Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna [31.5. – 6.6.2013.]

Radio pregled tjedna [31.5. – 6.6.2013.]

Novi radijski tjedan u dramskom programu HR nudi vam premijerno: 'Gilgameš', poeziju Branka Maleša, 'Hej, ima li koga' Williama Saroyana, 'Med i mlijeko' Fadila Hadžića...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 31.svibnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ – LANA DEBAN: „VRIJEME I SJEĆANJE“

Premijera: 31.05.2013.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

MELITA RUNDEK: „TRINAESTI PETAK U GODINI“

Režija: Petar Vujačić

Tko su knjiški moljci, tko su njihovi prirodni neprijatelji i imaju li ikakve veze sa krušnim i suknenim moljcima saznajte u ovoj duhovitoj, ali i edukativnoj radio igri za djecu iskusne i omiljene dječje autorice Melite Rundek.

Razigrana gluma i plastična režija dočaravaju svijet knjiških moljaca koji žive na najvišoj polici velike knjižnice stvarajući zvučni maštovit svijet.

Glume: Judita Franković, Jelena Miholjević, Tomislav Rališ, Žarko Savić, Željko Duvnjak, Anđelko Petric, Ksenija Marinković, Vanda Winter, Frano Mašković, Duško Modrinić…

UREDNICA: NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ

 

RADIO-IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

LUKO PALJETAK: „NA DIVLJEM ZAPADU“

Režija: Stephanie Jamnicky

 

SUBOTA, 01.lipnja

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DUBRAVKO MIHANOVIĆ: „ETRURSKA PISMA“

Skladatelj: Stanislav Kovačić

Režija: Mislav Brečić

Urednica: Lada Martinac Kralj

Jedan od naših najznačajnijih dramatičara mlađe/srednje generacije ujedno je i izvrstan pjesnik, poetska duša što senzibilnim pipcima upija svijet. U Etrurskim pismima, koja su pisana poput dnevničkih zapisa, Mihanović vodi izmaštani dijalog pun ljubavi sa svojim tromjesečnim sinom. Boraveći u središnjoj Italiji, nekadašnjoj antičkoj Etruriji, ovaj nadareni pjesnik uvodi nas u nevino osjećanje idiličnog supostojanja čovjeka i Svijeta. Dubravko Mihanović, glumac Rakan Rushaidat, skladatelj Stanislav Kovačić, ton majstorica Lana Deban i redatelj Mislav Brečić čiji se senzibilitet skladno upotpunjuje s piščevim te minimalistički precizno plete zvučno savršeno skladnu i promišljenu strukturu, nude nam pola sata vrhunske ljepote i nježnosti, daleko od svjetskih boli, od ratova, razaranja, svađa, kiča i neukusa. Nude nam jednu od oaza duhovnog punjenja na koje sve češće zaboravljamo u današnjem svijetu te je ovakvo podsjećanje na njih utoliko značajnije.

 

NEDJELJA,  02. lipnja

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

KAZIMIR KLARIĆ: „IZGUBLJENO ODMAH VRATITI“

Režija: Darko Tralić

Alarmantnom financijskom krizom ugrožena svakodnevica postavlja pitanje treba li izgubljeni novčanik pun novca i vratiti ili, primjerice, nešto dobro pojesti. Dinamičan, uzbudljiv, duhovit odgovor na ovu aktualnu dilemu poslušajte u novoj radio-komediji Kazimira Klarića u kojoj glume: Goran Grgić, Jelena Miholjević, Zvonimir Zoričić, Sven Madžarević, Sanja Crljen, Mladen Vasary, Pero Juričić i Siniša Ružić.

Premijerno emitirano: 7.10.2012.

 

22,00 – 22,45; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

FADIL HADŽIĆ: "MED I MLIJEKO", 2. dio

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor:Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić

Glume: Dora Polić Vitez, Frano Mašković, Žarko Potočnjak, Romano Nikolić, Srđana Šimunović, Marko Makovičić, Marinko Prga, Žarko Savić.

Premijera: 2. 6. 2013.

Duhovita kriminalistička drama iz pera najizvođenijeg suvremenog hrvatskog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), suočava nas s mafijaški obojenom zagrebačkom svakodnevicom U drugom dijelu ove napetice se razrješavaju tajne pucnjave u kavani, u kojoj je s prijateljicom sjedila udovica jednog od vođa zagrebačkog podzemlja, i bombom raznesenog njezinog automobila, a ubojstva na "poslovnoj" večeri donose neočekivan rasplet složenih mafijaško-rodbinsko-odvjetničkih odnosa.

 

PONEDJELJAK, 03. lipnja

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka, 03. do petka, 07.06.); HR III

RADIO ROMAN

IVICA ĐIKIĆ: „SANJAO SAM SLONOVE“  - 1. dio

Nedavno objavljen prvi roman poznatog novinara i aktivista Ivice Đikića napeta je prozna mreža o kriminalno-policijskom podzemlju kao isprepletenom području mafijaško političkih odnosa domaće turbulentne stvarnosti u obzoru nedavne ratne nevolje i njenih brojnih posljedica. Idejno-tematskom dominantom nesumnjivo aktualna domaća proza pritom se ne ustručava  nužno zadrijeti i u skriveni život sigurnosne službe i njenih slikovitih likova.

Za radio adaptirao Dubravko Torjanac

Redatelj Dejan Šorak

Urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano: 16.-20.1.2012.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

PAVLICA BAJSIĆ: DOKUMENTARNA 1

Premijera: 03.06.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJICA BISERKA VUČKOVIĆ

Biserka Vučković jedna je od najcjenjenijih redatelja koji su svoj umjetnički opus ostvarili prvenstveno na radiju. Autorski se razvijala tijekom sedamdesetih godina učeći od velikog Zvonimira Bajsića, te uspjela iznjedriti vlastitu prepoznatljivu poetiku u kojoj osluškivanja tišine i vode zauzimaju značajno mjesto, a fascinira njezin savršen osjećaj za tempo izvedbe. Naročito se istakla u radio-dramama za djecu gdje je često radila s djecom-glumcima s kojima je postizala zapanjujuće rezultate. Osvojila je mnoge značajne međunarodne nagrade.

UREDNICA: TAJANA GAŠPAROVIĆ

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

SAID: “FRIEDRICH HÖLDERLIN VIŠE NE PRIMA NIKOGA”

Prijevod: Giga Gračan

Režija: Dejan Šorak

Said, njemački pisac iranskog podrijetla, u svojoj radiodrami Friedrich Hölderlin više ne prima nikoga, ispisuje kakofoničnu viziju posljednjih godina života slavnog njemačkog pjesnika Hölderlina, zatvorenog u labirinte njegova pomračenog uma, u kojem se snažne poetske slike sukobljavaju s metafizičkim idejama te životnim idealima i dvojbama. Saidova drama, prožeta brojnim fragmentima iz Hölderlinovih djela, istovremeno gradi gustu mrežu asocijacija, što joj zajedno s nenametljivim iskoracima u suvremenost, daje dimenziju izvanvremenske, univerzalne rasprave o brojnim velikim temama koje su razdirale um nesretnog pjesnika.

 

UTORAK, 04. lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

MLADEN RUTIĆ: „DOKUMENTARNA“  1

Premijera: 04.06.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

KULTURNI PORTRAIT

MLADEN KUŠEC: „VIŠKI SUSRETI ILI DOMINA OPROST“

Komiža i Vis ove su godine bili domaćini djeci i odraslima povodom stote obljetnice rođenja  Ranka Marinkovića. Susret glumaca, djece, ribara i mještana u Komiži i Visu zabilježio je u Viškim susretima Mladen Kušec.

Premijera: 04. 06.2013.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

WILLIAM SAROYAN: „HEJ, IMA LI KOGA…“

Noć. Jedna zatvorska ćelija, jedan zatvorenik - mladić osumnjičen za silovanje. Jedini sugovornik mu je djevojka, čistačica u provincijskom zatvoru. Njihov razgovor mogao bi postati početak jednog sretnog života, no to se neće dogoditi. Mladić čak neće dočekati ni suđenje. Osnovna kvaliteta Saroyanove kazališne jednočinke iz 1941 su karakteri dvoje mladih ljudi napisani s posebnom osjetljivošću za psihološke nijanse, uhvaćeni u rubnoj situaciji koja postaje gotovo tragična formula života.

Zanimljivo je reći za naš kontekst da William Saroyan, iako dobar i plodan pisac (dobio 1939. Pulitzera za komad „The Time od Your Life“), nije igran u Hrvatskoj. Ovu jednočinka je na repertoar došla posredstvom naše redateljice Jamnicky koja ju je ujedno i prevela, te se s njom bavila na ADU kao student.

Redateljica i prevoditeljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Lada Martinac Kralj

Glume: Luka Dragić, Antonija Stanišić, Slavko Juraga, Dora Polić, Antonijo Franić, Duško Modrinić

Premijera: 4.6.2013.

 

SRIJEDA, 05. lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

BRANKO MALEŠ: „POEZIJA“ 1

Premijera: 05.06.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

NINA MITROVIĆ: „TKO NE UMRE NIJE ČOVJEK“

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

„GILGAMEŠ“

Prema prijevodu Nikole Nikolića za radio priredila Nada Zoričić

Režija: Jasna Mesarić

Ep o Gilgamešu nastao je u najstarijem razdoblju kulturne povijesti čovječanstva kod prvoga kulturnog naroda Sumerana, iako je do nas došao preko asirskih kopija. Njega su pjevali najstariji pjesnici svijeta i urezali u ilovaču. Božanski Gilgameš, koji uzalud traži vječni život bio je model velikim herojima čovječanstva.

Premijera: 5.06.2013.

***

ETNOFANTASTIKA: „REČI ZA POZOJA IZ ČIČANJSKE JAME“

Dramatizacija: Nada Zoričić

Režija: Darko Tralić

Premijera: 05.06.2013.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

KATJA ŠIMUNIĆ: „NEDOVRŠENI PORTRET S KISTOM“

Režija: Katja Šimunić

 

ČETVRTAK,  06. lipnja

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

ETNOFANTASTIKA – IVICA KASUMOVIĆ: „ČETIRI PRIČE S IVANŠČICE“

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

„GILGAMEŠ“

(Premijerno emitirano u emisiji Fantastika u radio-drami 5.6.2013.)

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

SYTZE SCHALK:  „TALOVA ZEMLJA“ 

Sytze Schalk (1988.), nizozemski student kolegija Writing for Performance na Umjetničkoj akademiji u Utrechtu, 2010. je godine sa svojim dramskim prvijencem Talova zemlja sudjelovao na Interplayu, festivalu posvećenom mladim europskim dramatičarima te bio jedan od najzapaženijih sudionika. Nakon toga otvara mu se prilika za stručno usavršavanje u Londonu.

Talova zemlje svojevrsni je političko angažirani SF koji kroz asocijacije na jedan od najstrašnijih totalitarističkih režima iz prošlosti (nacizam) donosi priču o totalitarizmu neke buduće Europe u kojoj ona ratuje protiv same sebe. Središnje uporište drame jest pitanje o (ne)slobodi pojedinca te poigravanje apsurdnim mogućnostima do kojih nas vrlo lako može dovesti današnji ustroj svijeta i mentalitet većine njegovih stanovnika.

Glume: Frane Perišin, Frano Mašković. Mirna Medaković, Siniša Ružić

Prijevod: Sabine Marić

Redateljica: JASNA MESARIĆ

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI