Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Šenoa, Truhelka, Đalski, Zajec, samo su nei od brojnih domai autora u čijem znaku će proteći idući tjedan u Dramskom programu Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 07. veljače

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

LADISLAV VINDAKIJEVIĆ: „STIHA, STIHA…“ (Ja povem u pjesmi kaj je bilo)

Ton majstor: Zoran Sajko; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 11. 11. 1997.

Ovim dokumentarcem L.Vindakijević donosi nam fascinantnu priču o izuzetnom životu 76-godišnje Ruže Pokolić iz Donjeg Vidovca u Međimurju, pjesnikinje koja je uz težačku svakodnevnicu svoja bogata zapažanja pretakala u stihove. U njenoj se, govorenoj i uglazbljenoj, poeziji zrcali povijest i sudbina Međimurja i Hrvatske kroz prizmu ove neobične žene što je živjela u “običnim” mukotrpnim okolnostima.

 

SUBOTA, 08. veljače

18,05 - 18,55; HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

AUGUST ŠENOA: „KARANFIL S PJESNIKOVA GROBA“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Nada Zoričić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Boris Svrtan, Nedim Prohić, Ana Kraljević, Biserka Fatur, Damir Šaban, Vinko Kraljević.

Premijerno emitirano: 01. 05. 2010.

Kao inače u velikom Šenoinom opusu, tako i u pripovijetki „Karanfil s pjesnikova groba“ , Šenoin talent se nadmeće s idejom književnosti kao školom rodoljublja. Pjesnik se sjeća epizode iz mladosti koja ga je duboko ranila, ali i nacionalno probudila – susreta s mladom Slovenkom čija ga oduševljenost Prešernovom poezijom tako zarazi da shvati lekciju za cijeli život - kako su odnarođenost i njemčarenje drugi oblik nepoštivanja vlastitog nacionalnog identiteta i bića. Rodoljubna zanesenost prepliće se s vitalnošću mladosti i mladenačke zaljubljenosti i čini od „Karanfila“ naslov koji u sebi komprimira većina karakteristika Šenoine književne poetike.

 

23,25 - 24,00; HR III

TRANSONICA

Urednica: Ljubica Letinić

 

NEDJELJA, 09. veljače

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

„CVRČAK“ - prema motivima pripovijetke Jagode Truhelke „CVRČAK BOŽJI TUCAK“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Helena Buljan, Darko Milas, Dražen Bratulić, Frano Mašković, Vanda Winter, Dora Polić Vitez, Tomislav Krstanović.

Premijera

Svima poznata bajka o cvrčku i mravu ima različite varijante, ali u svakoj cvrčak je predstavljen kao neradnik koji kada dođe zima samo milošću mrava pronalazi spas.

Jagoda Truhelka, rođena prije točno 150 godina, književnica i učiteljica, spaja u svome djelu umjetnost s edukacijom. Upravo iz ovoga očišta izrasta i njezino razumijevanje kojim cvrčka promatra kao umjetnika koji i ne može živjeti drugačije. Jer kada bi poput mrava mislio na egzistenciju ne bi mu ostalo prostora za umjetnost. Romantičarski obojen stav da samo potpuna sloboda može osigurati vrhunsku umjetnost daje ovom cvrčku legitimitet.

U današnje vrijeme materijalno je uvelike nadraslo ovakva romantična razmišljanja. Umjetnost je predmetom trgovine, vrijednost umjetnosti mjeri se novcem pa stoga malo prisjećanja na iskonsku zadaću umjetnosti nije na odmet.

Cvrčak svira i time cijelo proljeće i ljeto zabavlja sve oko sebe. Zato ima pravo na ljubav, pažnju i krov nad glavom i kada dođe zima. Osobitost ove radio igre je i interpretacija Cvrčka: on je lik koji govori isključivo glazbom i to violinskom u izvedbi violinistice Vlatke Peljhan.

 

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

BRANKA ŽODAN: „JESMO LI PRIJATELJICE“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Dora Lipovčan, Petra Težak, Nedim Prohić, Sven Mađarević.

Premijerno emitirano: 04. 12. 2011.

Jesu li dvije dobre znanice potpuno različitih pogleda na život, odlaskom na kavu i susretom s uvaženim pjesnikom, postale i prijateljice, poslušajte u šarmantnoj i u zagrebačku svakodnevicu smještenoj komediji Branke Žodan.

 

PONEDJELJAK, 10. veljače

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

KSAVER ŠANDOR ĐALSKI: „JANKO BORISLAVIĆ“

Adaptacija i režija: Berislav Šveb; urednica: Nada Zoričić.

Premijerno emitirano u svibnju 1990.

“Janko Borislavić” je roman o filozofski nastrojenom osobenjaku iz redova plemstva koji traži smisao života.

Nerazumijevanje Jankovih postupaka izaziva pitanja – zbog čega je tako upropastio svoj život? Zašto je tražio nemoguće, kad su mu na dohvat ruke bile tolike mogućnosti da nađe mir i sreću?

 

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC ŽELJKO VUKMIRICA

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 18. 04. 2008.

Osebujna osobnost Željka Vukmirice nije se mogla ni htjela pomiriti s u nas uobičajenom ulogom glumca kao interpretatora, nego je već zarana imala potrebu skrenuti na mnogo trnovitije staze autorskog i slobodnjačkog izraza. Nakon sudjelovanja u legendarnim Pozdravima, Vukmirica se okreće punokrvnom autorskom kazališnom izrazu u kojem je ujedno pisac teksta, izvođač i redatelj. Ogroman uspjeh postiže monodramom Povijest moje gluposti u kojoj u stilu stand-up komedije progovara o vlastitom odrastanju i školovanju. Snažne ironijske oštrice i humora, ali i gorčine i tuge, predstava je doživjela više od 1000 izvedbi, a Vukmirica je povremeno igra i danas. Sljedeći veliki uspjeh ostvaruje također iznimno igranom neverbalnom monodramom Mr. Single gdje je ispričao dirljivu i duhovitu priču o krajnje usamljenom čovjeku koji zbog te velike usamljenosti počinje proizvoditi zvukove vlastitih pokreta, što postaje njegov unutrašnji, posve osoban jezik. Vukmirica se bavi i glazbom i video-artom, a na njegov je kazališni rad iznimno utjecao Mario Gonzales, čije učenje Vukmirica danas prenosi mladim generacijama u svom pedagoškom radu.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

DEJAN ŠORAK: „PAUK I PEPELJUGA“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Sreten Mokrović, Ksenija Pajić, Nedim Prohić.

Premijerno emitirano: 29. 05. 2006.

Zloglasni policajac iz bivšeg režima po nadimku Pauk, poslije demokratskih promjena radi kao privatni detektiv. Ubrzo dobiva klijenta koji naručuje istragu suprugine nevjere. Pauk u njemu prepoznaje svoju nekadašnju dugogodišnju žrtvu, ali žrtva ne prepoznaje mučitelja. Je li u pitanju nesporazum ili dobro smišljen osvetnički plan?

Drama Dejana Šorka «Pauk i pepeljuga» svoju je kazališnu praizvedbu doživjela 1997., a sam autor potpisuje njenu radijsku adaptaciju i režiju.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE - MILAN ŽEGARAC PEHARNIK

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Premijerno emitirano u lipnju 2013.

U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

 

UTORAK, 11. veljače

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

DAMIR ČUČIĆ: „TJESKOBA“

Ton majstor: Tomislav Šamec; snimateljica: Toni Bartolović, Zvonimir Poljak; urednik: Ljubo Pauzin.

U emisiji sudjeluju: Enisa Dedić, Lana Kuzmanić, Mima Žilić (defektologinja), djeca.

Premijerno emitirano: 08. 02. 2011.

"Tjeskoba" autora Damira Čučića nastala je uz istoimeni dokumentarni film koji je pratio sudbine nekoliko žena što su se našle na odsluženju zatvorske kazne. Njihov je položaj osobito složen i težak jer su – majke, a viđanje s djecom iznimno je otežano u situaciji u kojoj su se našle, a o svakodnevnom sudjelovanju u dječjim životima da i ne govorimo. Ova osjetljiva i dirljiva priča zabilježena je kao prvi zajednički projekt Hrvatske televizije i Hrvatskoga radija premda se obje organizacije nalaze pod istim krovom.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ZVONIMIR BAJSIĆ: „NE“

Redatelj: Ladislav Vindakijević; glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Krešimir Osman; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Zdenka Heršak, Drago Krča.

Premijerno emitirano: 04. 02. 1982.

Bajsićeva duodrama, „Ne“, šarmantan je gorko-slatki dramolet u kojem autor dovodi svojega junaka, penzionera Jožicu, pobunjenika protiv svijeta, u neobičnu situaciju. Naime, Jožica je spustio rolete svojega stana i već osamnaest mjeseci ne izlazi van. Razlog ovome povlačenju iz svijeta je sukob u noći s grupicom huligana koja ga je ponizila vukući za nos i bacivši na tlo. U mračni penzionerski stan dvojica prijatelja koja se brinu za Jožicu, „ubacuju“ jednu gospođu. Gospođa je penzionerka, ali saznajemo na polovici komada i – profesionalka. Što će se u mraku umirovljeničkog stana dogoditi, kako će gospođa Zdenka i gospodin Jožica završiti u ormaru, doznat ćemo u jednom od rijetkih Bajsićevih tekstova koje nije sam režirao. Režiju su on i Čedo Prica (urednik) povjerili kolegi, doajenu radijskog dramskog programa - Ladislavu Vindakijeviću.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE - FRANJO OSLAKOVIĆ - MEDIČAR I CVJEĆAR

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Premijerno emitirano u lipnju 2013.

U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

 

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

DAVOR GUSIĆ: „MIRIS ZLATA“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Dunja Sepčić, Mirta Zečević, Zlatko Ožbolt, Frano Mašković, Vinko Kraljević, Duško Modrinić, Biserka Fatur.

Premijerno emitirano: 01. 09. 2013.

Dvije će prijateljice, obične djevojke "iz susjedstva", nezaposlene i u potrazi za bilo kakvim prihodima, nadmudriti iskusnu skupinu kriminalaca i obogatiti se u krimiću suvremenoga splitskoga autora Davora Gusića "Miris zlata".

 

SRIJEDA, 12. veljače

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE - IZ PORODIČNOG ALBUMA GOSPOĐE VERE PRELČEC

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Premijerno emitirano u lipnju 2013.

U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

 

ČETVRTAK, 13. veljače

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

TOMISLAV ZAJEC: „SPAŠENI“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Bojan Navojec, Jelena Miholjević, Boris Svrtan, Živko Anočić, Sanja Milardović, Vid Balog, Tomislav Krstanović.

Premijerno emitirano: 22. 10. 2010.

Priznati i vrlo plodni prozni i dramski pisac mlađe generacije Tomislav Zajec dramom Spašeni, nakon Dorothy Gale i Astronauta, zaokružuje dramsku trilogiju kojom u formi kratkih rezova propituje otuđeni urbani svijet u kojem je zajednička karakteristika dramskih lica žudnja za ljubavlju. Drama Spašeni osvojila je drugu nagradu na natječaju Marin Držić za 2009. godinu, te praizvedena na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama. Sadržajno, Spašeni donose priču o ljudima koji se isprva susreću u trenutku prometne nesreće, a godinu dana nakon tog događaja bore se s posljedicama nesreće i vlastitim ponorima usamljenosti. Zajec i u ovoj drami na karakterističan način isprepliće realizam i nadrealnu poetičnost.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE