Login za korisnike

Plemena

Koliko nas zajednice kojima pripadamo definiraju, a koliko ograničavaju? Što čujemo ušima, a što srcem? I koliko smo se zapravo odmakli od mentaliteta plemena? Neke su to od tema višestruko nagrađivanog britanskog teksta i nove produkcije Planet arta.

***

Tribes ili Plemena drama je britanske autorice i redateljice Nine Raine praizveden 2010. godine na sceni londonskog Royal Courta. Predstava je imal sjajne kritike no 'zaradila' je 'tek' nominaciju za nagradu Olivier u kategoriji najboljeg novog teksta, dok je daleko veći uspjeh imala dvije godine kasnije realizirana Off-Broadway produkcija, koja se okitila nizom nagrada uključujući i onu Drama Deska za najbolji novi tekst.

Plemena iz naslova metafora su za plemenski mentalitet svih mogućih ljudskih zajednica od obiteljske do onih religioznih. Kako je u jednom intervjuu objasnila sama autorica, na ideju da napiše komad došla je nakon što je na TV vidjela intervju gluhonjemim parom koji je iščekivao rođenje djeteta i nadao se da će isto također biti - gluho.

U sličnim okolnostima odvija se i sama drama, fokusirana na židovsku obitelj čiji je je sin, jedno od troje djece, gluh, a odgajan je bez da su ga učili znakovnom jeziku. Jednog dana on upoznaje Sylviju, ženu koja čuje, ali polako gubi sluh, a čiji su roditelji bili - gluhi. U interkciji s njom on počinje učiti znakovni jezik, ali i otkrivati vjerovanja, hijerarhije, pa i predsrasude svoje 'proširene' obitelji gluhih i osoba oštećena sluha...

Plemena su dosad najambicioznija produkcija Planet arta, a režiju iste potpisat će, ali i u jednoj od alternacija zaigrati, njihova kućna redateljica - Slavica Knežević.


Odgovori