Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Kušej i Denić nominirani za ‘operne Oscare’

Kušej i Denić nominirani za ‘operne Oscare’

International Opera Awards iliti 'operni Oscari' ove će godine biti dodjeljeni po drugi put, a u konkurenciji za njih našla su se i dva, ovdašnjoj publici dobro znana imena.
Share on facebook
Share on twitter

International Opera Awards odnosno međunarodne operne nanagrade ustanovljene su lani, kao idejno čedo britanskog poslovnog čovjeka i velikog opernog mecene Harrya Hymana te Johna Allisona, urednika Opera Magazina.

Već u prvoj godini dodjeljivanja izazvale su golemu pozornost međunarodne javnosti, a ove bi trebale dodatno zaintrigirati i regiju budući su se u jakoj konkurenciji našla i dva imena iz nje.

Aleksandar Denić kojeg ovdašnja publika poznaje prvenstveno po angažmanu u predstavi Adio kauboju /naslovna fotografija/, a potom i onom u likovno frapatnom, a režijski najkontroverznijem Prstenu Wagnerove godine.

Denić je nominiran u kategoriji koja objedinjuje scenografe i kostimografe i naziva se dizajn, a u žestokoj konkurenciji internacionalnih zvijezda poput britanskog kostimografa i scenogarafa Paula Browna, dobitnika nagrade  britanske kritike za scenografiju predstava Koriolan, Richard Richard II i Oluja u Almeidi; West End veterana, te suradnika Metropolitan opere, Roberta Jonesa; glasovite kostimografkinje s brojnim međunarodnim nagradama, Brigitte Reiffenstue ivišestruko nagrađivanog scenografa Lesliea Traversa.

 

U kategoriji najboljeg redatelja nominiran je pak slovenski redatelj Martin Kušej čiju smo navodno revolucionarnu režiju Krleže na Wiener Festwochen trebali, ali ipak nismo, ugostiti na prošlom Festivalu svjetskog kazališta. Njegova je konkurencija još impresivnija od Denićeve, a čine je redom imena koje redovitim čitateljima ovih stranica ne treba posebno predstavljati: Calixto BieitoTatjana GürbacaBarrie KoskyDmitri TcherniakovGraham Vick.

Uz navedene, Opera Awards ove se godine dodjeljuju još i u kategorijama najbolje dostupnosti kazališnih kuća (!), najbolje obljetničke produkcije, najboljeg CD odnosno DVD izdanja, zbora, dirigenta, pjevača i pjevačice, festivala, nove produkcije, operne kompanije, ali i sponzora odnosno filantropa, ponovno otkrivenog djela, praizvedbe i male nade, uz - obaveznu - nagradu publike.

Imena svih nominiranih pronaći ćete ovdje, a ona dobitnika saznat ćemo na ceremoniji koja će se održati 7. travnja, nakon što svoje odluke donese žiri u sastavu John Allison (urednik Opera magazia i kritičar The Sunday Telegrapha), Hugh Canning (glavni glazbeni kritičar The Sunday Timesa), George Loomis (novinar i kritičar izdanja kao što su International Herald Tribune, The Financial Times i Opera magazin), Fiona Maddocks (kritičarka The Observera), Sir Peter Jonas (bivši glazbeni ravnatelj Bavarske državne opere), Elaine Padmore (bivša ravnateljica Opere u Covent Gardenu), te Nicholas Payne (ravnatelj Opera Europa).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE