Naslovnica > PREDSTAVE > Gospoda Glembajevi (HNK Zadar)

Gospoda Glembajevi (HNK Zadar)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
‘Gospon doktor zaklali su barunicu!’ Ovaj put u Zadru.
autorski tim funkcija
Erik Lončarautor videa
Bernarda Bukša Petrić majstor maske
Ivan Gendalektor za njemački jezik
Renato Zafranovićoblikovatelj zvuka
Sanja Petrovskisuradnik za scenski pokret
Miroslav Krležaautor teksta
Vinko Radovčićautor adaptacije
Vinko Radovčićredatelj
Vinko Radovčićscenograf
Ivo Nižićoblikovatelj svjetla
Nebojša Lakićautor izbora glazbe
Marija Šarić Bankostimograf
izvođači uloge
Ivan GendaKamerdiner John
Jakov GoićOliver Glembay
Jasna AnčićBarunica Castelli-Glembay
Juraj ArasDr. Theol. et Phil. Alojzije Silberbrandt
Mimi ZadarskiDr. Med. Paul Altmann
Renato PizekUlanski Oberleutnant von Ballocsanszky
Robert UgrinaNaci (Ignjat Jacques) Glembay
Roko Brkić Konobar Franz
Samir VujčićDr. Iuris Puba Fabriczy-Glembay
Vinko RadovčićDr. Phil. Leone Glembay
Žana BumberSestra Angelika Glembay
Zlatko KoštaTitus Andronicus Fabriczy-Glembay

Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže dio su ciklusa Glembajevih (uz Ledu i U agoniji) i jedna od njegovih najpoznatijih drama. Trilogija o Glembajevima nastavlja se na knjigu prozeGlembajevi koja sadrži novele, fragmente i literarne portrete likova glembajevskoga kruga.

Priča o Glembajevima priča je o propasti jedne bogate zagrebačke obitelji. Radnja drame odvija se jedne ljetne noći 1913.godine, nakon proslave povodom 70. godišnjice bankarske firme u vlasništvu Ignjata Glembaya. Njegov sin Leone došao je kući prvi put nakon jedanaest godina. Leone osjeća odbojnost prema svojoj obitelji i cijeloj povijesti Glembajevih, osjeća da im ne pripada.

Leone svojim dolaskom unosi nemir u kuću Glembajevih – stari Glembay bezuvjetno vjeruje svojoj supruzi i ne vjeruje raznim optužbama koje dolaze sa svih strana. Kad slučajno načuje Leonea koji Silberbrandta optužuje da je baruničin ljubavnik, suočava se s Leoneom koji isprva o tome ne želi razgovarati ali nakon što Ignjat i fizički nasrne na njega, Leone mu kaže da ga je Castellica varala i s njim. Stari Glembay dobije infarkt i umire.

Castellica ubrzo saznaje da je Glembay bankrotirao, da je potrošio i njezin novac i da joj nije ostalo ništa. Leone joj kaže da je samo uzeo natrag ono što mu je krala godinama. Barunica viče da su svi Glembajevi varalice i ubojice, Leone ju ušutkava, Castellicu to još više razjari i ne želi šutjeti. Leone potrči za njom sa škarama. Čuje se vrisak a  sluga izgovara poznatu repliku: ‘Gospon doktor zaklali su barunicu.’

Glembajevi su praizvedeni su 1929. u zagrebačkom HNK u režiji Alfonsa Verlija. Prva barunica Castelli bila je Bela Krleža (i u kasnijim HNK inscenacijama – 1946. i 1954.) kojoj je to bila prva uloga.Glembajevi su do danas postavljeni preko šeszdeset puta, od toga samo u zagrebačkom HNK šest puta, a uz U agoniji, najizvođenija su Krležina drama. Fatalnu barunicu između ostalih utjelovile su iNeva RošićEna BegovićKsenija ProhaskaAlma Prica i Severina Vučković.

1988. Antun Vrdoljak režirao je filmsku verziju Glembajevih u kojoj su glumačku ekipu predvodili Mustafa Nadarević kao Leone, Tonko Lonza kao Ignjat Glembay i Ena Begović kao barunica Castelli. Film je dobio Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu i za sporednu žensku ulogu koju je Ena Begović odbila jer je smatrala da barunica Castelli spada među glavne uloge.

Na domaćim je scenama tekst posljednji put produciran 2011. godine u zagrebačkom HNK i to u režiji gosta iz Slovenije Vite Taufera, dok će najnoviju, zdarasku predstavu u vlastitoj adaptaciji i scenografiji postaviti Vinko Radovčić, a uz to će u predstavi i zaigrati - Leonea!

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter