Search
Close this search box.

Zajedno

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Švedski film o hippy komuni iz 1975. slovenski redatelj Matjaž Latin na sceni HNK RIjeka pretvara u priču o zajedničkom životu Europejaca.
autorski tim funkcija
Karl Frederik Lukas Moodyssonautor predloška
Predrag Potočnjakoblikovatelj svjetla
Marijana Fumićautor adaptacije
Marijana Fumićdramaturg
Matjaž Latinredatelj
Matjaž Latinautor adaptacije
Sandra Čarapinainspicijent
Jolanda Pahoršaptač
Ljerka Hribarscenograf
Magdalena Lupi Alvirautor adaptacije
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf

Švedski autor i filmski redatelj Karl Frederik Lukas Moodysson proslavio se u domovini kao pjesnik, da bi potom zahvaljujući svom filmskom prvijencu Fucking Åmål postao i značajno ime u svjetkoj kinematografiji, te 2007. godine završio na 11 mjestu Guardianove liste najboljih redatelja.

Uspjeh njegova redateljskog debija nije ponovio Zajedno ili u izvorniku Tillsammans, snimljen 2000. godine smješten u istoimenu komunu kakve su u  Stockholmu bile svakodnevica 1975. godine. Neformalni je vođa komune dobroćudni Göran, koji će učiniti sve da izbjegne konflikt. Dinamika te male zajednice naglo se promijeni kad u komunu dođe živjeti Göranova sestra Elizabeth, sklonivši se tamo sa svoje dvoje djece, Anom i Stefanom, od nasilnog supruga Rolfa.

U komuni živi i samozvana lezbijaka Anna, i to sa bivšim suprugom Lasseom i njihovim sinom Tet, koji se sprijatelji sa Stefanom. Njih dvojica igraju igre poput "mučenje Pinochetove žrtve" zauzimajući naizmjenično ulogu Augusta Pinocheta. Eva se pak sprijatelji s usamljenim dječakom koji stanuje s druge strane ulice, a čija se naizgled nekonvencionalna obitellj, ispostavlja još disfunkcionalnijom od komune koju nikako ne odobravaju.

Elisabethin suprug Rolf pokušava se dovesti u red, no tome prethodi opijanje i hapšenje, zbog čega djecu ostavi u nekom kineskom restoranu.

Dodaten probleme proizvodi Klas, beznadežno zaljubljen u Lasse, kao i odnos Görana i njegove sebične i nezrele djevojke koja želi sve prednosti otvorenog odnosa, ali ne i obaveze koje iz toga proizlaze...

Taj i takav predložak u HNK Rijeka odlučili su pretvoriti u predstavu,a izvorni scenarij adaptirali su Magdalena Lupi Alvir, dramaturginja predstave Marijana Fumić te redatelj Matjaž Latin.

Službena najava kaže kako predstava "na vrlo duhovit način problematizira jednu od najaktualnijih tema koja se upravo događa u životu svakog prosječnog Europejca, a to je pokušaj zajedničkog življenja. Koliko smo unutar jedne imaginarne zajednice spremni živjeti „zajedno“? Možemo li uopće prihvatiti bilo koju vrstu različitosti pojedinca, od svjetonazorskih do seksualnih? Što to znači organizirati neki novi, drugačiji, bolji život?"

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE