Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Frljić u Düsseldorfu

Izvoz: Frljić u Düsseldorfu

Slučajno ili ne, premijera novog Frljićeva projekta zbit će se na isti dan kad i ona njegove nesuđene druge produkcije u zagrebačkoj Gavelli.
Share on facebook
Share on twitter

Black Box Schule: They Expect You to Pick a Career naziv je nove predstave Olivera Frljića koja će premijerno biti izvedena u četvrtak, 19. rujna u Düsseldorfu.

Predstava nastaje u suradnji Düsseldorfer Schauspielhaus sa festivalima MESS i BITEF, te Zagrebačkim kazalištem mladih, a bavi se institucijom škole i dominantnim obrazovnim sustavom.

Službena najava kaže kako preispitujući različite forme prenošenja znanja u suvremenom društvu, Frljić na duhovit i zabavan način razotkriva represivne mehanizme u školskom sistemu, pokušajima njegove reforme i stvaranju alternativnog, utopijskog modela škole.

Predstava je namijenjena prvenstveno mladoj publici koju kroz aktivno sudjelovanje u scenskim zbivanjima želi potaknuti na razmišljanje o položaju koji zauzimaju u postojećem poretku, te o spremnosti da ga mijenjaju ili mu se prilagode.

Frljić osim režije i autorstva teksta potpisuje i scenografiju i kostime, a dramaturginje su Marija Karaklajić (navedena i kao ko-autorica), te Barbara Kantel, a igraju članovi ansambla dizeldorfskog kazališta Gabriel von Berlepsch, Edgar Eckert, Urs Peter Halter, Bettina Kerl i mlada beogradska glumica Kruna Savić.

Upravo ovaj Frljićev projekt svojevremeno je kao pravi razlog otkazivanja suradnje zagrebačkoj Gavelli, u svom otvorenom pismu spomenuo i član ansambla te kuće, Siniša Ružić:

Pobjegao si i naštetio nama, umjetnicima, a i publici. Mi te ne cenzuriramo. Nama je od uprave kazališta rečeno da si Ti ionako dogovorio premijeru 20.9.2013. u Dusseldorfu, dakle u vrijeme kad si trebao imati premijeru u Gavelli,i da zbog toga ionako ne možeš i ne želiš raditi u Gavelli. Kako to da u isto vrijeme kad si u Gavelli trebao spremati projekte “Aleksandra Zec” i “Zločin i kazna”, kako to da u isto vrijeme radiš drugdje?

Frljić je Ružićeve navode tada opovrgnuo riječima:

Da ne bi bilo zabune i daljnjih objeda, na zadnjem sastanku koji sam imao s upravom Gavelle usklađeni su termini rada na predstavi 'Zločin i kazna' i projekta koji trebam realizirati u dizeldorfskom Schauspielhausu. 

Predstava 'Aleksandra Zec' trebala se početi raditi nakon ova dva projekta, koncem rujna, i imati premijeru u drugoj polovici studenog. Dakle, tek tu nikakvi termini nisu mogli biti razlog mog odustajanja. 

Na koncu cijele priče, predstava o Aleksandri Zec je otkazana, dok je režiju Zločina i kazne preuzeo Zlatko Sviben, a premijerno će je u Gavelli predstaviti na isti dan kad i Frljić svoju u Düsseldorfu.

Je li po srijedi tek slučajnost ili je inozemni angažman bio stvarni razlog Frljićeva otkazivanja suradnje Gavelli - procijenite sami.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE