Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Improspekcije 2013.

Improspekcije 2013.

Sedmo izdanje festivala improvizacije Improspekcije2013, održat će se od 14. do 16. studenog u Teatru&TD. U 3 dana festivala održat će se 3 predstave, 2 performansa, 4 prezentacije te izložba, a ulaz na sve programe je slobodan.
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnji će se festival baviti temama koje otvaraju sljedeća pitanja: koje mjesto improvizacija zauzima u specifičnom umjetničkom konktekstu koji nas okružuje; na koje sve načine ona postoji ili je pak stavljena pod kritičku lupu u radu naših kolega; koji su joj okviri i kako se oni mijenjaju u kontekstu  suvremene izvedbene umjetnosti te novih intermedijalnih praksi; što je i dalje  relevantno koristiti, afirmirati ili problematizirati unutar pojma i prakse improvizacije?

Program festivala donosi predstave:  Događanje Maleš, Maleš, Vilima Matule u produkciji Teatra 2000, Walk this way, Pravdana Devlahovića u produkciji BADco. i Pokret Mislim Okret , Sonje Pregrad, Zrinke Šimičić Mihanović i Zrinke Užbinec u produkciji Improspekcija; performanse: Što ima za večeru? Ane Horvat i Radio, Hrvoslave Brkušić; izložbu TASK, studenata Akademije likovnih umjetnosti, Odsjeka za animirani film i nove medije; prezentacije projekata: Blind date, SPA i Koreografske strukture, dizajnerice i plesačice Dore Đurkesac te prezentaciju prve publikacije Improspekcije2013 koja donosi razmišljanja nekih od trenutno najaktivnijih predstavnika hrvatske suvremeno-plesne, kazališne, glazbene i likovne improvizacijske scene, vezana uz njihov autorski i izvođački rad, kao i uz teme relevantne za improvizaciju danas.

Improspekcije su inicijativa koja postoji od 2007. s ciljem afirmiranja improvizacije u okviru hrvatske kulturne scene. Počevši kao mjesto susreta različitih izvođačkih praksi, kroz interakciju i intermedijalnost, okupljale su međunarodne improvizatore u otvorenim improviziranim izvedbama, često u javnom gradskom prostoru, obraćajući se širokom spektru gledatelja, uključujući i slučajne prolaznike. Osim spomenutih, aktivnosti Improspekcija obuhvaćale su i niz drugih izvedbenih formata, mentorskih i radioničkih programa, kao i produkciju radova koji se u svojoj osnovi bave improvizacijom.

četvrtak, 14. 11

 

Izložba TASK

foaje  &TD-a / 18 sati

Izlažu: Vanja Babić, Vida Guzmić, Ivana Pipal, Stella Leboš, Nives Sertić, Luana Lojić, Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Ana Vuzdarić.

TASK je interaktivni projekt/publikacija/predložak za izradu plesne predstave. Osam studenata MA i diplomanata smjera Novi Mediji, Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu odgovara na 9. po redu TASK, stvarajući radove u medijima instalacije, videa, zvuka i performansa.

Projekt je realiziran u suradnji s Plesni Centrom TALA.

 

Predstava / Pokret Mislim Okret

Polukružna dvorana &TD-a / 19 sati

autorice i izvođačice: Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec

2. izvedbena postaja rada u nastajanju u produkciji Improspekcija

"Zanima nas ono što je naizgled u pozadini plesa, i voljno i intuitivno, ono što uvjetuje donošenje individualnih plesačkih i koreografskih odluka. Pokušavamo artikulirati misli; izgovoriti ih i istovremeno osvijestiti na koji način one motiviraju, zaustavljaju i mijenjaju tijek kretanja. Zamišljamo ovu izvedbu kao prostor ispunjen pokretom, tijelima i mislima koji se, kroz određeno trajanje, neprestano međusobno dovode u stanje nestabilnosti koja rađa nešto novo – opet na razini pokreta i na razini misli. Ova uvjetovanost postoji, kako između izvođačica međusobno, tako i između izvođačica i publike."

 

Performans / Što ima za večeru?

Kafić &TD-a / 20 sati

autorica: Ana Horvat

„U sklopu ovog performansa - kuham posjetiteljima.

Kuhanje i ova večer alegorija je umjetnosti, umjetnika i njegovog procesa, ali i gledateljevog udjela u njemu. Gledatelji donose namirnice koje ću koristiti za kuhanje večere za njih.

Hoće li će ono što ću skuhati biti jestivo, ili čak ukusno, ovisi o sreći da ljudi, koji dolaze, donesu skladne i raznolike namirnice...Ovisi i o tome hoću li ja biti u stanju povezati neplanirane namirnice u nešto ukusno. 

Pravila igre :

Posjetitelji donose namirnice. SVATKO SAMO JEDNU  - to može biti  povrće, voće, meso, riba, konzerve povrća, tjestenina, jaje itd. Mole se posjetitelji da ne donose namirnice kojima treba dugo vrijeme kuhanja.

Ana Horvat diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, kiparstvo. Radi skulpture od raznih materijala, pretežno od tkanine, interaktivne izložbe, a bavila se, u manjoj mjeri, i fotografijom i videom. U poslijednje vrijeme bavi se animacijom te scenskim oblikovanjem za dječje kazališne predstave.

Performans je premijerno izveden u okviru haustor-galerije Liberspace, autorskog projekta Tonke Maleković u suradnji s plesnim centrom Liberdance.

 

Performans / Radio

Polukružna dvorana &TD-a / 21 sat

autorica: Hrvoslava Brkušić

Polazište rada je istraživanje dijaloga radijskih frekvencijskih polja. Koristim više radio prijemnika koje postavljam u određenu koleraciju jedan naspram drugog kako bi međusobno utjecali jedan na drugog i u polju određene frekvencije interferirali. Smetnje u istom kanalu. Ometanjem brišem ono što bi oni trebali emitirati, sve jezike koji se govore u tom vremenu, na toj frekvenciji. Razmišljam u terminu akustične ekologije, reciklaže onoga što imam, kako interpretirati zvukove koji izlaze i kojima smo zahvaćeni u tom trenutku prirodno i prenamijeniti ih u nekom artificijelnom smislu. Začuđuje me kako jedan radio utječe na drugi.

Hrvoslava Brkušić magistrirala je filmsku montažu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te trenutno priprema diplomski rad na Odsjeku za nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički se izražava u različitim medijima – film i video, zvučne instalacije i live nastupi.

 

 

Petak, 15.11.

 

Izložba/ TASK

foaje &TD-a / 18 sati

 

Predstava / Događanje Maleš, Maleš

Polukružna dvorana &TD-a / 20 sati

poezija: Branko Maleš

igraju:   Vilim Matula, Davorka Horvat, Irma Omerzo, Damir Bartol Indoš, Stanko Kovačić, Srđan Sacher, Ivan Marušić Klif, Igor Pavlica

produkcija: Teatar 2000.

Događanje Maleš, Maleš zajednička je strategija osmero umjetnika koji, svatko iz svoje vještine i virtuoznosti, nastoje stvoriti okolnosti u kojima se nešto može “dogoditi”. Dogoditi u pozitivnom smislu, dogoditi u smislu neposrednog, spontanog izražavanja nesvjesnog sadržaja, koji proizvodi nešto novo. Događaj je vrlo popularan pojam u teoriji poslijednjih godina. Branko Maleš je pjesnik čvrsto utemeljen u teoriji, što ga ne ometa da intuicijom na “sceni označitelja” proizvodi desakralizirane, politički potentne, a često humoristične uvide o čovjeku stiješnjenom između jezika i seksualnog nagona.

 

Razgovor i prezentacija

Polukružna dvorana &TD-a / 21 sat

Razgovor s izvođačima predstave, autorima izložbe i publikom na temu uloge i značenja improvizacije kao izvođačke, ali i šire umjetničke prakse danas

prezentacija publikacije Improspekcije2013

 

Subota, 16. 11.

 

Prezentacija / Blind date

foaje  &TD-a /18 sati

Prezentacija projekta Blind date u suradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti (Odsjeka za animirani film i nove medije), Akademije dramske umjetnosti (Odsjeka za dramaturgiju) i plesačima suvremenog plesa. Riječ je o tragovima/dokumentima blind date susreta dvoje umjetnika različitih izričaja s ciljem propitivanja vlastitih umjetničkih htijenja i interesa kroz vizuru drugoga i drugačijeg medija.

 

Prezentacija / SPA

Kafić &TD-a / 19 sati

 

Prezentacija / Koreografske strukture Dore Đurkesac

Kafić &TD-a / 19. 30 sati

Koreografske strukture u javnom prostoru čine platformu za istraživanje odnosa pokreta, tijela i prostora. Jednostavnim eksperimentima i improviziranim intervencijama ispituju navike na izgrađenu okolinu, uobičajene obrasce kretanja te istovremeno kreativni potencijal prostora kao inicijatora pokreta. Strukture povezuju koreografske metode s metodama dizajna i postaju medijem koji organizira kretanje, usmjerava pažnju, razvija propriocepciju ili potiče interakciju. Na taj način izbjegava se uniformirano oblikovanje javnih površina, a koreografija i iskustvo pokreta postaju sve prisutniji dio svakodnevne okoline.

Dora Đurkesac završila je Školu suvremenog plesa Ane Maletić i diplomirala industrijski dizajn na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu. Trenutno studira Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Njezin rad uključuje interdisciplinarne pristupe i povezivanje praksi dizajna, suvremenog plesa i novih medija.

 

Predstava / Walk this way

Polukružna dvorana &TD / 20 sati

koreografija i izvedba: Pravdan Devlahović

suradnici: Nikolina Pristaš, Goran Sergej Pristaš, Ivana Sajko

kostim: Željko Drmić, Pravdan Devlahović

glazba: Hrvoje Nikšić, Sven Pavlović

dizajn svjetla: Miljenko Bengez

produkcija: BADco

Koreografijom  istražujem mogućnosti kretanja tijela u prostoru koraka, konkretnom prostoru koji odgovara mojem raskoraku. To prostorno ograničenje kretanja (jer tijelo je ono koje određuje moguću duljinu raskoraka) translatirao sam na domete trupa, ruku i glave tako da se i oni, uvjetno rečeno, kreću u prostoru raskoraka. Ishodište za mišljenje koreografije mi je bila pokretna traka koja nudi mogućnost kretanja bez putovanja kroz prostor, odnosno kretanje nad jednom točkom. Rad na pokretnoj traci podrazumijeva stalnu zauzetost nogu motorikom hodanja (ukoliko želite ostati na traci ili ne pasti) pa mi je bilo zanimljivo istraživati mogućnosti kretanja ostatka tijela u tim odnosima. U predstavi se bavim time da motoriku kretanja jednog dijela tijela pokušam nametnuti nekom drugom dijelu tijela, pri čemu se više bavim posljedicama tih uvjetovanosti nego hodom kao pokretom (načinima, manirama hodanja).

Mogu zamisliti da bi u običnoj pješačkoj situaciji na ulici moje tijelo djelovalo kao traka za hodanje.

 

Razgovor

Polukružna &TD/ 21 sat

razgovor s umjetnicima i publikom - zaključak, otvaranje novih perspektiva

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE