Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [7. – 13.6.2013.]

Radio pregled tjedna [7. – 13.6.2013.]

Radiofonski prvijenac Siniše Posarića, portret oblikovatelja zvuka Branka Vodeničara i etnofantastična 'Majka melju sejala', neki su od razloga zašto biste i idućih dana trebali slušati Dramski program Hrvatskog radija.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 7.lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE:  „DVORAC PODOLJE“

Premijera: 7.06.2013.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

VLADIMIR NAZOR:  MEDVJED BRUNDO

Radio-prilagodba: Lada Martinac-Kralj; režija: Petar Vujačić; glazbeni dramaturg: Adriana Kramarić; tonmajstor: Miro Pijaca

Glume: Franjo Dijak, Zoran Gogić, Ozren Grabarić, Jelena Hadži-Manev

Hrvoje Ivkošić, Ivo Rogulja, Branko Meničanin, Nikša Marinović, Dora Polić, Vlatko Dulić, Krunoslav Šarić

Premijerno emitirano: 11.02.2007.

Napisana 1915. ova Nazorova poema jedno je od najuzbudljivijih djela hrvatske književnosti za djecu i mlade.Tamna u svojoj temi nesloge koja guši svaki plemeniti napor, a opet zahtjevna u formi (rimovani dvanaesterac) bila je intrigantan zadatak za adaptiranje u radijski medij. Redatelj Petar Vujačić se s timom vrsnih suradnika i glumaca poduhvatio zadatka koji prelazi okvire uobičajenog repertoarnog zadatka i napravio emisiju posebnog literarnog i radiofonskog ugođaja.

 

SUBOTA, 08.lipnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

THÉOPHILE GAUTIER: „SPIRITA“

Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; Glazbeni urednik: Adriana Kramarić;

Tonmajstor: Miroslav Pijaca; Urednica: Nada Zoričić

Glume: Anja Đurinović, Sreten Mokrović, Boris Bakal, Ivan Glowatzky, Dora Polić Vitez i Boris Miholjević. Violončelo svira: Stanko Kovačić.

Premijerno emitirano: 13. 03. 2013.

U Mjesecu frankofonije predstavljamo vam „Spiritu“, radijsku dramatizaciju istoimenog fantastičnog romana Théophilea Gautiera o romantičnoj ljubavi, književnosti i onostranosti u kojoj se pronalaze srodne duše. Théophile Gautier (1811. – 1872.), francuski pjesnik, pripovjedač, romanopisac, putopisac, autor baletnih libreta, kritičar likovne, kazališne i plesne umjetnosti, u ovom suptilnom djelu piše o tome kako, citiramo riječi naslovne junakinje: „čitati nekog pisca znači uspostaviti komunikaciju s njegovom dušom.“ I postavlja pitanje: „Nije li svaka knjiga povjerenje upućeno idealnom prijatelju, razgovor s odsutnim sugovornikom?“ U našoj radio-drami ta je knjiga suptilno premrežena zvukom i pretvorena u bestjelesni, zračnim valovima nošen medij, upućena, metaforički i stvarno, „on the air“.

 

NEDJELJA,  09. lipnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

SINIŠA POSARIĆ: „BALADA O DVOGLEDU“

Režija: Jasna Mesarić

Glazbena urednica: Adriana Kramarić, ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić

Glume: Edita Karađole i Nenad Šegvić

Urednica: Katja Šimunić

Radiofonski prvijenac Siniše Posarića, komediografska skica naslova "Balada o dvogledu" donosi nam topli dijalog dvoje supružnika koji ostarjeli, zaboravni i pri kraju životnoga puta, puni su razumijevanja i ljubavi jedno za drugo, uronjeni u neobičnu romantičnu, sentimentalnu atmosferu.

Premijera: 9.6. 2013.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: "MOJE IME NIJE STANISLAV"

Redatelj: Darko Tralić

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović

Ton-majstorica: Marija Pečnik Kvesić

Urednica: Katja Šimunić

Glume: Darko Milas, Damir Poljičak, Mirna Medaković, Filip Juričić, Amar Bukvić i Sreten Mokrović.

Premijerno emitirano: 27.01.2013.

U prometnoj nesreći je iz automobila ispao muškarac čije isprave ukazuju da se zove Stanislav Barišić, no tik prije pada u komu njegove su riječi bile: "Moje…ime…nije…Stanislav…" Tko je on i kakva je njegova uloga u aktualnom narko-miljeu otkrivaju sposobni i simpatični istražitelji uronjeni u prepoznatljivo nam svakodnevno okružje.

 

PONEDJELJAK, 10. lipnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 10. do petka, 14.06.); HR III

RADIO ROMAN

DEJAN ŠORAK: „ČOVJEK BEZ DNA“

Režija: Dejan Šorak, dramatizacija: Ivan Vulić, glazbeni suradnik: Žarko Joksimović, tonmajstor Zoran Sajko, urednik: Dejan Šorak

Glume: Boris Svrtan, Franjo Kuhar, Željko Šestić, Asja Jovanović

Premijerno emitirano: 21.-25.05.2012.

Roman filmskog redatelja i pisca Dejana Šorka „Čovjek bez dna“ uzbudljiv je roman o hrvatskoj obavještajnoj zajednici u složenom i dugododišnjem radu koje glavni akteri, zbog prirode posla, u načelu brzo mijenjaju ideološko i moralno stajalište, pa su - kako kaže autor romana - najčešće osobe bez DNK, tj. bez identiteta. Napeti, ponekad i kontroverzni roman, jedan od prvih koji se u hrvatskoj literaturi bavi takvom tematikom, svakako valja poslušati.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: ČIKLIT – prva epizoda: BOŽIĆ NA BALIJU

Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović

Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković

Premijerno emitirano u travnju 2013.

Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

OBLIKOVATELJ ZVUKA BRANKO VODENIČAR

Branko Vodeničar jedinstvena je pojava u hrvatskome kazalištu. Čovjek koji je svoj rad započeo u legendarnom SEK-u, te početkom sedamdesetih godina sudjelovao u stvaranju Teatra ITD kojem je ostao vjeran cijeli svoj radni vijek. Način na koji je Vodeničar, s nekolicinom istih takvih zaljubljenika u teatar, tonski opremio Teatar ITD omogućio je izvedbe mnogih predstava u kojima je zvuk bio integralni dramaturški segment. Vodeničar je u punom smislu te riječi pionir umjetničkog oblikovanja zvuka u hrvatskome kazalištu. Već je u sedamdesetima vizionarski osmišljavao raznorazne mogućnosti korištenja zvuka u kazalištu, a prvi je primijenio takozvani surround sistem. Njegovo životno djelo jest Handkeov Kaspar Teatra ITD u režiji Vladimira Gerića. Osim toga, Vodeničarova je zasluga činjenica da Teatrološki institut danas posjeduje tonske zapise gotovo svih predstava Teatra ITD. Vodeničar je, naime, sve predstave snimao, pohranjivao i obrađivao, te tijekom svoga radnog vijeka stvorio arhivu od neprocjenjivog značaja za hrvatsko kazalište.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

VESNA KRMPOTIĆ: „KVARTET SOLO“

Režija: Josip Meštrović, glazbeni suradnik: Vesna Šir, Igor Kuljerić, tonmajstor: Nedjeljka Lambaša, urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Izet Hajdarhodžić, Zlatko Crnković, Helena Buljan, Žarko Potočnjak.

Premijerno emitirano: 17.03.1978.

 

UTORAK, 11. lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: ČIKLIT – druga epizoda:  CELEB

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

SANJA MILOVAC: „DRIJADE“

Hela Liverić živi u selu Šumber, u unutrašnjosti Istre. Kada je prije tri godine napustila Rijeku i preselila na zapušteno obiteljsko imanje kako bi ostvarila ideju o vlastitoj farmi, okolina je reagirala s nepovjerenjem. No ubrzo, gradska je djevojka postala pastiricom. Dokumentarna radio drama „Drijade“ priča je o Helinu putu u nepoznato i unutarnjoj snazi pomoću koje je iz temelja promijenila način života i ostvarila san o farmi na kojoj svaka životinja ima individualni pristup i potrebe koje se uvažavaju. Imanje se postepeno razvija te je dom za više od stotinu životinja, rado posjećeno mjesto i inspiracija za nove ljude i projekte.

UREDNIK: LJUBO PAUZIN

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

ZORAN PONGRAŠIĆ: “METRONOM”

Režija: Dejan Šorak, glazbeni suradnik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Miroslav Pijaca

Glume: Nedim Prohić, Vlasta Knezović, Boris Miholjević, Ksenija Pajić, Vinko Kraljević, Ivo Rogulja, Pero Kvrgić, Kruno Šarić i Drago Krča

Premijerno emitirano: 27.11.1997.

Tekst Zorana Pongrašića “Metronom” otkupljen je na anonimnom natječaju za radijsku dramu. Koristeći naizgled jednostavnu pripovijetku o životu i smrti, glasovima s ove i s one strane života, Pongrašić je uspio svog dramskog junaka, kompozitora Borisa Labaša, provesti kroz labirint koji spaja jednakom administrativnom šlampavošću svijet živih i svijet mrtvih.

 

SRIJEDA, 12. lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: ČIKLIT – treća epizoda: ZARUČNIČKI TEČAJ

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

MIROSLAV KRLEŽA: „ADAM I EVA“

Režija: Ladislav Vindakijević,  tonmajstor: Maksim Jurjević, urednik: Hrvoje Ivanković

Glume: Mirko Švec, Marija Kohn, Zlatko Madunić, Vida Jerman, Amand Aliger, Dubravka Deželić, Olga Pivac, Stjepan Bahert, Borka Ivošević, Ivica Percl, Mario Bogliuni, Boris Benini, Marijan Domić, Antun Ficko.

Premijerno emitirano: 13.04.1971.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

HONORE DE BALZAC: „SERAFITA“

Režija: Jasna Mesarić; Prijevod: Andrea Grgić-Marasović; Radio-prilagodba: Nada Zoričić; Glazbena urednica: Adriana Kramarić; Tonmajstor: Katarina Barišić; Urednica: Nada Zoričić

Glume: Natalija Đorđević, Frano Mašković, Maja Katić, Dražen Bratulić, Duško Modrinić

Premijerno emitirano: 12.12.2012.

Serafita je  Balzacov roman koji se bavi temom androgina.

Iznad fjorda Stromfjord u Norveškoj, u dvorcu svojih roditelja, posljednje dane na zemlji provodi Serafitus, neobično, melankolično biće koje skriva strašnu tajnu.  Serafitus voli Minnu i ona mu uzvraća ljubav, vjerujući da je Serafitus muškarac. Ali u Serafitusa je zaljubljen i Wilfrid, koji vjeruje da je Serafitus žena(Serafita).

U stvarnosti Serafitus-Serafita je androgen, čiji su roditelji, sljedbenici Emanuela Swedenborga, nadrasli  ljudsku prirodu, pa je njihovo dijete rođeno kao savršeno ljudsko biće. Odnos koji se stvara između njega-nje i dvoje ljudi koji su zaljubljeni u nj ispunjen je tenzijama koje proizlaze iz dvojnosti njegovog bića.  Svatko od njih dvoje, Minna i Wilfrid, vidi u njemu ispunjenje svojih čežnji koje su nespojive sa Serafitinim težnjama k apsolutu,

 

***

ETNOFANTASTIKA: „MAJKA MELJU SEJALA“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

Premijera: 12.06.2013.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

KALMAN MESARIĆ: „GOSPODSKO DIJETE“

Režija: Radojko Ježić

 

ČETVRTAK,  13. lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

IRENA ŠKORIĆ: ČIKLIT – četvrta epizoda: SNAJKA

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

IVOR MARTINIĆ: „KOLAČ, NA CESTI, TOG JUTRA JE OTIŠAO U TRGOVINU, EVA I MARTIN“

(Premijerno emitirano u emisiji Male forme.)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

OLJA LOZICA: „OGREBOTINE“

Režija: Mislav Brečić, glazbeni suradnik: Adriana Kramarić, tonmajstor: Dubravko Robić

Glume: Vilim Matula, Krešimir Mikić, Mladen Vasary, Dijana Vidušin, Csilla Barath Bastaić, Elizabeta Kukić, Marko Cindrić.

Premijerno emitirano: 20.05.2011.

Mlada dramaturginja Olja Lozica, dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za najbolji dramski tekst/dramaturgiju za 2010. godinu, svoje dramske tekstove uvijek piše iz glumaca s kojima surađuje. Tako je jedna od njezinih prvih drama Ogrebotine nastala još tijekom studija, za potrebe ispita glumačke klase na Akademiji dramske umjetnosti. Ogrebotine u formi mozaične dramaturgije pričaju šest priča povezanih jednom saobraćajnom nesrećom. Radijska verzija preuzima tri priče, čija je struktura još razlomljenija nego u originalnoj verziji. Jedan PTSP-ovac, jedan svećenik i jedan umirovljeni udovac pričaju svoje priče pune gorko-slatkih trenutaka, te suosjećanja i topline kojima Lozica ispisuje njihove sudbine.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI