Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Nevidljive redateljice

Nevidljive redateljice

U 20 godina postojanja, Nagradu hrvatskog glumišta za režiju u drami samo je jednom dobila - žena. Na Olivierima ih je pak ove godine u istoj kategoriji nominirano tri i tek jedan muški kolega.
Share on facebook
Share on twitter

Jučerašnja objava nominacija za Laurence Olivier nagrade u Hrvatskoj je, razumljivo, pažnju izazvala prvenstveno zbog nominacije Zrinke Cvitešić za najbolju glavnu žensku ulogu u mjuziklu.

No, u Velikoj Britaniji ovogodišnji su Olivieri značajni zbog posve drugog razloga. Po prvi put u njihovoj povijesti u kategoriji najbolje režije u drami za nagradu je nominirano više žena nego li muškaraca. Pače - Richard Eyre 'sam samcat' mora se nositi s konkurencijom od čak tri kolegice - Mariom Friedman, Susan Stroman i Lyndsey Turner.

I dok dio britanskih medija taj podatak slavi kao konačno priznanje 'prava na profesiju' redateljicama, drugi pak podsjećaju kako su dosada u spomenutoj kategoriji najbolje redateljice u drami žene slavile samo - tri puta. Deborah Warner 1988. (Titus Andronicus) i 1992. (Hedda Gabler), te lani Marianne Elliott za The Curious Incident of the Dog in the Night-Time. Dapače, u prvih 15 godina Oliviera, dakle od 1976. do 1991., u toj su kategoriji žene bile nominirane tek - dva puta!

A kako je kod nas?

Nagrade hrvatskog glumišta dodjeljuju se od 1993. i u kategoriji najbolje režije u drami na njima je žena slavila samo jednom. U sezoni 2000./2001. Ivica Boban nagrađena je za režiju predstave Četvrta sestra u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla Festivala Dubrovnik i Majstorske radionice ADU, Zagreb; te za režiju predstave Suzana čista Mavra Vetranovića, u izvedbi ansambla Kazališta Marina Držića - Dubrovnik.

U kategoriji operne, operetne ili režije mjuzikla - identične statistike. I tamo je žena nagrađena tek jednom. Dora Ruždjak Podolski slavila je u sezoni 2003./2004. za režiju predstave Chicago u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.

Žene NHG nikad nisu dobile ni u kategoriji režije u TV drami, a bolje je tek u radiodramskoj kategoriji u kojoj su redateljice nagrađene - 5 puta.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. To je kao u politici: da bi žene eventuano bile pripuštene među “velike dečke” (boy’s club) moraju se odreći svojih ženskih specifičnosti, tojest znati agirati kao ti “veliki dečki”.
    Zaboga, režija je, kao i kirurgija, domena muških hormona.
    Ima se, naime, biti brutalan. Režiser je alfa mužjak u majmunskom čoporu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI