Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Gledajte s nama: ‘Tristan i Izolda’ s ovogodišnjeg Bayreuth festivala

Gledajte s nama: ‘Tristan i Izolda’ s ovogodišnjeg Bayreuth festivala

Predstavu premijerno izvedenu 25.srpnja ove godine, režirala je sama Katharina Wagner, a pod ravnanjem Christiana Thielemanna naslovne su uloge pjevali Stephen Gould i Evelyn Herlitzius. [VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Otvorenje ovogodišnjeg festivala u Bayreuthu neočekivano se našlo u vijestima medija diljem svijeta, no ne zbog naglo probuđenog interesa svekolike javnosti za ovo vagnerijansko 'svetište', već zbog činjenice da je u pauzi premijene izvedbe Tristana i Izolde njemačka kancelarka Merkel završila na - podu.

I dok su noćni urednici panično nagađali kakva je to boljetica spopala najmoćniju političarku svijeta, njezin je ured za rečeni pad okrivio - dotrajalu sjedalicu u festivalskom baru.

Sjedalica je možda i bila dotrajala, no predstava, čiju vam snimku donosimo, sasvim sigurno nije. Riječ je o tek 11. inscenaciji ove opere u Bayreuthu, a čiju režiju potpisuje skladateljeva praunuka i jedna od ravnateljica festivala - Katharina Wagner.

Odabir Tristana i Izolde kao ovogodišnje premijere nije slučajan, jer se upravo obilježava 150 godina od praizvedbe tog djela. Praizvedbe, ali ne i nastanka jer su Tristan i Izolda jedan od onih naslova s kojima Wagner nije imao sreće - Pariz je odbio postaviti tu operu, a u Beču je premijera otkazana nakon 2 godine pokusa sa zaključkom da je neizvediva zbog velikih zahtjeva za pjevače, ali i potpuno novih harmonijskih rješenja koja su otvorila put glazbi 20. stoljeća .Tristan i Izolda tako su prvi put izvedeni tek 1865. u Münchenu.

Premijerom ovogodišnje produkcije u Bayreuthu ravnao je novi, te ujedno prvi vanjski glazbeni šef tog festivala, Christian Thielemann, scenografiju su potpisali Frank Philipp Schlößmann Matthias Lippert, kostime Thomas Kaiser, a oblikovanje svjetla Reinhard Traub. Dramaturg predstave je Daniel Weber.

Pjevaju:

Stephen Gould - Tristan
Georg Zeppenfeld - Marke, Kralj Cornwalla
Evelyn Herlitzius - Izolda
Iain Paterson - Kurwenal, Tristanov sluga
Raimund Nolte - Melot, udvarač, Tristanov prijatelj
Christa Mayer - Brangäne, Izoldina sluškinja
Tansel Akzeybek - pastir
Kay Stiefermann - kormilar
Tansel Akzeybek - mladi mornar

 

https://www.youtube.com/watch?v=W6Qv5pJkfgQ&feature=player_embedded

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI