Naslovnica > PREDSTAVE > Shakespeare u Kremlju

Shakespeare u Kremlju

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Pojedinac u represivnom sistemu tema je kojom se Ivo Štivičić bavi cijelog života, pa tako i u najnovijem tekstu što ga je napisao za Teatar Ulysses.
autorski tim funkcija
Igor Crnkovićdizajner videa
Srđan Stojnovićinspicijent
Srđan Stojnovićšaptač
Elizabeta Fabriproducent
Ivo Štivičićautor teksta
Marija Bingulamajstor šminke i frizure
Nigel Osborneskladatelj
Nigel Osborneoblikovatelj zvuka
Staša Zurovackoreograf
Lenka Udovičkiredatelj
Tena Štivičićdramaturg
Davor Roccoskladatelj
Davor Roccooblikovatelj zvuka
Andrej Hajdinjakoblikovatelj svjetla
Bjanka Adžić Ursulovscenograf
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf

Jedina Ulyssesova premijeru u sezoni 2012/2013 jest Shakespeare u Kremlju iz pera Ive Štivičića, a čiju je praizvedbu Ulysses najavljivao i prije par godina kao logičan nastavak uspješne suradnje ostavrene s istim autorom na njegovu kazališnom prvijencu Pijana noć 1918.

Kako kaže službena najava, drama se zbiva u posljednjim danima Staljinove vladavine, u kojima Gazda, kako ga zovu bliski, i njegovoj desnoj ruci Lavrentiju Beriji odani suradnici, počinje pokazivati nikad dotad  primjetne znakove savjesti te se povjerava sasvim nenadanoj osobi, glumcu, šekspirijancu, Timofeju Smejoniču Jegorovu. Ovaj tako od gotovo anonimnog glumca s logoraškom sudbinom u jednom neočekivanom trenutku postaje ključni igrač povijesti. Na njegovim je leđima šekspirijanska dilema – govoriti ili šutjeti. Objaviti Gazdinu posljednju volju, izgovoriti istinu, za jednoga malog glumca s malom običnom ljudskom sudbinom znači riskirati život ili ga sačuvati, možda čak i znatno poboljšati...

Premijera nastaje u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad te u režiji Lenke Udovički.

Odgovori