Search
Close this search box.

Brel (st)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Balet posvećen liku i djelu velikog francuskog šansonijera, po drugi put u četiri godine ukazuju se na domaćim pozornicama
autorski tim funkcija
Dimitrij Rodikovbaletni pedagog
Jacques Brelautor predloška
Miguel de Cervantesautor predloška
Petar Ivaniševićoblikovatelj tona
Nenad Brkićskladatelj poveznih dijelova
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Vladimir Šuvalovbaletni pedagog
Tomislav Ruszkowskiscenograf
Elvira Ulipkostimograf
Dinko Bogdanićkoreograf
Dinko Bogdanićredatelj
izvođači uloge
Baletni ansambl HNK Split

U kazalištu Komedija nakon popriličnog broja godina, točnije po prvi put od 1967., postavljen je 2009. godine jedan balet. Predstava se zvala Brel, a koreografirao ju je Dinko Bogdanić.

Četiri godine kasnije, Bogdanić isti naslov postavja i na scenu HNK Split u sklopu svog prvog mandata na čelu tamošnjeg baleta.

Balet Brel baziran je na suvremenom plesu, stepu, jazzu i klasici, a bavi se, kao što mu naslov kaže,  francuskim šansonijerom, rođenim u Belgiji 1929.godine, Jacquesom Romainom Georgesom Brelom, te se time ujedno i nastavlja se na niz Komedijnih biografskih predstava o poznatim glazbenicima, koje se dosad već predstavile Edith Piaf i Janis Joplin.

Jacques Brel potječe iz relativno imućne građanske obitelji,  a karijeru kao glazbenik napravio je nakon što je dao otkaz u tvornici kartona, tj. napustio posao koji mu je osigurao otac industrijalac,  te se odlučio baviti cabaretom.

1953. snima prvu ploču u  Bruxellesu i odlazi u Pariz. U Parizu se bez financijskih sredstva pokušava probiti kao pjevač i kompozitor vlastitih pjesama te nastupa u cabaretima. Postaje popularan krajem pedesetih kada je pozvan u dvoranu Olympija kao dodatak glavnome programu i zamjena za Francisa Lemarquea. Pjesme su mu strastvene i uzbudiljve, a scenski nastup vrlo teatralan. Imao je princip da se nikada ne vraća na bis i toga se uporno držao tokom cijele karijere. Okušao se na filmu kao glumac i redatelj.

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama  su  ‘Ne me quitte pas’, ‘Je t’aime’, ‘Au printemps’,’ Isabelle’, ‘La Mort’, ‘Amsterdam’, ‘Ces gens-la’, ‘Mathilde‘… Godišnje izvodi preko 300 koncerata i putuje na turneje u SAD-e i  Rusiju. Na vrhuncu karijere 17.05.1967, na  posljednjem koncertu, javno se oprašta od publike i  naglo se povlači sa scene te odlazi na otočje Marquesas.  U jesen 1974. saznaje da  boluje od raka od kojega će umrijeti 4 godine kasnije.

Snima svoju posljednju ploču ‘Les Marquises’, koja je  objavljena 17.11.1977 i prodana u rekordnom broju primjeraka.  Godinu dana kasnije  9.10.1978. umire u Parizu od raka pluća, te je pokopan na otoku Hivaoa, nedaleko od mjesta gdje je sahranjen i Paul Gaugin.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE