Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Najkontroverzniji ‘Prsten’ Wagnerove godine

Najkontroverzniji ‘Prsten’ Wagnerove godine

Sutra će u Bayreuthu premijerno biti izveden prvi dio Wagnerova 'Prstena' u režiji Franka Castorfa, a sudeći po fotografijama i izvještajima insidera s pokusa, bit će to jedna od najkontroverznijih produkcija godine! [FOTO]
Share on facebook
Share on twitter

Nova sezona u Bayreuthu bit će, kako smo vam već pisali, otvorena izvedbom opere  Der fliegende Holländer, hvaljenom lanjskom premijerom u režiji Jana Philippa Glogera, a u kojoj će kao Erik nastupiti i Tomislav Mužek.

No, stvarno vatreno krštenje sezone zbit će se sutra, kad će u Wagnerovu teatru premijerno biti izvedeno Rajnino zlato, prvi dio nove ovogodišnje produkcije Prstena, a u režiji enfant terriblea i ravnatelja berlinske Volksbühne - Franka Castorfa.

Čovjek sklon radikalnim rješenjima i poznat po svom angažiranom, političkom pristupu teatru, bio je posljednji izbor sestara Wagner za režiju produkcija koje bi trebale biti kruna slavljeničke godine, budući su isti posao već odbili Wim Wenders, Tom Tykwer i Michael Haneke, a u prilog mu nije išla ni činjenica kako se osim jednom vrlo slobodnom adaptacijom Majstora pjevača u Volksbühne, dosad nije bavio operom.

Bayreuth - naravno - ima određene osigurače - pa su tako Castorfu zabranjeni njegovi omiljeni postupci interpoliranja aktualnih tekstova u zadani predložak, kao i bilo kakvo kraćenje partiture, no, ako je suditi po prvim fotografijama i izvješćima s pokusa koji su bili strogo zatvoreni za predstavnike medija - zabrane nisu ni malo otupile Castorfovu političku oštricu.

Dapače, sam je već u više navrata najavljivao kako će se u njegovoj interpretaciji Prsten baviti naftom kao zlatom današnjice, a taj je koncept dodatno radikalizirao u konačnici, pa se tako prvi dio teatralogije zbiva u Teksasu (Das Rheingold), drugi u Bakuu (Die Walküre), treći u Istočnoj Njemačkoj (Siegfried), a zaključni na Wall Streetu (Götterdämmerung).

Očevidci generalnih pokusa za Rajnino zlato, prepričavaju online kako predstava počinje: u jeftinoj birtiji Golden Motela na kultnoj Route 66, uz koju je još i Texaco pumpna stanica... Šank je dekoriran posterima iz filmova B-produkcije koji u naslovu imaju 'zlato', a tu su i obvezatni jukebox i fliper... Rajnine kćeri izležavaju se pored motelskog bazena, peru rublje i roštiljaju, Alberich se kupa u slip kupaćim gaćicama i kaubojskim čizmama, žvačući Bratwurst bogato začinjen senfom... Veliki dio predstave istovremeno se snima i projecira na velikom video-monitoru... Bogovi se, pak valjaju po krevetima motelskih soba, Wotan je nalik nekom gangsteru ili svodniku, a Fricka i Freia, nalik su današnjim starletama...

Na što će sličiti preostala tri nastavka daju naslutiti fotografije impresivne scenografije Aleksandra Denića (Adio kauboju), pa se tako Götterdämmerung zbiva na parafrazi Mount Rushmore, čije su izvorne skulpture američkih predsjednika zamijenjene onima -Lenjina, Marxa, Staljina i Mao Ce-tunga.

Na prve reakcije iz Bayreutha morat ćemo pričekati još nekoliko dana, a u međuvremenu, evo rečenih fotografija:

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI