Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Povedite dijete u kazalište!

Povedite dijete u kazalište!

20. ožujka obilježava se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, a 21. ožujka Svjetski dan lutkarstva.
Share on facebook
Share on twitter

Svake godine  20. ožujka slavi se Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Hrvatski centar ASSITEJ I Hrvatski centar UNIMA ove će godine zajedno slaviti SVJETSKI dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva i to u Šibeniku .20.i 21.ožujka.2013.

U programu će sudjelovati predstavnici  kazališta za djecu i mlade i lutkarskih kazališta koja su članovi Hrvatskog centra ASSITEJ i Hrvatskog centra UNIMA. Domaćin ovogodišnje centralne proslave u Šibeniku je HNK u Šibeniku..

U svim gradovima igrat će se   predstave za djecu uz koje će se čitati poruke Svjetskog  ASSITEJ-a i Svjetske UNIMA-e, te poruke Hrvatskog centra ASSITEJ i Hrvatskog centra UNIMA.

ASSITEJ (Međunarodna organizacija kazališta za djecu i mlade / Association Internationale du Theatre pour l' Enfance et la Jeunesse) je tvorac međunarodne mreže koja povezuje tisuće kazališta i samostalnih umjetnika iz gotovo 70 svjetskih zemalja. Od Japana do Zimbabvea, od Australije do Francuske, od Rusije do Indije, Sjeverne i Južne Amerike i Srednjeg Istoka, ASSITEJ prepoznaje prava djece na obogaćivanje njihovih iskustava kroz umjetnosti. Izazivajući tvorce kazališta za djecu i mlade da teže najvišim kriterijima kazališnih postignuća, ASSITEJ je kulturno jedinstveni glas koji zagovara jednakost, mir, obrazovanje, kulturni i rasni sklad.

Ivica Šimić  2011. godine  po drugi put izabran je za glavnog tajnika ASSITEJ-a. Time je ured Glavnog tajništva Svjetskog Assiteja nastavlja s radom u  u Zagrebu.

Hrvatski centar ASSITEJ djeluje od 1996. godine kao  udruga kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj. Njegovo članstvo čini 24 najistaknutijih kazališta za djecu i mlade u Hrvatskoj

Na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade   kazališta za djecu i mlade će prije početka predstave pročitati međunarodnu i hrvatsku poruku koju je  ove godine za Svjetski ASSITEJ napisao je Michael Morpurgo. Slogan  kampanje Svjetskog Assitej-a  za razdoblje 2012-2014 je Povedite danas dijete u kazalište.

Ove godine hrvatsku je  poruku napisala Jasenka Ramljak, dugogodišnja voditeljica Međunarodnog dječjeg festival u Šibeniku.

Na 18. svjetskom kongresu Unime u Magdeburgu 2000. godine odlučeno je pak da se počne obilježavati dan lutkarstva, a međunarodno vijeće Unime na svom sastanku u Atlanti 2002. godine odlučilo je da se svjetskim danom lutkarstva proglasi 21. ožujka.

Sada još govorimo da svjetski dan lutkarstva pada na prvi dan proljeća, a nadamo se da će doći dan kad će se u školi učiti da proljeće počinje na svjetski dan lutkarstva”, optimističan je Zvonko Festini, predsjednik Hrvatskoga centra UNIMA.

Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. godine, a središnja svjetska proslava održana je u New Delhiju.

Upravni odbor Hrvatskoga centra UNIMA odlučio je da se svake godine u jednom od hrvatskih gradova održi centralna proslava. Godine 2004. za “centar lutkarstva” odabran je Zadar, 2005. Vinkovci, 2006. Šibenik, 2007.Osijek, 2008.Vukovar, 2009.Rijeka i 2010 Virovitica 2011 Osijek, 2012.Split, dok će ove godine domaćin biti Šibenik.

Na Svjetski dan lutkarstva sva će lutkarska kazališta održati predstavu, po mogućnosti besplatnu, i to prvenstveno imajući u vidu djecu koja inače nisu redoviti posjetitelji kazališta.

Prije početka svake predstave pročitat će se međunarodna poruka. Međunarodna poruka čita se svake godine od početka obilježavanja Svjetskoga dana lutkarstva (dakle od 2003. godine). Od 2004. godine u Hrvatskoj se uz međunarodnu poruku koju je napisao talijanski glazbenik, maestro Robert de Simóne koji je ujedno autor, ravnatelj i ugledni stručnjak na području tradicionalnih napuljskih predstava putujućih kazališta. Hrvatsku poruku napisala je Marija Leko.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE