Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Mogu li se ujediniti hrvatski glumci?

Mogu li se ujediniti hrvatski glumci?

Novo vodstvo Sindikata hrvatskih glumaca najavilo je radikalan zaokret u politici te organizacije, no hoće li do njega doista i doći u praksi?
Share on facebook
Share on twitter

Sindikat hrvatskih glumaca u proteklih je dvadesetak godina odbio svu silu incijativa koje su u rad sindikata željele uključiti i glumce koji imaju status samostalnih umjetnika ili pak nemaju stausa, ostajući cijelo to vrijeme zapravo Sindikat stalno zaposlenih hrvatskih glumaca.

No, Sindikat je nedavno odabrao novo vodstvo, na čelu sa Žarkom Savićem, koji je pak najavio radikalnu promjenu dosadašnje prakse.

"Ideja je novog vodstva Sindikata okupljati sve koji se bave glumom, uključujući samostalne umjetnike, nezaposlene glumce, studente glume koji se već pojavljuju u hrvatskom glumištu te umirovljene glumce. Svrha je ujedinjavanja zajednička borba za prava glumaca i otpor tendencijama koje, kako smatraju, vode pogoršavanju njihova položaja, a sadržani su u novom Zakonu o kazalištu.", kaže Savić koji je zbog toga početkom tjedna organizirao u Zagrebu i prvi sveopći sabor glumaca na kojemu je predstavio novu inicijativu sindikalnog strukovnog povezivanja svih hrvatskih glumaca.

O dosadašnjim aktivnostima Sindikata u tome smjeru, od kad je u ožujku odabrano novo vodstvo, govorio je Ivan Đuričić, koji je kazao kako je dosad napravljen aneks pravilnika o radu SHG-a kojim je omogućeno učlanjivanje svih glumaca, a u tijeku je i izrada novoga pravilnika koji bi trebao biti gotov do kraja mjeseca, nakon čega ide na središnji odbor.

Plan rada i zamisli djelovanja u praksi iznio je Željko Königsknecht, istaknuvši  kako će sindikat osiguravati pravnu pomoć svim glumcima, a djelovat će i u smjeru uređivanja radnog vremena i općih uvjeta rada gostujućih glumaca. 'Krajnji je cilj imati sindikat kakav imaju Njemačka ili Danska, gdje sindikat rješava sve nedoumice', kazao je.

Zakon za koji se SHG zalaže je onaj koji bi štitio prava glumaca, i to ne samo prava na normalne uvjete rada, već i prava u smislu autorskih i srodnih prava, prava na reproduciranje i repriziranje. Veća razina zaštite mogla bi se postići kada bi se sindikat prometnuo u strukovni sindikat, prvi takav u nas, koji bi djelovao kao ovlašteno reprezantativno tijelo i posrednik između glumaca i poslodavaca. Sindikat bi tada pregovarao i određivao opće uvjete i početnu cijenu rada, što bi onda svi morali poštovati - i poslodavci i glumci.

Hoće li ova incijativa zaživjeti, saznat ćemo - uskoro.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE