Naslovnica > PREDSTAVE > Plemena

Plemena

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Koliko nas zajednice kojima pripadamo definiraju, a koliko ograničavaju? Što čujemo ušima, a što srcem? I koliko smo se zapravo odmakli od mentaliteta plemena? Neke su to od tema višestruko nagrađivanog britanskog teksta i nove produkcije Planet arta.
autorski tim funkcija
Nina Raineautor teksta
Jasminka Pakušićprevoditelj
Tomislav Brdjanovićfotograf
Tomislav Veltruskidizajner
Branko Vodeničaroblikovatelj zvuka
Đurđa Janeškostimograf
Marko Torjanacprevoditelj
Marko Torjanacautor adaptacije
Marko Torjanacpomoćnik redatelja
Slavica Kneževićredatelj
Slavica Kneževićscenograf
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla

Tribes ili Plemena drama je britanske autorice i redateljice Nine Raine praizveden 2010. godine na sceni londonskog Royal Courta. Predstava je imal sjajne kritike no 'zaradila' je 'tek' nominaciju za nagradu Olivier u kategoriji najboljeg novog teksta, dok je daleko veći uspjeh imala dvije godine kasnije realizirana Off-Broadway produkcija, koja se okitila nizom nagrada uključujući i onu Drama Deska za najbolji novi tekst.

Plemena iz naslova metafora su za plemenski mentalitet svih mogućih ljudskih zajednica od obiteljske do onih religioznih. Kako je u jednom intervjuu objasnila sama autorica, na ideju da napiše komad došla je nakon što je na TV vidjela intervju gluhonjemim parom koji je iščekivao rođenje djeteta i nadao se da će isto također biti - gluho.

U sličnim okolnostima odvija se i sama drama, fokusirana na židovsku obitelj čiji je je sin, jedno od troje djece, gluh, a odgajan je bez da su ga učili znakovnom jeziku. Jednog dana on upoznaje Sylviju, ženu koja čuje, ali polako gubi sluh, a čiji su roditelji bili - gluhi. U interkciji s njom on počinje učiti znakovni jezik, ali i otkrivati vjerovanja, hijerarhije, pa i predsrasude svoje 'proširene' obitelji gluhih i osoba oštećena sluha...

Plemena su dosad najambicioznija produkcija Planet arta, a režiju iste potpisat će, ali i u jednoj od alternacija zaigrati, njihova kućna redateljica - Slavica Knežević.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter