Naslovnica > PREDSTAVE > Zečja rupa

Zečja rupa

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Drama koja je 2007. izazvala skandal u procesu dodjele Pulitzerove nagrade, u Hrvatsku stiže zahvaljujući kazalištu Planet art i redatelju Marku Torjancu.
autorski tim funkcija
David Lindsay Abaireautor teksta
Branko Vodeničaroblikovatelj zvuka
Đurđa Janeškostimograf
Marko Torjanacprevoditelj
Marko Torjanacredatelj
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Filip JuričićHowie
Filip KrižanJason Willette
Maja PosavecIzzy
Slavica KneževićNat
Zrinka CvitešićBetty

Privatno kazalište Planet Art za svoju najnoviju premijeru odabralo je tekst Zečja rupa, brodvejsku uspješnicu za koju je njen autor David Lindsay Abaire dobio Pulitzerovu nagradu 2007. godine.

David Lindsay Abaire je višestruko nagrađivani američki dramatičar koji se školovao na renomiranom Julliardu. Kao uzore u pisanju navodi Feydeaua, Ionesca, Albeeja, Kaufmana, a apsurdnim elementima uvijek daje prostora u svojim dramama čiji junaci su, kako sam kaže, izopćenici s drukčijim pogledima na svijet. Trenutno radi kao scenarist Spidermana 4, a na filmu se već okušao pišući scenarije za animirani film Roboti i fantastičnu dramu Inkheart britanskog redatelja Iaina Softleyja. Također je pisao libreta za mjuzikle High Fidelity prema romanu Nicka Hornbyja i za veoma uspješan mjuzikl Shrek.

Ovaj tekst svoju je praizvedbu doživio u veljači 2006. godine u njujorškom Biltmore Theateru, Cynthia Nixon (Miranda iz popularne serije Seks i grad) za ulogu u njemu osvojila je Tonyja za najbolju glavnu glumicu, a komad je za istu nagradu bio nominiran u kategoriji najbolje predstave.

Drama govori o bračnom paru čiji četverogodišnji sin smrtno strada u automobilskoj nesreći koju je skrivio mladi Jason Willette, te o njihovim članovima obitelji koji se, svatko na svoj način, pokušavaju nositi sa svojim problemima. Ime komada odnosi se na pojam iz teorije kvantne besmrtnosti koji označava mjesto prelaska u paralelne svemire. Ta tema dotaknuta je samo u jednom prizoru kada razgovaraju Becca, majka poginulog dječaka, i Jason koji je skrivio nesreću. Becca se na taj način umiruje mišlju da njen sin, prema toj teoriji, nastavlja živjeti u nekom paralelnom svijetu.

Zagrebačku verziju ove često postavljane  predstave režirao je Marko Torjanac,  glavne uloge dodijeljene su Zrniki Cvitešić i Filipu Juričiću, a uz njih nastupaju Slavica Knežević i  studenti glume na ADU, Maja Posavec i Filip Križan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter