FEN, dan drugi

Kako je prošao drugi dan drugog izdanja najboljeg festivala u Hrvatskoj, dobitnika Teatar.hr Nagrade Publike?

  

Drugi dan Festivala neovisnih kazališta u Opatiji bio je i najbogatiji, jer održane su dvije predstave za odrasle, čak tri predstave za djecu, a s radom su započele i tri radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. Centralni dio FEN-a bile su večernje izvedbe – MUO „Bacači sjenki“ predstavili su svoje viđenje muško-ženskih odnosa u predstavi namjenjenoj samo za „ženske oči“ – „Muški-ženski/ženske-muški“ je diptih predstava koja kroz međusobnu interakciju glumaca i njihovu interakciju s publikom  progovara o stereotipima  muško – ženskih odnosa i njihovom raskrinkavanju u procesu otkrivanja sličnosti i razlika o kojima inače ne razmišljamo. Pet muskaraca, zgodnih i zanimljivih: Dean Krivačić – Cigo, Nikša Butijer, Boris BakalBenjamin Bajramović, Vili Matula izveli su eksperiment u kojem je publika zapravo ravnopravni partner izvođačima. Može se pitati, provocirati, smijati se, plakati - sve je dopušteno kako bi uzajmno povjerili jedni drugima. Pred pedesetak žena u publici pokušali su, u suradnji s publikom doći do odgovora zašto su ti odnosi toliko komplicirani i vječno zanimljivi.

- Ne mozemo znati sto žene žele, zato smo organizirali ovaj ‘sastanak’. Mi smo ipak krhki decki i kada skužiš da te ONA uspostavlja i izmišlja, i  da te svaki dan ponovno podigne i da, ako ONA vjeruje u tebe, onda znaš da postojiš, onda si taj, zaključio je Vili Matula.

Druga sinoćnja predstava, „Izbori“ koprivničkog Teatra Ludens, politička su satira u čijem se središtu našao američki predsjednik Charles Smith - priglup, iritantan i uopće vrlo  antipatičan čovjek sa snažnim i neprikrivenim rasističkim mislima - koji ima samo jednu želju: ostati u uredu još barem četiri godine. No, tu postoji problem - izbori su pred vratima, a taj je luzer izgubio svaku šansu za pobjedu, jer - kako mu je objasnio najvjerniji savjetnik i jedini preostali pristaša - “usrao si svega što si dotaknuo”. Zanimljivost ove predstave u tome je što su je financirale liburnijske političke opcije koje su i same u kampanji za lokalne izbore, pa je za sve zainteresirane građane ulaz bio slobodan. Hoće li ta neočekivana edukacija o prljavim stranama političke kampanje polučiti rezultate kod birača, ili će donijeti suprotan ishod, pokazat će nedjelja, 19. svibnja...

Kazalište se voli od malih nogu, a jučer su te male noge veselo toptale u ritmu glazbe, pjesme i plesa koji su dominirali u čak tri predstave za djecu što su se našle na repertoaru drugog dana Festivala neovisnih kazališta. U jutarnjim satima Dječji vrtić Opatija ugostio je “Bajku o zmaju i ljubičastoj vili” u izvođenju Lutkarskog studija Kvak iz Zagreba - šezdesetak “vrtićara” pogledalo je dvije predstave jednu za drugom i razdraganim uzvicima smijehom i aplauzima popratilo napetu priču o stvaranju i sazrijevanju u kojoj patuljku Frljutku Jarčić Jodlić i stari patuljak Pa pomažu osloboditi začaranu vilu, pri čemu mora plesati i sa velikim moćnim zmajem. Nešto kasnije, Umjetnički paviljon “Juraj Šporer” zabilježio je prvi festivalski nastup pulskog Teatra Naranča, koji je predstavio novo “čitanje” Collodijeva klasika “Pinocchio”. Uzbuđenje je vladalo s obje strane scene scene - u gledalištu koje je ispunilo stotinjak mladih lica, i na pozornici na kojoj su glumci kreativnom igrom svjetla i sjene oživjeli dragog drvenog lutka. Na poslijepodnevnoj izvedbi predstave Cirkus Kumulus, djeca su si dala oduška - ako nisu i sami sudjelovali u događanjima na sceni, onda su “širokih očiju’” i uz glasan smijeh pratili su u dogodovštinama koje su na pozornici odigraliglumci Teatra Oz, jer ova edukativna i duhovita eko-cirkusko-glazbena priča vječiti ‘’mitski’’ odnos dobroga i lošega seli među oblake, pri čemu bezbrižni i sretni život Cirkusa ugrozi dolazak Sivog oblaka i njegovih stanovnika...

FEN i danas, u četvrtak, donosi obilje zbivanja. U 13 sati u prostoru Umjetničkog paviljona „Juraj Šporer“ održat će se predstava „Don Quijote“ kazališta Merlin iz Zagreba, u 17 sati na istom mjestu „Zlatnu koku“  izvest će UO Studio Kubus iz Zagreba. U 18 sati u Villi Angiolini održat će se prezentacija tri knjige – novinarka Kim Cuculić predstavit će knjigu „Peti red, parter“, a direktorica  Male scene Vitomira Lončar svoje dvije knjige: „Tranzicija kazališta u Hrvatskoj“ i „Slamka spasa“. Centralno događanje, u 20 sati, na maloj sceni Ljetne pozornice bit će predstava „Glumice i to“ UO Kravice iz Zagreba u koprodukciji s kazalištem KNAP iz Zagreba.

Sviđa vam se ovaj tekst?
Pomognite nam da ih objavimo još i ostanemo neovisni o oglašivačima i politici:
pretplatite se na Teatar.hr ili platite članak SMS porukom.