Cyrano

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Elokventni mačevalac povećeg nosa glavni je lik prve premijere novog kazališta Ivice Kunčevića.
autorski tim funkcija
Emilija Šušković Jakopac asistent kostimografa
Filip Riđičkiasistent redatelja
Ivica Prlenderscenograf
Ivica Prlenderscenograf
Milan Dimovićprevoditelj
Zdenko Trandleroblikovatelj svjetla
Ana Tomićproducent
Neven Frangešskladatelj
Ivica Kunčevićautor adaptacije
Ivica Kunčevićredatelj
Danica Dedijerkostimograf
izvođači uloge
Edmond Eugène Joseph Alexis Rostand
Filip RiđičkiLe Bret / Fratar
Goran GrgićCyrano
Hrvoje KlobučarChristian
Nataša DangubićRoksana / Djevojka
Žarko SavićDe Guiche

Pravi Cyrano de Bergerac u stvarnosti je imao malo toga zajedničkog s junakom Rostandove drame. Radio je u Parizu, a školovao ga je neki svećenik u selu Bergeracu. Poslije je upućen na College de Beauvais. Stekavši slavu kao sudionik u dvobojima i boem, stupio je u vojsku u dobi od dvadeset godina. Međutim, bio je individualist i teško se prilagođavao disciplini. Protivio se ratu i smrtnoj kazni.

Njegov čovjekoljubiv način razmišljanja naišao je na priznanje suvremenika i kasnijih naraštaja. Cyrano je dvaput teško ranjen – prvo u borbi protiv nekoga gaskonjskog stražara, a zatim prigodom opsade Arasa 1640. Od tog udarca mačem nikad se nije posve oporavio. Slijedeće se godine odrekao svoje vojničke karijere i počeo studirati kod filozofa i matematičara Pierrea Gassendija. Pod utjecajem Gassendijevih teorija i razvratničke filozofije, napisao je pripovjetke zamišljenih putovanja na Mjesec i Sunce te izvrgnuo satiri stajališta prema kojima su Zemlja i čovječanstvo središte svega stvorenoga. Cyrano de Bergerac umro je u Parizu 28. srpnja 1655. Uzrok smrti bio je banalan: pala mu je daska na glavu.

Danas je pak Cyrano daleko poznatiji kao lik iz drame Edmonda Rostanda, a čija je priča slijedeća:

Cyrano je vrsni pjesnik i mačevalac, zaljubljen u svoju rođakinju Roxane. Iskompleksiran zbog svojeg enormnog nosa, Cyrano joj se ne usuđuje priznati svoju ljubav. Roxane mu povjerava da je zaljubljena u Christiana de Neuvellettea, mladog vojnika s kojim nikad nije progovorila ni riječ. Cyrano joj odlučuje pomoći iako je zaljubljen u nju. Sprijatelji se s Christianom i shvati da je i on zaljubljen u Roxane. Cyrano želi da ona bude sretna pa pomaže Christianu kojem elokvencija nije jedna od jačih strana i umjesto njega piše ljubavna pisma koja potpuno očaraju Roxane.

No Cyrano i Christian nisu jedini Roxaneini obožavatelji; u nju je zaljubljen i grof De Guiche i želi je prisiliti da se uda za njega. Ali Cyrano ga preduhitri i omogući Roxane da se uda za Christiana. Kad De Guiche to sazna, pošalje Christiana u rat. Roxane ga posjeti u vojnom kampu i kaže mu da se u njega zaljubila zbog njegovih pisama. Christian joj želi priznati tko je pravi autor pisama, no umire za vrijeme bitke. Roxane nakon njegove smrti ode u samostan u kojem ju Cyrano redovito posjećuje.

S obzirom na to da je svojim satiričnim tekstovim izvrnuo ruglu mnoge uglednike, stvorio si je cijeli niz neprijatelja koji mu žele smrt. Jednom upadne u zamku, pregazi ga kočija i on, smrtno ranjen, odlazi vidjeti Roxane posljednji put. Citira joj jedno od pisama koje joj je navodno pisao Christian. Nakon što Roxane shvati da ju je Cyrano cijelo vrijeme obožavao, on umire...

Rostandov tekst na domaćim je scenama posljednji put premijerno postavljen 2005. u produkciji HNK Osijek, a baš njegovom adaptacijom rad započinje novo domaće kazalište - Teatar Manje je više Ivice Kunčevića koji je ujedno i redatelj predstave.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE