Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 15. međunarodni festival Improspekcije

15. međunarodni festival Improspekcije

15. izdanje ovog međunarodnog festivala predstavlja svjetski renominirane umjetnice improvizacije, poput Sare Shelton Mann i Kirstie Simson, kao i recentne radove lokalnih umjetnica/ka, te pokušava odgovoriti na pitanje 'Kako i zašto stvaramo ovdje i sada?'
Share on facebook
Share on twitter

Organizatorice i umjetničke voditeljice festivala, Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić ističku kako je programacija festivala Improspekcije2021 vođena je promišljanjem aktualnih potreba i stanja kako umjetničke scene, tako i društva.

"U vremenu u kojem živimo, improvizacija dobiva novo značenje te nas iskustvo i vještine stečene kroz višegodišnju praksu improvizacije podržavaju i uče kako opstati u izvedbi, ali i izvan nje.", stoji u najavi.

Kroz izvedbe, radionice, diskurzivne i eksperimentalne formate program Improspekcija propituje različite tjelesne, socijalne i političke aspekte improvizacije u najširem smislu, predstavlja rad međunarodno renomiranih umjetnica  Sare Shelton Mann/ Abby Crain (radionica ‘Alkemija pokreta’ i izvedba ‘Druga strana’), te Kirstie Simson (radionica ‘Improvizacija kao životna praksa’ i izvedba ‘AIRE, solo za naše majke’), nastavlja stare i otvara prostor za nove suradnje, lokalno kao i s međunarodnim partnerima, te podržava rad lokalnih umjetnika s posebnim fokusom na utjecaj pandemije na umjetnički rad i produkciju.

Bit će prikazani radovi: ‘Nevidljivi (ples)Irme Omerzo, ‘Svijet od poljubaca, ne kamenjaAntonije Dorbić, Lane Šprajcer, Marte Krešić i Danijele Vukadinović, ‘U slobodnom prijevodu’ plesne skupine Magija i Sanje Josipović, te radovi mladih umjetnica koje su netom završile studij plesa pri ADU.

U suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti kroz projekt ‘Kuriranje u kontekstu’, program predstavlja iskustveno predavanje u dva dijela Varinie Canto Vile: ‘Trebamo/Mogli bismo/Možemo: Pokret u okviru odnosa zakona i života’. U suradnji s Movement Research iz New Yorka, kroz program Global Practice Sharing, nastavlja se OPEN Exchange- interdisciplinarni i interkulturalni dijalog između umjetnika iz SAD-a, Irana i Hrvatske.

Program:
Improspekcije2021 - 1. dio

 1. - 24. srpnja 2021., Svetvinčenat
  Sara Shelton Mann / Abby Crain: 'Alkemija pokreta'
  radionica
 2. srpnja 2021., 21.00 sat, Svetvinčenat
  Sara Shelton Mann / Abby Crain: 'Druga strana: Noć sanjarenja'
  predstava
  koreografkinja: Sara Shelton Mann
  izvođačica: Abby Crain
  skladatelj vokalnog zvučnog zapisa: Frederic Blinbiao
  produkcija: Mixed Bag Productions

Od romantičnosti romana do hyperpop zazivanja suza, Abby Crain i Sara Shelton Mann dijele palimpseste pokreta nadahnute njihovom dvadesetogodišnjom suradnjom. Ovaj dugi koreografski proces ne može se ponoviti. Pohranjene studije karaktera, partiture pokreta i narativne pjesme stvaraju proces i poeziju. Zakoračite s nama u srce, uronite ruke u lapor i uđite u maštariju.

Improspekcije2021 - 2. dio

 1. - 26. rujna 2021., ADU Zagreb i Ljetna pozornica Tuškanac
  Kirstie Simson: 'Improvizacija kao životna praksa'
  radionica
 2. rujna 2021., 19.00 sati, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
  Kirstie Simson: 'AIRE, solo za naše majke'
  predstava

'Ovaj solo izvorno je nastao kao posveta mojoj majci, preminuloj prije osam godina.
Zamišljala sam njezin oslobođeni duh kako otpušten leti s crvenim lunjama, veličanstvenim pticama koje obitavaju u njenoj domovini Walesu.
Majka me poticala da tražim slobodu u životu.
Ovaj solo moj je izraz zahvalnosti svim ženama koje su se borile za ženska prava, kao i želje da sve žene budu slobodne.
Naknadno sam otkrila da sam od majke naslijedila genetsku predispoziciju prenošenu generacijama. U ovom solu istražujem mogućnosti kako vlastitim životom iskazati poštovanje nasljeđu koje nas je stvorilo, sa zahvalnošću za prilike koje imamo, a koje su prijašnjim generacijama bile uskraćene.
Sa slobodom dolazi odgovornost.'

 1. rujna 2021., 17.00 sati, Trg kralja P. Krešimira IV i okolne ulice
  Irma Omerzo: 'Nevidljivi (ples)'
  predstava in situ
  autorica projekta i koreografkinja: Irma Omerzo
  izvođačice i autorice pokreta: Viktoria Bubalo, Anđela Bugarija, Ema Crnić, Lara Frgačić, Una Furač Štalcar i Ariana Prpić
  kompozitor i muzičar: Stanko Kovačić
  dramaturginja: Jasna Jasna Žmak
  kostimografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin
  suradnica za balet: Andreja Jeličić
  fotograf i snimatelj: Jasenko Rasol
  produkcija: MARMOT

Novi autorski projekt Irme Omerzo izvire iz specifičnih okolnosti umjetničke proizvodnje u vrijeme svjetske pandemije koja je radikalno reducirala različite mogućnosti zajednišva. Izmještajući izvedbu u javni prostor dva zagrebačka kvarta, Omerzo u novom projektu postavlja pomalo utopističko pitanje koliko 'malo' odnosno koliko 'puno' je potrebno da suvremeni ples postane vidljiv u javnom prostoru, da se iz svakodnevne situacije dogodi izvedba, da netko tko nije dio uobičajene plesne publike najednom to postane.
Istovremeno, ovaj je projekt nastavak autoričinog preispitivanja uvjeta rada na plesnoj sceni u domaćem kontekstu i izvan pandemijskog vremena, s obzirom na to da su pitanje nevidljivosti plesa i nedostatka prostora za rad konstante koje neminovno prate kulturni rad na domaćoj nezavisnoj sceni. U tom je smislu 'izlazak na ulicu' u ovom projektu dvostruko motiviran. Koreografski se materijal pritom odmiče od svakodnevnog pokreta i zahvaća u različite vrste kodiranih tjelesnih praksi, istražujući komunikacijske kapacitete naših tijela u javnom prostoru. Izvođačice tako grade zajedničku mrežu u kojoj se izmjenjuju različiti modusi tjelesne signalizacije i komunikacije, povremeno se poigravajući i s baletnim vokabularom, kao najkodificiranijim dijelom plesnog registra. S druge strane, koreografski se ispituju i modusi urbane nevidljivosti kroz deriviranje pokreta iz različitih (polu)ilegalnih praksi. Kombiniranjem ovih raznorodnih vrsta materijala stvara se koreografija koja ulazi u dijalog s različitim gradskim toposima privremeno pretvarajući prostor ulice u prostor izvedbe, stvarajući načine da ples postoji, ali da od strane gledatelja može biti i 'slučajno' otkriven. 'Nevidljivi (ples)' svoju publiku tako poziva da ga prati i otkriva, krećući se zajedno s pulsiranjem kvarta.

Improspekcije2021 - 3. dio

26.-28. studenog 2021., Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Umjetničke voditeljice: Sonja Pregrad i Zrinka Šimičić
Producentica: Tea Kantoci
Grafičko oblikovanje: Dora Đurkesac
Voditelj tehnike: Branko Puceković
Produkcija: Multimedijalna koliba
Partneri: Akademija dramske umjetnosti Zagreb, Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, Movement Research, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Improspekcije2021 podržali su: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Movement Research kroz GPS/Global Practice Sharing program koji financira Trust for Mutual Understanding.
Improspekcije2021 dio su programa Antisezona 21.

 

Zbog smanjenog broja mjesta, ulaznice za događanja u MSU potrebno je  rezervirati unaprijed na recepcija@msu.hr ili kupiti na blagajni muzeja svakoga dana od 11 do 19 h.

Cijena ulaznice za sva događanja je 40 kuna.

www.improspekcije.com

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI