Naslovnica > PREDSTAVE > Pritisci moje generacije

Pritisci moje generacije

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon što je predstavljena na 'Malim noćnim čitanjima' drama mladog domaćeg autora Dina Pešuta doživljava i svoju prvu profesionalnu produkciju na sceni HNK Split, a u režiji Same M. Streleca.
autorski tim funkcija
Dino Pešutautor tekst
Naida (Bauk) Kromićkostimograf
Ozren Bakotićscenograf
Jagoda Granićjezični savjetnik
Samo M. Strelecredatelj
izvođači uloge
Ana FranićOna
Bojan BrajčićPopisivač
Bruna BebićMajka
Josip ZovkoMuškarac
Nenad SrdelićStranac
Pere EranovićLjubavnik
Vicko BilandžićZaručnik
Žarko RadićOtac

Uprizorenje teksta mladog domaćeg dramatičara Dina Pešuta prvi je repertoarni potez što ga u svom mandatu povlači ravnateljs splitske Drame, Jasen Boko.

Riječ je o tekstu koju je javnosti već predstavljen u sklopu Malih noćnih čitanja u Zagrebačkom kazalištu mladih 2012., kad je njegovu koncertnu verziju redateljski potpisao Ivica Buljan. Sam autor tekst je tada predstavio ovako:

"Ovaj tekst govori o onim klincima koje svi jebu u zdrav mozak, od Jehovinog svjedoka do vlastite matere, ne zato jer su to zaslužili, već zato jer mogu, jer nikada nisu napravili nikakvo sranje i uvijek su se nekprako trudili, ne previše, ali dovoljno da na kraju ispadnu razočarani pa tako je i Ona, naslovna junakinja drame koja je strukturirana kao centrifugalno djelovanje veš-mašine, sama negdje na preriji potpuno svjesna kako joj mladost odlazi, mladost koju ionako zapravo nikad nije ni imala, a ono što je ostalo je cijeli niz kontradiktornih i kontraproduktivnih, ali prije svega dobronamjernih zahtjeva i uputaka kako živjeti što će rezultirati razbijanjem porculanskog kiča.
Ona doista nema ništa, osim ogorčenog cinizma, postarijeg zaručnika s posesivnom majkom, maminu kostobolju, očeve migrene, ljubavnika koji progresivno poružnjuje, nedavno preminulog psa, račun za plin od 1000 kuna, jednu oronulu kuću, jedan zapušteni vrt, jedan osjećaj manje vrijednosti, jednog nesigurnog zaručnika, jednu malograđansku obitelj i doista jedan fantastično nezanimljiv život jedne dvadesetdvogodišnjakinje."

Splitska predstava bit će ipak prva profesionalna produkcija ovog teksta, a za njezino je uprizorenje zadužen gost iz Slovenije, Samo M. Strelec. Splitski HNK predstavu službeno najavljuje ovako:

"Pešutova drama vapaj je generacije koja je stasala u teškim i kaotičnim tranzicijskim godinama, koja ne može naći mjesto u društvu bez ideala u kojem živi i koja gotovo da nema perspektivu. Kako se boriti u takvim vremenima, kakve su šanse mladih ljudi i koji ih problemi muče - o tome govori ova predstava."

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE