditeljica ZPA i jedna od kandidatkinja s Bandićeve liste na prošlim izborima, potom Senka Bulić koja je nakon razrješenja na Splitskom ljetu bez angažmana, te Urša Raukar kao možebitni izbor 'iz kuće'.

Koja su od ovih, sve glasnijih nagađanja točna, saznat ćemo početkom travnja na idućoj sjednici gradske skupštine, no što će ona zapravo značiti za estetiku i kvalitetu rada zagrebačkih gradskih teatara, i hoće  li ova 'sječa' ravnatelja značiti još jedno izigravanja instituta javnih natječaja - pokazat će tek iduća sezona.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE